Skocz do zawartości

[opony] Jasne szerokie opony na obręcz 622

sseebbaa1

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Szukam jasnych i szerokich opon do roweru miejskiego.

Rower seryjnie ma zamontowane czarne opony w rozmiarze 50-622, ale ja chciałbym "stuningować" :) rower i założyć jasne, jeszcze szersze opony.

Jest to świeżo zakupiony Batavus Diva Plus Style LTD z ładną ciemnozieloną ramą, do której lepiej będą pasowały właśnie jasne opony i jasne dodatki.

(kwestie wizualne są w tym momencie najważniejsze - rower ma podobać się żonie hehe)

Bez problemu mogłem znaleźć jasne opony, lecz co najwyżej w takim samym rozmiarze czyli 50-622 (28x2.00).

Schwalbe bowiem robi opony w takim rozmiarze (Big Apple, Big Ben), ale niestety jest to największa dostępna szerokość. Cały czas mówię o oponach w jasnym kolorze.

Ja natomiast rozważam założenie trochę szerszych opon, a mianowicie 55-622 (28x2.15), lecz nie mogę takich znaleźć.

Może ktoś pomoże ze znalezieniem innych producentów opon, którzy proponują JASNE (kremowe, beżowe) opony na obręcz 622 i jednocześnie szersze niż 50 (2.00)?

Napisano

Continental Retro Ride i Cruise Contact masz w rozmiarze 55-622. Dostępność w Polsce tych opon w takim rozmiarze, dodatkowo beżowych, pewnie zerowa, a i za granicą trzeba by dobrze poszukać.

Ale przede wszystkim sprawdź, ile masz miejsca pod błotnikiem, bo może okazać się, że kupisz i nie wejdzie.

Napisano

Dzięki za podpowiedź!

Z tych dwóch opon Continentala wybrałbym Criuse Contact.

Jak nie uda się zdobyć jej przez lokalny sklep, to pozostanie internet i zakupy w zagranicznych sklepach.

Obecnie jest zamontowana opona Schwalbe Big Apple 50-622, więc różnica w stosunku do 55-622 jest niewielka. Ale oczywiście zerknę na wszystkie strategiczne miejsca czy nie będzie obcierać.

Czy Continentale będą trzymały podobne wymiary jak Schwalbe (bo z tym to nigdy nie wiadomo)? Chodzi mi o to czy np. 50 w Schwalbe to faktycznie tyle samo co 50 w Continentalu?

Napisano

Continental mimo że teoretycznie 55-622 wcale nie musi być większy niż 50-622 Schwalbe... Continental raczej zawyża podawaną rozmiarówkę. Bez sprawdzenia radzę nie kupować. Z 50-622 w Schwalbe jest też Fat Frank, całkiem możliwe, że ma on inny balon niż Big Apple. Rubena też ma oponę w rozmiarze 50-622 - Cityhopper. Może warto porównać też te oponki jak ich faktyczna wielkość wygląda.

Napisano

Może być problem z bezpośrednim porównywaniem rozmiarów opon...

Nie widziałem nigdzie w sklepie zamontowanych na jakimkolwiek rowerze opon Continentala 55-622 (natomiast opony Schwalbe 50-622 mam na rowerze, więc bez problemu zmierzę faktyczny rozmiar).

Myślisz, że Continental zawyżałby rozmiarówkę o ponad 10% (bo tylko wtedy ich opona o szerokości 55 zrównałaby się z inną 50)?

A na opony Rubena zaraz zerknę w sieci.

Napisano

Myślisz, że Continental zawyżałby rozmiarówkę o ponad 10%
Conti po prostu tak robi. Mam Cyclocrossy Speed 700x42, których rzeczywista szerokość przy 5 ba to 37,7 mm. Chcesz mieć pewność co do szerokości danej opony, to spytaj kogoś, kto ją ma. Możesz też zaryzykować i założyć, że będą o rozmiar mniejsze niż podaje producent - masz sporą szansę, że tak będzie ;) 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...