Skocz do zawartości

[netbook] Zmiana OS

Puklus

Rekomendowane odpowiedzi

• Mod Team

WItam

Wiem ze to nie forum komputerowe :D ale na tamtych jakoś ruch taki jak tirów w niedziele na autostradzie.

Problem wygląda tak: Netbook lenovo ideapad s12, stockowo win7 home, wyspiarski bo stamtąd jest sprzęt. Sam jezyk nie jest tu problemem, tylko jego praca, strasznie muli i po przywróceniu kopi zapasowej po 1-2 miesiącach jest źle.

Wiem że ten model bywał z winda xp. Załadowałem ów system na pena i instaluje ... no i zonk. System nie widzi dysku twardego ...

Teraz wymyśliłem plan:

- najprościej skombinować napęd optyczny na USB i popełnić instalacje jak w normalnym kompie. No ale nie posiadam dostępu do takich zasobów :D ( może by mi kto pożyczył? )

- kupić kontroler mini pci ex sata2 i podłączyć stacjonarny napęd. Opcje optymalna, sterownik tylko 50zł a slot jest jeden wolny nawet jak by nie był kartę wifi można wyjąc.

- opcja barbarzyńska :D wydrzeć dysk i w kompie stacjonarnym postawić winde, przełożyć i instalować sterowniki. Opcja hardcoreowa ale kiedyś tak robiłem. Nie wiem jak stabilne to po tym zabiegu będzie, ale mogę to zrobić juz bez niczyjej pomocy.

Ma ktoś jakiś lepszy pomysł ? :D

W razie co, to nic sie nie dzieje bo dysk ma partycje recovery, wiec przywrócę go d ostanu fabrycznego.

A moim zdaniem zabierasz się do tematu od tzw. d... strony. Poszukaj przyczyny, dlaczego 7 chodzi źle.

Proponuję przeskanować dysk mhdd (z pena) lub victoria (to spod systemu). Sprawdź czasy dostępu, sprawdź ilość relokowanych rektorów i ogólną kondycję dysku. Ponadto temperaturę podzespołów na luzie i na obciążeniu. Wg mnie na 90% nie jest to kwestia systemowa.

• Mod Team

2gb ramu i procesor 1.6Ghz i win 7 ?? i ty uważasz ze ma być rakieta ? mój na siódemce powoli działa a mam 2x2.8Ghz i 2GB Ramu. to jest prawie 4 razy szybszy procesor ... nie dość ze procek 32 bitowy, 1 rdzeniowy to jeszcze tylko 1 wątkowy ... no sory 3-4 lata temu to jeszcze było ok ale dziś nie wyrabia.

dysk pracuje dobrze, winda sie odpala ok, ogólnie pracuje spoko, da się znieść. włączasz przeglądarkę i ... dziękujemy za uwagę.

Czemu się na łindołsa uparłeś?

Ja starego laptopa uratowałem instalując Ubuntu. Był w gorszej konfiguracji sprzętowej niż Twój. A byl to laptop małżonki...

Co ciekawe, po tym jak w końcu zupełnie wyzionął ducha, kupiłem żonie nowego, dobrego Samsunga z Win 8. Pochodził 2 miesiące i powiedziała, że mam jej Ubuntu zainstalować, tak jak w starym, bo ten się muli...

Puklus :D miałem to samo jak robiłem patenty z kilkoma windami itp ;) Ogólnie w biosie zmień tryb dysku. http://forum.hotfix.pl/sprzet-komputerowy/bios-instalator-windows-a-xp-w7-nie-widzi-dysku-t10402.html Pamiętam jak parę lat temu się zdenerwowałem, bo najpierw zrobiłem instalację visty, potem 7, a na końcu postawiłem xp, i nic nie działało jak trzeba xD.

• Mod Team
Ja starego laptopa uratowałem instalując Ubuntu.

Nie miałem z Ubuntu odczynienia. Może warto taką opcje rozpatrzeć, ale jak ze sterami i programami ? to nie mój sprzęt a nie chce sie nim bawić co tydzień, a każdy nawet najgłupszy program, babska strona i inne duperele muszą być obsługiwane.

Sytuacja wygląda następująco. Wyjąłem dysk i załadowałem do siebie i począłem instalowanie znanego i sprawdzonego XP. Instaluje sie, ładuje pliki, kopiuje ble ble, po pierwszym reboocie pojawia sie napis rozruch spowoduje odpalenie loadera ... i na tym staje, nie instaluje dalej. wina za starego systemu czy może jednak coś z dyskiem. Później zacząłem instalować 8 ... ale sie skapczyłem to x64 a ten procek to niestety x86...

póki co teraz byłem zajęcy wiec postęp 0.

