Terrorista Napisano 3 Lipca 2014 Napisano 3 Lipca 2014 Siemka obecnie posiadam koła shimano MT15 są to koła dość sztywne i mocne i ciężkie komplet waży coś około 2kg . Szukałem ostatnio lżejszych kół , po prostu żal mieć karbonową ramie i osprzęt xt i koła które ważą 2kg. Chciałem się dowiedzieć też od bardziej doświadczonych ludzi też na co patrzeć . Łożyska kulkowe , mechaniczne czy ceramiczne ? W grę wchodzi kupno kół gotowych albo i takich do zaplecenia . Spodobały mi się takie modele , co wy o nich sądzicie Ważę 65kg Widziałem też koła kolegi z forum Hub: (Piasta) –Mack 32H- 92g-Rim: (Obrecz) –No Tubes ZTR Podium MMX 32H- 288g-Spokes: (Szprychy) –DT Revolution 16x262mm,16x266mm- 142g-Nipples: (Nyple) -Pilar- 10g-Rim tape: (Opaska) –wliczona w zestaw uszczelniający - 0gWheel Rear: (Kolo tylne)-Hub: (Piasta) –Mack 32H- 220g-Rim: (Obrecz) - No Tubes ZTR Podium MMX 32H - 289g-Spokes: (Szprychy) –DT Revolution 32x264mm- 141g-Nipples: (Nyple) -Pilar- 10g-Rim tape: (Opaska) - wliczona w zestaw uszczelniający - 0g Cały zestaw waży niecałe 1200g więc w ciul mało tylko ile to kosztuje i jak to się sprawuję w rzeczywistości ? KOŁA MTB WCS VANTAGE II CARBON TR 26" Centerlock Disc - RITCHEYNie mogłem poszukać ich w jakimś sklepie polskim http://www.rower-na-miare.pl/732,KOLA--MTB--WCS-VANTAGE-II-CARBON-TR-26--Centerlock-Disc- Koła Ritchey WCS 26" - komplet P+Thttp://www.bikehobby.pl/index.php?id_product=15&controller=product
dawid Napisano 3 Lipca 2014 Napisano 3 Lipca 2014 Zestaw na Mack standard disc Obręcze Podium MMX Szprychy Pillar PSR TB2016 Wychodzi u mnie 2600zł z wagą 1230gramów. Twój znajomy ma 30gramów lżejsze szprychy, ale moim zdaniem lepiej przeboleć te 30gramów i mieć zdecydowanie sztywniejsze szprychy. Taki zestaw raczej służy jako Race Day Only, obręcze jak na tą masą bardzo sztywne, ale przy jakimkolwiek uderzeniu powyginają się jak puszka po piwie. Piasty Macka są zrobione bardzo dbale, jak również podejście firmy do ewentualnych napraw jest bardzo rzeczowe i bezproblemowe. Przy tej masie i cenie piasty jak najbardziej godne polecenia. Ale jak masz używać kół na codzień, to chyba lepiej iść w stronę ZTR Cresta Jeśli chodzi o łożyskowanie, to na piastach Shimano z łożyskami kulkowymi nie uda Ci się jakiejś fantastycznej masy kół uzyskać. Najlepiej iść w łożyska maszynowe w piastach DT Swiss czy Mack (ceramiczne odpadają, nie wytrzymują kilku tysięcy km przy czym kosztują astronomiczne kwoty) Jak masz teraz koła o wadzę 2kg, to kupując zestaw o wadzę 1400gramów i tak poczujesz się jak by ktoś Ci przyczepkę wypiął z roweru. Ja teraz robię następujące zestawy kół, które moim zdaniem są najlepszym połączeniem ceny/jakość/wagi Piasty DT 350s Straight Pull Obręcze ZTR Crest 28h przód 32h tył Szprychy Pillar PSR X-tra 1420 (szprychy aero) Całość waży 1410gramów i kosztuje 1750zł Piasty w wersji straight pull mają nieco sztywniejsze połączenie piasta-szprychy przez co zestaw się usztywnia. Wazą mniej niż ich odpowiedniki na klasyczne szprychy. Do tego lepszy wygląd kół w moim odczuciu Takie koła będą nadawały się do codziennych treningów i zawodów. Słaby punkt to obręcze które przy mocniejszym uderzeniu mogą się odkształcić. Jednak jeśli będziesz kontrolował ciśnienie w oponach i nie dopuścisz do dobijania na korzeniach i kamieniach to kilka lat dzielnie posłużą
Terrorista Napisano 3 Lipca 2014 Autor Napisano 3 Lipca 2014 Dawid ten zestaw do 29cal chyba jest , ja na 26cal jeżdżę. Dobry zestaw zaproponowałeś , właśnie tak jak mówisz żeby kółka były i na zawody i do treningu codziennego .
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.