Mod Team Pixon Napisano 3 Lipca 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 3 Lipca 2014 Chciałbym prosić was tutaj o radę. Szczególnie do tablicy chciałbym wywołać podróżników i "włóczykijów" chcących podzielić się nią . Mam na myśli chociażby @@robertrobert1 Wyjeżdżam jutro z rana z Łodzi na Płock. Trasę jak tam dotrzeć mam opracowaną. W Płocku chcę wjechać na stare miasto cyknąć jakieś foty, zjeść obiad i ruszyć dalej wzdłuż Wisły na północ. Trasa: Płock - Toruń Tylko ten odcinek mnie interesuje, w związku z tym proszę nie pisać jak jest uregulowana Wisłostrada na śląsku lub na pomorzu, bo mnie ten kawałek drogi nie dotyczy tym razem Zastanawiam się czy jechać lewym brzegiem Wisły przez Nowy Duninów - Włocławek, który wydaje się ciekawszym fragmentem, bo mogę w każdej chwili zjechać na teren parku i pojechać sobie po jakiś twardych duktach, a w rejonie Włocławka przejechać mostem na prawy brzeg i cisnąć tymi mniejszymi miejscowościami Bobrowniki, Nieszawa, aż w stronę Torunia. Czy od razu pojechać prawym brzegiem skoro już będę w Płocku. Jadę z siostrą, która będzie pierwszy raz na czymś takim, nie chciałbym jej zniechęcić i zajechać. Dlatego myślę o noclegu na trasie Płock - Włocławek gdyż to już będzie ok. 140 km w nogach. Nocleg oczywiście na dziko, gdzieś przy brzegu Wisły jeśli coś ciekawego się znajdzie lub wiadomo na polance. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sagitt77 Napisano 3 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2014 Hej, z Płocka do Włocławka radziłbym Ci jechać lewym brzegiem Wisły. O ile pamiętam z moich (samochodowych) wycieczek z przed kilki lat na tej trasie jest mniejszy ruch. Po za tym często są miejsca gdzie możesz skręcić nad zalew. W przypadku odcinka Włocławek-Toruń to muszę Cię poprawić, że Bobrowniki masz na prawym brzegu na a Nieszawę na lewym . Akurat od Włocławka do Bobrowników (polecam zwiedzenie ruin zamku) jest dosyć spokojny kawałek drogi aż do Czernikowa, ale potem już chyba gorzej bo na ile wiem musisz pojechać drogą krajową Toruń-Warszawa chyba, że znajdziesz jakieś boczne drogi. Dalej od Obrowa do Torunia możesz spokojniej pojechać mało uczęszczaną drogą, a od Osieka do Torunia masz nawet ścieżkę rowerową. Z kolei na lewym brzegu Wisły od Włocławka chyba nie da ominąć się drogi krajowej przynajmniej aż do Nieszawy. Za to z Nieszawy do Ciechocinka możesz pojechać drogami bocznymi, a od Ciechocinka do Torunia też drogą lokalną, przechodzącą potem nawet w polną aż do samego Torunia. Skoro wspomniałeś o noclegu to pamiętam, że przy trasie Płock-Włocławek na lewym brzegu blisko Płocka były jakieś kampingi na zalewem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bbc Napisano 3 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2014 W maju zostala otwarta Wislanska Trasa Rowerowa przez cale kujawsko-pomorskie takze mozesz wlaczyc fragment do swojej trasy. Chocby odcinek Wloclawek-Torun. Nie jechalem jeszcze, wiec info jest "prasowe". Powodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertrobert1 Napisano 3 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2014 Niestety ale muszę cię rozczarować, nie wiem, nie ma bladego pojęcia jaką trasą. Te tereny znam tylko zza kierownicy samochodu więc kierowałem się innym walorami. Przeglądam mapę i widzę, że nie będzie łatwo. Wprawdzie jest Gostyńko-Wrocławski Park Krajobrazowy ale przydatność znajdujących się w nim tras do turystyki sakwiarskiej może być wątpliwa. Oto co ja bym zrobił. Od razu wymazuję z mapy drogi głowne krajowe czyli czerwone. Także przydatność dróg wojewódzkich czyli zółtych może być wątpliwa. Ruch może na nich być identyczny jak na drogach głównych a będzie na nich bardziej niebezpiecznie gdyż one przeważnie nie posiadają pobocza. Zatem tylko zostają drogi lokalne. Google map nie wiele pokazuje. Także trasy na Endomondo. Zatem powróciłem do tradycyjnej metody. Akurat mam mapę od Płocka do Włocławka. Widzę, że od Płocka nie jest tak żle. Oto trasa Płock.. wyjeżdżasz z miasta lewą stroną Wisły kierując się szlakiem niebieskim. Przez około 10 km będzie prowadził groblą nad Wisłą. Jeśli będzie nieprzejezdny to obok masz drogę lokalną Soczewka. w tej miejscowości szlak przechodzi przez drogę krajową i wjedża w Ostyniński Park-Krajobrazowy. Możesz jechać albo szlakiem niebieskim, żółtym albo drogą lokalną asfaltową aż do końca jeziora. następnie na azymut możesz się udac do wsi Lipianki. Do niej także możesz dotrzeć szlakiem zielonym. za wsią Lipianki kierujesz się na Goreń Duży i Krzewent we wsi Krzewent szlakiem zielonym dojedziesz do samego Włocławka Tak ta trasa wygląda na mapie https://www.endomondo.com/routes/366806099 Z Włocławka do Płocka jest już łatwiej. Widzę, że z lewej strony są drogi drogi lokalne prowadzące prosto wzdłuż Wisły. W rejonie Ciechocinka trenowałem na tych drogach na szosówce więc pamiętam je doskonale. Niestety pamiętam doskonale jakość asfaltu...bardzo szorstki niesamowicie spowalniający szosówkę. W samym Ciechocinku musisz uważać bo jedna z dróg prowadziła po paskudnych kocich łbach. A tak by ta trasa wyglądała na mapie https://www.endomondo.com/routes/366814042 To chyba by było na tyle A jak skrytykują te trasy lokalsi? Chętnie wysłucham. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zadra1965 Napisano 3 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2014 Znam te trase dobrze, czesto jezdze z torunia do plocka. Z plocka najlepiej jechac prawym brzegiem wisly, czesc lewa jest plaska i ruch samochodow jest spory. Z plocka wyjezdzasz ulica kazimierza wielkiego , dalej na dobrzyn n/wisla i wloclawek . Bardzo ladna droga troche podjazdow , przejezdzasz doplyw skrwy do wisly.z wloclawka sciezka rowerowa w kierunku torunia przy azotach, dalej przez nieszawe , ciechocinek,i masz torun. Ta trasa ma okolo 108 km.jazda lewa strona wisly z plocka do wloclawka zmusi cie do jazdy asfaltem, w lesie pomiedzy plockiem a wloclawkiem drogi piaszczyste i praktycznie brak jest drogi biegnacej wzdluz wisly. Chcesz wiecej szczegolow pisz na priv. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Pixon Napisano 3 Lipca 2014 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 3 Lipca 2014 Hej, z Płocka do Włocławka radziłbym Ci jechać lewym brzegiem Wisły. O ile pamiętam z moich (samochodowych) wycieczek z przed kilki lat na tej trasie jest mniejszy ruch Z plocka najlepiej jechac prawym brzegiem wisly, czesc lewa jest plaska i ruch samochodow jest spory. Koledzy zdecydujcie się no... Szczerze to bardziej mi leży jazda lewą stroną Wisły szlakiem/wałem wspomnianym przez @@robertrobert1, a następnie odbicie na Duninów, ponieważ patrząc na mapę, będę jechał niemalże przy samej Wiśle. Niestety jest to droga wojewódzka. Zapomniałem nadmienić będę spać na dziko, więc wszelkie kempingi/pola namiotowe są mi niepotrzebne Z kolei od Włocławka myślałem zjechać na prawą część Wisły i tutaj dziękuję koledze @@Sagitt77 za wskazanie świetnego miejsca na zwiedzanie, czyli ten zamek Być może gdzieś tam też będziemy nocować w jakiś starych opuszczonych lochach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zadra1965 Napisano 3 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2014 Znam dobrze ta trasę .Smochodem jeżdże lewa strona wisły ( płock- włocławek) rowerem prawa strona. Od włocławka mozna jechać prawa strona, ale droga około 25 km prowadzi przez lasy. Prom przez wisle w nieszawie nie kursuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Torbacz12 Napisano 3 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2014 No traska konkretna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Pixon Napisano 8 Lipca 2014 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 8 Lipca 2014 No i wykonane http://pixon.bikestats.pl/c,33107,Wyprawa-wzdluz-Wisly.html Ostatecznie wybraliśmy wariant prawobrzeżny, pojechaliśmy do Dobrzynia nad Wisłą drogą asfaltową tego dnia pustą, a następnie przeplataliśmy sobie wiejskie asfalty z odcinkami leśno-polnymi po wytyczonym w tamtej okolicy szarym/czarnym szlakiem rowerowym wzdłuż Wisły. Nocleg urządziliśmy sobie w Bobrownikach na dziedzińcu zamkowym. Wszystko byłoby pięknie gdyby nie chmara komarów gryząca, kąsząca na potęgę. MASAKRA. Zabierzcie ze sobą środki przeciw komarom jeśli chcecie tam nocować, inaczej się po prostu nie da. Znaczy da, ale cały czas siedząc w namiocie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sagitt77 Napisano 8 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2014 Trzeba było skoczyć do monopolowego po środek na komary (i na wszelkie bolączki tego świata) w płynie i zażyć po lufce . Ale widzę po minie, że wyprawa ogólnie udana, drogi Pixonie?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Pixon Napisano 8 Lipca 2014 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 8 Lipca 2014 Wiozłem specjalnie dwa piwka z Włocławka żeby się napić, nie pomyślałem, że jeszcze ok. 21 będzie coś otwartego w Bobrownikach. Wyprawa rewelacja! Świetna przygoda, choć jak wiadomo lekko nie jest na takich wyjazdach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jorisvoorn Napisano 8 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2014 Szkoda, że nie napisałeś że będziesz w okolicach Rypina bo śledziłem ten temat. Podpowiedziałbym Wam jak ruszyć z Lipna na Lidzbark fajnymi trasami, a tak to widzę że wybraliście drogę wojewódzką z Lipna na Rypin. Później strażacy Was dobrze pokierowali żeby lasami do Lidzbarka jechać. Często tam jeżdżę na kesze i tak pojeździć bo drogi leśne mają tam extra. Polecam okolice Górzna na rower Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Pixon Napisano 9 Lipca 2014 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 9 Lipca 2014 Ano szkoda. Wiesz co tego dnia ruch na tej drodze był minimalny i prawdę powiedziawszy nie uprzykrzał nam jakoś specjalnie jazdy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.