Edytka:

Zrobiłem jak poradzili, zmieniłem tryb dyku,, to chyba jedyna opcja po za kolejnością boota co tam można przestawić, i poza może datą jeszcze. Odpaliłem po raz kolejny XP z pena i ... zarybił, dysk jest, instaluje się.

Póki co dzięki za rady. Jak XP okaże sie niewypałem, będę szukała dalej.

• Mod Team

Mam kolejny mały zgrzyt ... wygląda on tak:

b8ec95e73b36cecfgen.jpg

I taksie zastanawiam, bo zainstalowałem najpierw na E myśląc ze windows sobie to zrobi jak nalezy ... niestety system był na ... E :stupid:  przed zaznaczeniem opcji dysku w biosie było ok ... chyba.

Co za tym idzie każdy program sie instalował na ...C a tam 200MB (kto ten dysk kurna dzielił... ) no teraz tak, jeżeli wywalę c i e ... i stworze nową partycje to będzie C ??

Edyta:

No i stało sie jak sie spodziewałem. Popełniłem partycje C o rozmiarze 250 z groszem. no teraz będzie normalnie. później na XP zostawię 15GB bo jemu nie trzeba więcej i załaduje jeszcze jeden system... moze 7 może 8 ... może pegasusa ... kto wie, kto wie :D

• Mod Team

Karta tu jest taka

5d70b845ff3d0df5gen.jpg

Na Xp to idzie jak burza nawet w necie ... nie ma mowy o powrocie do win7 ... odnośnie sterow to mam wlsnie ze srtony lenovo poki co tylko... popróbuje innych źrudeł...

Stamtąd miłem sterownik blu ale nie mailem bezpośredniego źródła, dzięki, znalazłem wreszcie ten jedyny ... maj presiesssss :D

Tyle bzdur w jednym temacie :o szok!

tylko jego praca, strasznie muli

Optymalizacja Panie, optymalizacja...

Załadowałem ów system na pena i instaluje ... no i zonk. System nie widzi dysku twardego ..

A jak miał widzieć, skoro sterowniki nie załadowane? :( Tryb AHCI sie kłania. http://pl.wikipedia.org/wiki/Advanced_Host_Controller_Interface

- najprościej skombinować napęd optyczny na USB i popełnić instalacje jak w normalnym kompie. No ale nie posiadam dostępu do takich zasobów :D ( może by mi kto pożyczył? )

Najprościej? Znowu miałbyś ten sam problem co powyżej

W razie co, to nic sie nie dzieje bo dysk ma partycje recovery, wiec przywrócę go d ostanu fabrycznego.

I od tego powinieneś zacząć...

Wg mnie na 90% nie jest to kwestia systemowa.

I masz racje, bo to wina Atoma i dysku twardego.

to jest prawie 4 razy szybszy procesor

Jak to obliczyłeś?

Ja starego laptopa uratowałem instalując Ubuntu.

Po co się męczyć z ubuntu? Nie rozumiem...

Później zacząłem instalować 8 ... ale sie skapczyłem to x64 a ten procek to niestety x86...

Nawet gdyby miał instrukcje 64bitowe, to i tak tylko byś go dobił tym systemem.

I taksie zastanawiam, bo zainstalowałem najpierw na E myśląc ze windows sobie to zrobi jak nalezy ... niestety system był na ... E :stupid: przed zaznaczeniem opcji dysku w biosie było ok ... chyba. Co za tym idzie każdy program sie instalował na ...C a tam 200MB (kto ten dysk kurna dzielił... ) no teraz tak, jeżeli wywalę c i e ... i stworze nową partycje to będzie C ??

W systemie win7 pierwsza partycja jest ukryta, gdyż są tam pliki rozruchowe. Tak więc lepiej sugerować się wielkością partycji niż jej oznaczeniem.

Karta tu jest taka

Sterownika szuka się po ID sprzętu

http://official.moborobo.com/pic/hardware5-2.jpg

A teraz coś ode mnie:

Win 7 - wyłączyć zbędne usługi oraz aero. Które zbędne usługi? Można sobie znaleźć w necie. Jest tego mnóstwo... Win7, to bardzo wdzieczny system także na netbookach, o ile się go odrobinę wykastruje. Sądzę także, że lenovo nawrzucało tam sporo syfu od siebie, warto by było go pozbawić tych śmieci.

