Piastun Napisano 3 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2014 Witam! W weekend z 12 na 13 lipca planuję wyprawę do Bielska-Białej w celu pośmigania po Beskidzie Małym. Ostatnio zaliczyłem część Gór Świętokrzyskich i czuję mały niedosyt. W międzyczasie znalazłem dość ciekawą mapę z wyznaczonym szlakiem po paśmie: http://mapa-turystyczna.pl/route/siyt I nurtuje mnie pytanie: jak z tymi górkami jest? Beskid jest ponoć dość kamienisto-wyboisty, a ja dysponuje rowerkiem typu hardtail (bez tylnego amora). Jak sądzicie jest się co porywać na te górki? Być może ktoś był i jest w stanie coś mi doradzić? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 3 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2014 Od kiedy to w góry trzeba jechać z pełnym zawieszeniem?? Ja tam śmigałem bez jakiejkolwiek amortyzacji a sama okolica dość przyjemna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mucher Napisano 4 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2014 +1. trasa jest kawałkami kamienista - ale nie ma tragedii i spokojnie do pokonania na HT. Są ze 2 jakieś takie bardziej strome i kamieniste miejsca - o ile pamiętam to gdzieś kilka km na zachód od Kocierzy (da się to objechać trawersem). Co do trasy widzę że lubisz pchać - zielonym od Międzybrodzia oj będzie pchanie. Zamiast tego np. z Porąbki na Hrobaczą - asfalt, ale na tyle stromy że można się zmęczyć. Czerwony grzbietem pasma Łamanej to klasyka i fajna jazda - zwłaszcza w tą stronę; pomyśl jeszcze jak dostać się na Leskowiec, chyba że zrzucą cię z helikoptera (można np. czerwonym z Krzeszowa, albo nieznakowaną leśną drogą z Rzyk-Jagódek - gdybyś jechał od Andrychowa, startuje w okolicach czarnego szlaku). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piastun Napisano 4 Lipca 2014 Autor Udostępnij Napisano 4 Lipca 2014 Dzięki za podpowiedzi! Oczywiście, że w teorii nie trzeba mieć fulla, pytam gdyż dopiero zaczynam zabawę z górami i jestem niedoświadczony w tym takim terenie (więc nie wiem jak wygląda praktyka). Trasę znalazłem już wyznaczoną ale stokrotne dzięki za sugestie! Poprawki można śmiało nanieść, do podróży mam jeszcze tydzień czasu pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.