Skocz do zawartości

[napęd] Łańcuch przeskakuje

rafauu666

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Kupiłem rower w internecie , po dwóch dniach bezproblemowej jazdy  zauwazyłem dość widoczne "nierówności" na łańcuchu w miejscach łączeń. Gdy próbowałem go wyprostować w tych miejscach , dość ciężko mi to szło. Tak jakby ten łańcuch był na mocno sczepiony. Po chwilowej jeździe , a nawet kręceniem łańcucha było to samo. Probowałem smarować łańcuch , nic nie pomogło. Łańcuch podczas jazdy co chwilę przeskakuje o kilka ząbków , ponieważ na małej zębatce w tylnej przerzutce łańuch przez te " nierównośći" po prostu przeskakuje. W instrukcji , jest napisane o regulacji przerzutek. Nie robiłem tego , ponieważ nawet z intrukcją nie potrafiłem tego zrobić. Dorzucam zdjęcia.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/2699dc8bb00781a0.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/30f4154caf2a7b49.html

• Mod Team
Napisano

Nie ma co gdybać tylko wymienić łańcuch.

Można spróbować dobrze wymyć ten stary w benzynie ekstrakcyjnej i nasmarować i sprawdzić czy wtedy będzie lepiej.

O myciu/czyszczeniu łańcucha na forum jest dużo wiadomości, poszukaj.

Może się okazać że nowy łańcuch nie chce współpracować ze starą kasetą i wtedy kolejny wydatek.

Napisano

Jeśli to stało się po 2 dniach to pewnie jechałeś w deszczu, potem zostawiłeś rower i łańcuch złapał rdzę, a że był nowy to za słabo nasmarowany.

Wyczyść go dobrze i nasmaruj a powinien się bez problemu rozruszać.

Pojedyncze sztywne ogniwa trzeba spróbować po nasmarowaniu rozruszać ręcznie.edit

.edit

Jak to nie był nowy rower to może być łańcuch zajechany i nie pomoże nic tylko wymiana.

Napisano

Rower jak najbardziej nowy. Mam gwarancję. W deszczu nim nie jechałem , bo nie zdąrzyłem. Próbowałem odrdzewiaczem i smarem. Ropą też próbowałem, ale może za mało. Bo tylko szmatką starałem się rozprowadzić. Niestety nie pomogło.

• Mod Team
Napisano

W dniu 2.07.2014 o 15:37, rafauu666 napisał:
Rower jak najbardziej nowy. Mam gwarancję.

No to wyślesz do sklepu w którym kupiłeś? Gwarancja o kant...

Napisano

No najpierw chce się Was dopytać zanim wyślę. Bo być może to z mojej winy i strace pieniądze za kuriera , nie uznają mi gwarancji no i bede jakis czas bez roweru.

Napisano

Spróbuj to psiknąć WD40.

Dla mnie to żadna wada, a niechlujstwo sklepu rowerowego. Sprzedano Ci niegotowy rower do jazdy. Łańcuch powinien być dobrze nasączony jakimś olejem, ale nie jest i rdza, alba stary zaschnięty smar między ogniwami powoduje, że tak się dzieje.

Napisano

Szczerze to koszt wysyłki chyba Cie przerazi. A może zadzwoń i poproś żeby wysłali Ci nowy łańcuch. Skoro jesteś na forum to i tak są duże szanse za kilkaset kilometrów byś zdejmował łańcuch do szejkowania. Poproś odrazu żeby wysłali Ci ze spinką. Serwis oszczędzi na wysyłce roweru, a ty będziesz miał satysfakcje że zrobiłeś to sam.

Myślę że na spokojnie się dogadasz.

• Mod Team
Napisano

Jeżeli na łańcuchu jest twardy smar z epoki dinozaurów to może pomóc wymoczenie w nafcie +szejk w benzynie + dobre smarowanie.

Napisano

To spróbuje go wyczyścić , namoczyć w nafcie , odopowiednio nasmarować , jeśli nie pomoże , nie zostanie mi nic innego jak sie z nimi skontaktować.

Napisano

Te zdjęcia są z Twojego roweru? Bo patrząc na nie, nie wygląda to na nowy rower. Głębokie bruzdy na obręczy od hamulców, ślady rdzy na szprychach, nyplach, , farba na obręczach jakaś dziwna i zaczyna się łuszczyć. Sam łańcuch też wyglada na jakis najtańszy no-name (może być po prostu za mocno poskuwany)

Napisano

Już jest zdecydowanie lepiej. Słychać jakby coś tam jeszcze się działo, ale nie przerywa już. Myślę , że zrobię kilka kilometrów i będzie okej. Dzięki za pomoc. Możecie zamknąć temat.

• 1 miesiąc temu...
Napisano

cześć, chciałem prosić Was o ocenę stanu napędu. Problemem podczas jazdy jest przeskakiwanie łańcucha przy mocnym naciśnięciu na pedały (głównie gdy mam 1 lub 2 bieg na korbie z przodu). Z tego co zauważyłem to te kółka które są w każdym ogniwie łańcucha chodzą bardzo luźno - widać że mają spory luz. Domyślam się że tak być nie powinno. dzięki za pomoc.

x3wget.jpg

qqe935.jpg

Napisano
  W dniu 4.07.2014 o 09:26, rafauu666 napisał:

Już jest zdecydowanie lepiej. Słychać jakby coś tam jeszcze się działo, ale nie przerywa już. Myślę , że zrobię kilka kilometrów i będzie okej. Dzięki za pomoc. Możecie zamknąć temat.

Jak bolce wystają za bardzo w jedną stronę względem sąsiadów to możesz skuwaczem lekko poprawić, ale z wyczuciem i minimalnie.

W dniu 29.08.2014 o 08:33, kresmo napisał:
Problemem podczas jazdy jest przeskakiwanie łańcucha przy mocnym naciśnięciu na pedały (głównie gdy mam 1 lub 2 bieg na korbie z przodu).

No 1 i 2 tarcza ma już trochę zjechane zęby. Nie wiem czy korba nie do wymiany, a jak stary rozciągnięty łańcuch (co widać po zębach korby) to i kaseta + łańcuch raczej do wymiany.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.