Skocz do zawartości

[Rama] Rama stalowa CX/MX - co wybrać

Grizzli

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Panowie,

Jakiś czas temu radziłem się tu odnośnie roweru przełajowego na ramie stalowej. Padło kilka propozycji, ale do zakupu ostatecznie nie doszło. To rower za drogi, albo osprzęt do d....

Zatem krótka piłka, która rama i dlaczego?

1. Slasa Vaya 2 58cm

2. Surly Straggler 58cm

3. Surly Disc Trucker 700c 60cm

Pozdro

Grizzli

Napisano

To może inaczej: czego oczekujesz od roweru i ile możesz wydać? Chociaż i tak tylko teoretyzujemy, nikt na forum nie jeździł na wszystkich trzech. O ile ktoś jeździł na choćby jednym :D

Napisano

Generalnie stawiam na 3 elementy: rama, koła i kiera - tu nie zamierzam oszczędzać. Reszta będzie raczej budżetowa, używana lub z mojego garażowego demobilu.

Na ramę z widelcem przeznaczam do 2k PLN (wszystkie 3 ramy są "w budżecie").

Rower ma być wszechstronny. Szybki na asfalcie,oraz do pojeżdżenia poza, wycieczkowiec, komfortowy. Trasy 20-100km. Biorę pod uwagę tylko ramy, które przyjmą 700c/29'' z mocowaniem na tarcze.

.....

A wracając do ram, to moim faworytem jest Straggler, tylko że jakaś taka niska w nim HT. Przy 58cm jest tylko 145mm, a standardem jest około 180mm w tym rozmiarze. Nie wiem czym jest to spowodowane, ale obawiam się, że albo będę musiał władować tu 4cm podkładek, lub obrócić mostek albo będę wisiał ja na trzepaku.

Z kolei Vaya mocno sloppingowa i wygląda mi to dziwacznie.

Napisano

Czy ktoś jeszcze coś poradzi? Nie oczekuję esei, moży być wypowiedź w 10 punktach ;)

A tak na seria to sprawa dość pilna, bo już prawie połowa sezonu za pasem.

Napisano

Genesisem już interesowalem się, ale przyjmuje oponę max 35. Natomiast Slasa i Surly 41/42 a to już spora różnica.

Zatem Salsa czy Surly?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...