Tadeus Napisano 9 Lipca 2014 Napisano 9 Lipca 2014 No, niestety większość sklepów internetowych sprzedaje w ten sposób "wyregulowane" rowery. Ja też do tej pory na 3 zamówione dostałem tylko jeden, który był wyregulowany poprawnie (no... tak nie do końca precyzyjnie. I tak trzeba było poprawiać, ale dałoby się jeździć). Cóż, tyle w tym dobrego, że użytkownik od razu się nauczy i potem mu się w życiu wielokrotnie przyda
Kaczorak Napisano 9 Lipca 2014 Napisano 9 Lipca 2014 Ja bym jeszcze sprawdził wszystkie śrubki czy dobrze dokręcone. Kolega kupił nowy rower marki NS i praktycznie każda śrubka była luźno zakręcona. Nawet na tarczy tak że jak blokował hamulec to mu tarcza latała na piaście. Nie mówię że każdy nowy rower tak ma ale ja dla spokojnego sumienia bym posprawdzał.
Tadeus Napisano 9 Lipca 2014 Napisano 9 Lipca 2014 U mnie w połowie pierwszej jazdy odpadła połowa nóżki. Bo o ile sprawdziłem przykręcenie nóżki do ramy, to już nie pomyślałem o sprawdzeniu śrubki regulacyjnej w środku nóżki, a ona trzymała wszystko do kupy
Hakubar Napisano 9 Lipca 2014 Autor Napisano 9 Lipca 2014 Macie racje... Rozregulowana byla strasznie, kuzyn dal w miare rade, ale i tak jeszcze troszke trzeba sie pobawic, chociaz mowil ze i tak nie da rady jezdzic na skrajnych biegach np na jedynce z przodu a chyba osemce z tylu, bo z przody lancuch ociera (podobno trzeba sie tego nauczyc w czasie jazdy). I srubki wlssnie bede sprawdzal. Pierwsza jazda mega, rama idealnie dobrana, nie mecze sie jak jezdze. Tylko np przy wiekszej predkosci slychac takie chuczenie jak by z opon sie wydobywalo, nie wiem co to moze byc ( czy to wina opon )
robertrobert1 Napisano 9 Lipca 2014 Napisano 9 Lipca 2014 Tak. Tak właśnie pracuja na asfalcie opony z agresywnym bieżnikiem. Jesli będziesz częściej jeżdzić po asfalcie nalezy wymienić je slicki albo semislicki.
BikoBiko Napisano 9 Lipca 2014 Napisano 9 Lipca 2014 Jak po asfalcie to huczenie to najprawdopodobniej opony. Jakie tam Ci założyli?
Tadeus Napisano 9 Lipca 2014 Napisano 9 Lipca 2014 i tak nie da rady jezdzic na skrajnych biegach np na jedynce z przodu a chyba osemce z tylu, I dobrze, bo tak się nie jeździ. Nawet w instrukcji o tym jest z rysunkiem Tu artykuł na ten temat: http://blogrowerowy.pl/wpis/naprawde-myslisz-ze-umiesz-jezdzic-rowerem/ Polecam, to napęd dłużej posłuży
Hakubar Napisano 9 Lipca 2014 Autor Napisano 9 Lipca 2014 A ja pol dnia ustawialem tak i sie dziwilem czemu mi to ciagle ociera ehh. Jak sie czlowiek nie zna to tak jest :-( O dzieki tego bylo mi trzeba. A wlasnie, ile barow w oponie polecacie na jazde na dluzsze odcinki ? Ja nabilem 3,2 bo na oponie mialem miedzy 2,5 a 4,5. Wiadomo, ze twardsze na jazde po drodze.
turysta Napisano 9 Lipca 2014 Napisano 9 Lipca 2014 W uszosowionym góralu nabijam około 4,5 na asfalt, w szosie 8.
Shiryu Napisano 9 Lipca 2014 Napisano 9 Lipca 2014 Poważnie mówi, ale nie bierze pod uwagę możliwości tej konkretnej opony Nie pamiętam już dokładnie, jakie było zalecane ciśnienie w tych CST, ale starałem się trzymać ok 4-4,5 ba.
