Skocz do zawartości

[piasta] uszkodzony kołnierz

andybike

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dzisiaj podczas czyszczenia roweru zauważyłem luźną szprychę, potem drugą. Po bliższych oględzinach okazało się że uszkodzony jest kołnierz tylnej piasty, a dokładnie wyrwane dwa oczka od strony kasety.

Nie wiem jak długo z tym jeździłem, mogło to się stać tuż pod domem lub 2 miesiące temu.

Pytanie brzmi czy zanim nie kupię nowej piasty albo całego koła to można z tym jeździć ?

• Mod Team
Napisano

To zależy spokojna jazda i można śmigać bez 4 szprych nawet, co innego że koło będzie krzywe no i osłabione. Zalecana jest wymiana piasty/koła.

Napisano

Jeśli szprychy zostały wyrwane to znaczy, że w tym miejscu zadziałała zbyt wielka siła. Proponuję abyś skontrolował naciągnięcie pozostałych szprych aby dalej to nie poszło. Szprychy powinny grać i to najlepiej aby grały wszystkie w tym samym tonie czyli w tonie średnim - średnio-wysokim.

• Mod Team
Napisano

Niby racja, tak jest na bardzo dobrze zaplecionym kółku ale w przypadku takiego w którym strzelają szprychy to raczej marne szanse żeby było równo naciągnięte. Mogą grać co najwyżej na nerwach ich użytkownikowi  :laugh:

• Mod Team
Napisano

Możesz uważać się za szczęściarza  :thumbsup: to spory przebieg. Zwykle piasty pękają od wad materiałowych które ujawniają się dosyć szybko, zbyt mocnego naciągu co również wychodzi w krótkim czasie. Tutaj mogło zadziałać po pierwsze zmęczenie materiału po drugie korozja strukturalna (alu też koroduje).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...