Skocz do zawartości

[buty spd] buty rowerowe a zdrowie

Rekomendowane odpowiedzi

z tego co znalazłem to interesują mnie buty SHIMANO SPD SH-M088 i pedały shimano PD-M530,

zestaw nieznacznie powyżej 400 zł więc jak najbardziej w moim budżecie.

​z tym że założyłem sobie że muszę jeszcze kilka km przejechać żeby na nie zasłużyć i nie wydać kasy w błoto(muszą być używane)

nie jeżdżę dużo, amatorskie wycieczki po pracy 30 -40 km(głównie asfalt i utwardzone) 3-4 razy w tygodniu zależy jak czas pozwala 

- 540 nieco lżejsze jeśli ktoś liczy się z wagą a żeby dostać się do środka starczy klucz płaski 17 (a serwis prędzej czy później się przyda). Wybrałem 540 i polecam je jako że konstrukcyjnie są niemal identyczne z XT i XTR dawnych lat.

- 520 nieco cięższe mimo zastosowanego plastiku no i żeby je otworzyć trzeba specjalnego "klucza" (więc co ceny pedałów dodaj cenę klucza) są tacy co otwierają je kombinerkami, kleszczami, etc - ale plastik może się wyrobić.

paczka dotarła.

pierwsza przejażdżka w spd ok 30 km wszystko sprawnie o dziwo odbyło się bez przewrotki :)

jeszcze tylko muszę dobrze ustawić bloki w lewym bucie bo trochę kolano boli może jak je lepiej dopasuje to przestanie... prawy but i noga w jak najlepszym porządku.

co do jazdy to rzeczywiście jest różnica łatwiej i szybciej można się rozpędzić, zauważyłem że jazda w takim samym terenie i tym samym biegu jest wydajniejsza i szybsza w spd.

jak najbardziej polecam taki zestaw(powyższy post) do jazdy!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...