Chcesz, żeby dostał ogromnego kopa i hulał jak młoda owieczka na polanie?

Atom, jak atom, ale muł największy w netbookach, to dysk twardy. Wystarczy zaopatrzyć się w tani dysk SSD nawet taki poniżej 200zł i netbook zmieni się nie do poznania.

Wiem, że część rzeczy się powtórzyło w temacie, ale jak już się rozpędziłem, to na wszystko odpowiedzialem :laugh:

Kiciok myślę że skoro to netbook to i tak jest urządzenie któreś z kolei z którego się korzysta :D. Ja miałem tak że swoim smart tv od samsunga, żałowałem że nie ma 4 rdzeni, slotu rozszerzeń, a z przeglądarki raz korzystałem :P Tak pewnie ten netbook Puklusa to jest taki jak już jest to niech nie muli :P moim zdaniem nie ma sensu ładować 2 paczek w niego :D

• Mod Team

Optymalizacja Panie, optymalizacja...

szoł mi master

A jak miał widzieć, skoro sterowniki nie załadowane? :( Tryb AHCI sie kłania.

A jednak dało sie bez sterowników, tylko owy tryb było wyłączyć ...

I od tego powinieneś zacząć...

Zawsze moj kochany od tego zaczynałem ... i nigdy demonem prędkości nie był, przy tym nastoletnim xp co mam teraz to odpadał na starcie.

I masz racje, bo to wina Atoma i dysku twardego.

Nowy system zmienia procesor albo dysk ?? :D nie słyszałem o tym

Polska wolny kraj ... nie trzeba rozumieć

Nawet gdyby miał instrukcje 64bitowe, to i tak tylko byś go dobił tym systemem.

Możliwe, jednak jak nie spróbujesz, to sie nie dowiesz.

warto by było go pozbawić tych śmieci.

Ciekawe czy ty był byś taki mądry jak przy probie zrobienia czegokolwiek by sie wieszał albo instalował/deinstalował coś po kilka godzin nawet...

Atom, jak atom, ale muł największy w netbookach, to dysk twardy.

Coście sie tego dysku czepili ... komp nie podłączony do netu jeszcze sobie radził a przy odpaleniu przeglądarki wymiękał. Teraz kopiowałem to miał ok 33MB/s z pendrive wiec nie jest źle.

Tak pewnie ten netbook Puklusa to jest taki jak już jest to niech nie muli :P moim zdaniem nie ma sensu ładować 2 paczek w niego :D

Nie jest mój :P ja mu tylko robię co trzeba, to prezent za free, to człeka który nie m kasy ot tak se wywalić 200zł na dysk :P

Znam z autopsji :D Najpierw znajomy prosi żeby coś zrobić, czy ktoś z rodziny. A potem można usłyszeć klasyka "mam w du...żym poważaniu taką robotę, zanim zacząłeś naprawiać drukarkę to internet działał szybciej". I takie coś potem mnie zraża do pomagania :(

A niby dlaczego miałbym Ci to tłumaczyć?

@Puklus

Skoro takie cuda potrafisz wyczyniać instalując windowsy, to i z ubuntu sobie poradzisz. Na sprzęcie który masz w rękach, wszystko działało już kilka lat temu:

https://help.ubuntu.com/community/IdeaPadS

No i tak jak napisałeś: Wolność rządzi. Nie ja pierwszy jestem, co stary sprzęt ratuje tym systemem. Chcesz, spróbuj. Nie chcesz, to nie.

Pozdrawiam.

• Mod Team

Mi to by było naprawdę bez wielkiego zróżnicowania ... czy linux czy windows ... ale czy owa osoba to ogarnie ... pewnie tak. Docelowo zamierzam mieć tam 2 systemy. dysk jest dość duży jak na użytkownika :P

Jeżeli chodzi o ubuntu, jakieś źródło skąd mógłbym go wiać? :D on jest darmowy ?

Ja już to kilka razy przerabiałem...

Z kombinowania dwóch systemów nic dobrego nie wynika. Użytkownik i tak będzie właził na ten, do którego się przyzwyczaił, i to co się muliło, będzie się dalej muliło.

Ja zainstalowałem żonie tylko Ubuntu. Odpalał się szybciej (wogóle Ubuntu odpala się b.szybko) i szybciej się do niego przyzwyczaiła. Nawet jej nie mówiłem, że zmieniłem OS, bo jej to nie interesuje. Po prostu "miał laptop lepiej chodzić". Wystarczyło pokazać gdzie jest przeglądarka, gdzie email, gdzie skype i gdzie można dokument w "Łordzie" napisać.

ale czy owa osoba to ogarnie ...

