Skocz do zawartości

[rower] Który rower wybrać

kazolak

Rekomendowane odpowiedzi

• Mod Team
Napisano

Matko boska żaden z tych :laugh:

Jak oni w ogóle mają czelność takie coś za tyle pieniędzy sprzedawać. Wolnobiegi wszędzie i jakieś sprężyny przy przednim kole (koło amortyzatora to nawet nie poleżało). Merida może by jeszcze jakoś uszła, ale nie za tyle pieniędzy...

Jest cały temat:

http://www.forumrowerowe.org/topic/14497-1000zl-rower-mtb/

Ale jak chcesz rower do miasta, na ścieżki i asfalt to przemyśl rower na kołach 28', czyli jakiegoś crossa. Po co terenowy rower, jeśli lasu nie zobaczy? Za te pieniądze jak Merida dostaniesz i tarczowe hamulce i przyzwoity napęd.

PS:

Kolega powyżej wrzucił co konkretniejsze MTB z tematu, w który odesłałem.

Napisano

Stare rozwiązanie z zębatkami nakręcanymi na piastę - oś takiej piasty jest obciążona łożyskami po lewej i na środku co powoduje jej wyginanie z czasem, a i pękanie jak się zaniedba.

Lepszy jest napęd kasetowy (8 biegów i więcej), gdzie zębatki nakłada się na bębenek (sprzęgło) zintegrowany z piastą - łożyska są po bokach i nie "łamią" osi.

Do tego najmniejsza zębatka kasety ma 11 zębów, a w wolnobiegach 14T najczęściej (13 bardzo rzadko) - na kasecie szybciej pojedziesz.

Ogólnie nieporównywalne rozwiązanie i skoro można mieć lepsze za te same pieniądze to nawet szkoda się pchać w stare.

Napisano

Czy ten rower jest zdecydowanie lepszy od tych dwóch co podałem w 1 poście ?

Dodam, że rower zamierzam kupić w sklepie rowerowym, więc nie wiem czy będą taki posiadać.

Napisano

Jak tak udam się w najbliższym czasie do tego sklepu i zobaczę czy posiadają jakiś z tych crossów to napiszę tu na forum.

Który z waszych crossowych rowerów które podaliście jest najlepszy ?

Czy siodełka w tych rowerach są wygodne po dłuższej jeździe ?

• Mod Team
Napisano

Czy siodełka w tych rowerach są wygodne po dłuższej jeździe ?

To akurat jest loteria. Każdy ma inną budowę i trudno jednoznacznie ocenić co będzie Tobie wygodne.

Zazwyczaj po zakupie roweru siodełko jest jedną z pierwszych inwestycji. ;)

Napisz co znalazłeś, do czego się przymierzyłeś. Bez pośpiechu, warto się zastanowić przed zakupem.

Napisano

za kilka dni się udam do sklepu to napiszę tutaj co znalazłem.

Dziś właśnie w tym sklepie oglądałem te dwa rowery z 1 posta.

W tych rowerach crossowych co podaliście są wszędzie zwykłe hamulce. Czy tarczowe w rowerach crossowych nie są lepsze ?

• 2 tygodnie później...
Napisano

Byłem w kilku sklepach i nic ciekawego do 1500 wszystko z wolnobiegiem.

Myślałem aby zamówić przez internet kands maestro.

Tylko czy dam radę go złożyć jak nigdy tego nie robiłem i nie znam się na rowerach ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...