Skocz do zawartości

[3000-4000] Tłentinajner, dla ciężkiego zawodnika.

Fenrir

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Turystycznych, a czemu? ;) Napisałem jakie zastosowanie będzie roweru - Amatorskie cross country, a potem zawody. Co do taperowanej - i tak kupuje FSA Orbit ITA, a przez długi czas nie będzie wymieniany amor, tak więc ;) Geometria po porównaniu jest lepsza niż w Romecie. Można mu wybaczyć brak taperowanej główki, czy to raczej punkt najważniejszy? Co do długości górnej rury - mój 26er ma obecnie 57-58cm, a i tak mam pozycje mocno pochyloną na nim (185cm wzrostu). Więc chyba to, że niektóre rowery mają kilka milimetrów więcej mi nie zaszkodzi :)

Napisano

Geometria nie jest "lepsza" niż w romecie, jest tylko trochę inna, za..biiśc.. długi ogon taki sam.
Ostry kąt sterówki i długi ogon to chyba nawet gorsze niż łagodniejszy kąt i długi ogon. Ten rower będzie łatwo inicjował skręt a później będzie go wyrzucało z łuku ...  :whistling: 
Twój rower ma długość ramy 580 mm horyzontalnie i pozycja jest pochylona ? bo ten Hai dla ciebie powinien być w rozm. L a tam ogon ma 460 mm  :blink:

Napisano

Tak, pochylona. Może przez to, że rozstaw kół jest dosyć duży. Czyli geometria jest trochę kiepska z tego co czytam, ale za to, że cały rower jest na Deore XT (jedynie korba na Deore/SLX i hamulce klasy Deore/SLX) wybacze tę geometrię mu chyba ;) W sumie - z czym wiąże się długi ogon, bo każdy uznaje to za wadę w mtb jak widzę.

Napisano

Gdybyś czytał co napisałem, to byś wiedział z czym wiąże się długi ogon, a co ma rozstaw kół do pochylonej pozycji to niezbyt wiem ... bo rama 580 mm i pozycja pochylona przy 185 cm to się niezbyt kupy trzyma ...

Ale co tam sobie kupisz, to będziesz miał.

Napisano

Znaczy się ja mam rower w rozmiarze 21' na kołach 26', troche więcej tych mm ma, chyba coś koło 600. Też nie wiem z czego to wynika, ale pozycja pochylona jest :) Bardziej w zasadzie patrze na napęd i amor niż na geometrie, moglbym próbować wynegocjowac cene Krossa Level B9 który ma lepszą geometrie do 4000zł, ale straciłbym na napędzie, amorze i hamulcach (rama w B9 jest z carbonu, ale jakimś cudem jest cięższa o kilkaset gramów).

Napisano

Pochylona to chyba z mostkiem 120 mm, nawet dla mnie przy ramie o długości 600 mm horyzontalnie pozycja nie jest zbyt pochylona (182 cm wzrostu) ...

Rama 21" i długość 600 mm to krótka rama, czyli jak napisałem, dla ciebie rozmiar L, a to jest ogon 460 mm, lipa ...

Stracił byś na napędzie ... tyle, że to rama jest podstawą roweru ...

Napisano

Co do tylnego widelca - nie jeżdże i tak na żadnych bardzo wąskich trasach bym mógł wypaść z trasy po skręceniu, więc ten długi ogon wybaczę temu rowerowi.

Co do mostka - a nie, bo to 90mm, ale jest pochylona, nie wiem może przerośnięta rama to jest albo ja niższy niż myśle :) Może też kwestia siodełka, jest maksymalnie do tyłu i pozycja też jest do tyłu ;)

Nie wiem czy to krótka rama, bo nie mam 29era tylko 26er, a większość rowerów 26 na ramie 21' ma długość górnej rury 600-610mm.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...