U mnie było tak. Mamy w domu komputer na użytkowym poddaszu. Jako, że to wysoko i po schodach trzeba chodzić, tylko ja go używałem, więc ostał tam się tylko Ubuntu. Żona korzystała ze starego laptopa (jeszcze wtedy z XP). Kiedyś chciała zdjęcia z dysku sieciowego poglądać. Najpierw przez telewizor z DLNA - za wolno. Telefon z androidem - za mały. Na laptopie "zdjecia się nie przewijały". Poszła na górę. Jako, że byłem zajęty, zostałem na dole, ale myślę sobie zaraz wróci i będę miał dym. Czekam 15 min - nic. Idę do góry, a ona pyta: "czemu mi nie powiedziałeś, że tu taki szybki komputer mamy?". Niedługo po tym, XP z laptopa wyleciał...

Jakby nie był darmowy to bym głowy nie zawracał...

http://www.ubuntu.com/download/desktop

http://www.ubuntu.com/download/desktop/create-a-usb-stick-on-windows

Więcej porad w necie jest po angielsku (choć po polsku też znajdziesz). Instalator i system jest po polsku (i wielu innych językach).

Tak jest darmowy. Wejdź na ubuntu.com

Ja na Ubuntu siedzę już 4 lata. Za Windowsem nie tęsknię. Matka i siostra się przyzwycziły. Teraz znajomi tylko się pytają jak to jest z tym lunuxem i części z nich nawet nie muszę przekonywać :D Ale ja sam osobiście nie wszystkim polecam linuxa. Jak nie lubią tej zabawy z kompem, i wolą mieć wszystko łatwo dostępne to niech sobie zostają na windzie. Ich strata :P

Dodam też że bardzo rzadko zdarza się żebym nie mógł zrobić czegoś na Ubuntu. W sumie to chyba nigdy się tak nie zdarzyło. Bo programy zazwyczaj są bardzo spoko i w dodatku za free a to czego nie ma to udaje się emulować. A nie rzadko zdarza mi się nawet montować filmy czy bawić się z grafiką. Może nie jakieś pro produkcje ale da się na darmowych programach które śmiało można porównać do tych za gruby hajs. A, i LOL i CS non steam tez działa :D

Ja znam dwa powody do używania łindołsów.

1. Kupujesz oryginalne gry pod Win i Ci wywalonej kasy szkoda ;-)

2. Ja pracuję z finansistami z banków i oni napaćkali arkuszów w MsExcel, z dwoma pierdylionami komórek, własnymi funkcjami i na dodatek z jakimś dodatkiem w VisualBasic (to dopiero kawał kodu - nikt się nie chce tego tknąć).

PS. Na nr 1 jest częściowe rozwiązanie. Niektóre starsze gry da się odpalić z pomocą PlayOnLinux. Ja na przykład grywam w Sturmovika.

• Mod Team

Ja na swoim sprzęcie siedzę na XP, z prostej przyczyny. Oprogramowanie do gitary nie hula z moją karta pod 7 i 8 ... i kupa. to w sumie jedyny powód. Fakt ze 7 u mnie nie działał jakoś wybitnie szybko ale 8 mi sie nawet spodobał.

Tak, jestem świadomy ze dni XP sa policzone od wielu lat ... i niedługo nie będzie sie dało na im normalnie działać ... A przy okazji, to ze microsoft sie wyrzekł XPka, oznacza że przeszedł on do freewearu ?

Wracając do netbuka ... wczoraj mu taki miszong sterownik zrobiłem ze dziś postawiłem system na nowo. I co ? i stery już nie pasują :D teraz bądź tu mądry i powiedz mix których sterowników daje efekt :P na szczęście mam kopie zapasową :P

Ubuntu wymaga zasobow. Z kolejnymi wersjami coraz wiecej kolorkow laduja. 2GB wystarczy ale procesor pewnie zamuli.

Kiciok ma racje wg mnie. Pomimo posiadania wystarczajacego sprzetu zawsze na poczatek wylaczam zbedne serwisy itd.

Mozna na tym netbooku zrobic dobra 7 ale trzeba nad tym posiedziec. Optymalixacja to zabawa dla upartych i cierpliwych.

Koniec wsparcia dla Xp nie oznacza ze bedzie darmowy :P pol Polski na nim leci.

Z linuchow mi sie podoba Mint :) Czasem wracam do niego.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...