Skocz do zawartości

[korba] [suport] [przerzutka] Problem z ustawieniem napędu

alkamid

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Kupiłem ostatnio nowy napęd: przerzutkę, korbę i suport. Niestety, mimo że zwracałem uwagę na kompatybilność, nie mogę ich odpowiednio zamontować. Oto części:

1. Korba Shimano MC431: http://www.rosebikes.co.uk/product/detail/aid:443792

2. Suport Shimano UN55: http://www.chainreactioncycles.com/shimano-un55-square-taper-bottom-bracket/rp-prod71369

3. Przerzutka Shimano M570: http://www.chainreactioncycles.com/shimano-lx-m570-e-type-front-mech/rp-prod10355

Zarówno suport jak i przerzutkę dobrałem do korby: suport 122mm, a przerzutka typu E kompatybilna z przerzutką 44T.

Problem polega na tym, że nie mogę wyregulować przerzutki. Po pierwsze, przerzutka się w ogóle nie opiera na ramie, jedynym punktem oparcia jest suport (zdjęcie — nie widać tego zbyt wyraźnie, ale między metalowym mocowaniem przerzutki do suportu a ramą jest przestrzeń). Po drugie, największe możliwe odchylenie przerzutki wygląda tak — nie ma szans, żeby ustawić ją nad najwyższym kołem przedniej zębatki. Okej, rozumiem że przerzutka jest do wymiany, znajdę inny model. Może taki: http://www.chainreactioncycles.com/shimano-acera-m360-top-swing-front-derailleur/rp-prod114809 ? Czy mogę mieć nadzieję, że ten będzie się dalej wysuwał?

Po drugie, jak widać na tym zdjęciu, ten suport jest podejrzanie długi - zobaczcie ile go jest pomiędzy lewą korbą a ramą. Jak spojrzeć na prawą korbę, to też jest trochę miejsca, chociaż wydaje się że mniej. Wiem, że w specyfikacji korby każą dobrać taki wymiar, ale czy to aby nie powoduje mojego problemu z dopasowaniem przerzutki?

Napisano

Czytałem i oglądałem instruktaże regulacji przerzutek, więc robiłem tak jak mówisz. Nawet jak ręcznie próbuję odchylić tę przerzutkę maksymalnie to nie dochodzi do ostatniej zębatki. Byłem zresztą w warsztacie rowerowym i też mi powiedzieli, że nie da się tego wyregulować. Nie byli zbyt pomocni (na zasadzie "albo my ci to zrobimy, albo radź sobie sam") ale proponowali wymianę i suportu, i przerzutki.

Napisano

Witam.
Nie jestem co prawda fachowcem, ale z moich skromnych doświadczeń wynika, że w doborze osprzętu każdy najmniejszy nawet szczegół ma znaczenia. Wydaje mi się, że problem leży w próbie zestawienia korby M431 oraz dedykowanego jej suportu UN55 z przerzutką E-type. Do przerzutek E-type powinno się chyba zastosować suport E-type (który prawdopodobnie będzie miał inną długość) i dedykowaną do niego korbę. Tak mi się wydaje po przeglądnięciu dokumentacji ze strony http://techdocs.shimano.com/

Co do zaproponowanej przez Ciebie alternatywnej przerzutki M360 to moim zdaniem też nie zadziała idealnie. Jest ona przeznaczona do korb 48/42 i jej regulacja dla korby 44 może być trudna. Powinieneś dobrać przerzutkę dedykowaną do 44 zębów np.: FD-M431. Ważny będzie też kąt rury podsiodłowej 63-66 lub 66-69.

Pozdrawiam

Napisano

a ja mam podobny problem, tylko że wymieniłem starą korbę 44 na 48 i nie mogę wyregulować przerzutki. maksymalne wychylenie przerzutki jest ok, ale jak napinam linkę już po ustawieniu na najmniejszej tarczy to ładnie przeskakuje na 2 i 3 ale jak wrzucam na 3 a z tylu 6 i 7 to łańcuch ociera o przerzutkę. Jeśli napnę linkę tak, że przerzutka się trochę podniesie to jest dobrze na 3-6 i 7 ale już na innych przełożeniach ociera. Mój rower to Kros Hexagon v5 z 2007 r.

Napisano

Jak już pisałem wiele szczegółów ma znaczenie: linia łańcucha, kompatybilność przerzutki z korbą, właściwe ustawienie i regulacja samej przerzutki, stan pancerzy i linek. Jeżeli wymieniałeś korbę to przede wszystkim należy sprawdzić czy została zachowana właściwa linia łańcucha. Podaj model starej i nowej korby, oraz przerzutki przedniej. Dobrze by było gdybyś znał model i długość suportu, który masz zamontowany lub zmierzył linię łańcucha na starej i nowej korbie. Jeżeli w tej kwestii wszystko jest OK to należało by się przyjrzeć pancerzom i lince (dla świętego spokoju i pewności najlepiej wymienić komplet pancerz+linka). Jeżeli linia łańcucha jest właściwa, pancerze i linki nowe, a przerzutka kompatybilna z korbą to właściwe działanie przerzutki pozostaje kwestią jej ustawienia i regulacji.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.