Skocz do zawartości

[bagażnik] Rama z hamulcem tarczowym

Rophoe

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Mam taki problem, że przy wybieraniu ramy nie uwzględniłem czy tylny hamulec tarczowy będzie kolidował z bagażnikiem. Kupiłem zwykły bagażnik, ale okazało się, że zastosowanie podkładek dystansujących nie wystarcza, bo raz, że to się mocno rozgina na zewnątrz, a dwa to chciałbym jeszcze go trochę upuścić żeby zrobić miejsce między nim a siodełkiem, ale wtedy pojawia się nowy problem da9yjanu.jpg.

Pewnie wiele osób miało ten sam problem.

Widzę, że topeak oferuje własny bagażnik z dystansami i chyba z większą rozpiętością swoich widełek dzięki czemu nie musiałbym je specjalnie rozginać. Jednakże UniteddCyclists miał jakieś uwagi do Topeaka to trochę się obawiam. Czy adaptery sprawdzają się? Znacie jakieś dobre bagażniki w rozsądnej cenie do tarczy?

Napisano

Jakie uwagi?

Mam taki bagażnik i z wad:

-brak zaczepów dla ekspanderów, przy sakwach mały problem, ale jak chce się przewieźć coś innego, to nie ma o co się zaczepić

-mocowanie bagażnika nie pozwalało na zamocowanie koła - skończyło się szlifowaniem, ale i tak jest ciasno

-słaba farba, jazda testowa z sakwami i praktycznie od razu obtarcia

-system regulacji górnego mocowania mógłby być lepszy, wyginanie prętów nie przemawia do mnie

Długich wypraw nie robiłem, więc ciężko mi ocenić jak się sprawdzi. Obecnie siedzi w mieszczuchu, bo kufer lepiej pasuje i daje się przykręcić (ale to ciągle nie to do przewożenia większych rzeczy).

Działać działa, ale mógłby być tańszy.

Napisano

Nie wiem właśnie co zrobić. Od poniedziałku na urlop i mam zamiar trochę pojeździć pod namiot. Czy ten adapter crosso dystansujacy zawiera także dystans od strony kasety. Od SportArsenala jest adapter mocowany pod szybkozamykacze, ale czy to wystarczy i czy szpilka od szybko nie będzie za krótka?

Napisano

Widzę, że topeak oferuje własny bagażnik z dystansami ... Jednakże UniteddCyclists miał jakieś uwagi do Topeaka to trochę się obawiam. Czy adaptery sprawdzają się? Znacie jakieś dobre bagażniki w rozsądnej cenie do tarczy?

UniteddCyclists przesadza. Mam takowy w trekingu i nic się nie dzieje a ładuję na niego naprawdę dużo. Oto przykład

DSCN3167.JPG

Możesz zawsze zastosować adapter do mocowania pod zacisk piasty

http://www.bikeman.pl/adapter-tubus-z-zaciskiem-p-571.html

albo bagażnik specjalnie dedykowany do mocowania pod zacisk piasty.

http://www.bikeman.pl/bagaznik-rowerowy-tylny-tubus-disco-p-580.html

Napisano

Tubusy są świetne, ale taki bagażnik to aż nadto dla mnie i ta cena w dodatku gdzie mógłbym za nią mieć nową ramę ;-)

Mógłbyś napisać jak dokładnie masz bagażnik od Topeak'a i które sakwy masz na zdjęciu?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...