Hakubar Napisano 9 Lipca 2014 Autor Napisano 9 Lipca 2014 Jakies CST mtb te opony 26, ale wejdz w link w tym poscie, tam sa cale dane. Bo ja tak nie umiem opisac po tym jak na nie patrze :-) To podbije do 4, bo jednak jak jade to czuje, ze za bardzo siada na oponach
Tadeus Napisano 9 Lipca 2014 Napisano 9 Lipca 2014 Przecież to MTB, a nie cross U mnie te opony jeżdżą 40-50 psi w zależności od planowanej trasy i jest git. Jak chcesz mieć twardsze to po prostu dobij do zalecanego max. Jedynie młoda świeża guma się śmiesznie lepi do gorącego asfaltu. Ślurp, ślurp, ślurp
Hakubar Napisano 9 Lipca 2014 Autor Napisano 9 Lipca 2014 Idealny dzwiek hehe :-) ale wlasnie o to chodzi, jak by ta opona byla z plasteliny. I tlumaczylem sobie tym, ze to nowa nie dortarta opona. A jesli chodzi chodzi o treszte to jest dobrze, hamulce nie tra, luzow na piastach nie ma. Wszystko nasmarowane i naoliwione. A mozecie mi polecic jakis nie za drogi licznik bezprzewodowy ?
turysta Napisano 9 Lipca 2014 Napisano 9 Lipca 2014 Zależy co rozumiesz pod pojęciem tani. Jeśli chcesz mieć dobry licznik bezprzewodowy to musisz dać 120 zł co najmniej. Tanie liczniki bezprzewodowe nie są warte swojej ceny. np. sigma 12.12 sts http://www.ceneo.pl/20302825 A jak chcesz przewodowy, tani i z jakością to kup któryś Sigmy.
Hakubar Napisano 9 Lipca 2014 Autor Napisano 9 Lipca 2014 Rozumiem. A Sigmy pezprzewodowy ? Tzn u mnie w sklepie "polecili" mi jakis sigmy bezprzewodowy za 65 zl
turysta Napisano 9 Lipca 2014 Napisano 9 Lipca 2014 Liczniki bez szyfrowania danych (Sigma ma system STS) potrafią gubić sygnał albo okłamywać. Trakcja kolejowa, samochód przejeżdżający obok Ciebie, inny rowerzysta z innym licznikiem bezprzewodowym, telefon komórkowy, pulsometr to wszystko potrafi zakłócać sygnał tanich liczników bezprzewodowych.
Hakubar Napisano 9 Lipca 2014 Autor Napisano 9 Lipca 2014 O to mi chodzilo, tylko czy jesli mam amor z przodu to nie przeszkadza przewodowy ?
turysta Napisano 9 Lipca 2014 Napisano 9 Lipca 2014 Nie, nic nie przeszkadza. Zostawisz troszkę więcej przewodu na skok amortyzatora i będzie gitara.
Hakubar Napisano 9 Lipca 2014 Autor Napisano 9 Lipca 2014 A ten Sigmy za 65 zl bezprzewodowy to bedzie lipa ?
Tadeus Napisano 9 Lipca 2014 Napisano 9 Lipca 2014 potrafią gubić sygnał albo okłamywać. Trakcja kolejowa, samochód przejeżdżający obok Ciebie, inny rowerzysta z innym licznikiem bezprzewodowym, telefon komórkowy, pulsometr to wszystko potrafi zakłócać sygnał tanich liczników bezprzewodowych. Czy to nie jest wystarczająca odpowiedź na to pytanie? Jak ci nie przeszkadza to, że licznik nie liczy, to nie jest to problem
Hakubar Napisano 9 Lipca 2014 Autor Napisano 9 Lipca 2014 Liczniki bez szyfrowania danych (Sigma ma system STS) Chyba tego nie zrozumiałem ?
Tadeus Napisano 9 Lipca 2014 Napisano 9 Lipca 2014 Tanśze Sigmy mają ATS - sygnał analogowy. Doższe mają STS Mam Sigmę przewodową i nigdy mnie nie zawiodła.
Hakubar Napisano 10 Lipca 2014 Autor Napisano 10 Lipca 2014 A czy mycie roweru np ciepla woda z jakims plynem i gabka plus oplukanie go bierzaca woda z kranu to dobry pomysl ? :-D
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.