Skocz do zawartości

[3000-4000] Tłentinajner, dla ciężkiego zawodnika.

Fenrir

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, witam. Szukam roweru na moje cielsko: 110kg, 185cm. Jak wiadomo 26' ledwo wystarcza na takie wymiary, a 26' z XCM-mem, to już totalna tragedia, dlatego przesiadam się na 29. 

Wymagania oczywiście wygórowane

Osprzęt klasy: od Sram X5/Deore. 

Amortyzator: Jakiś lis, Raidon/Epicon, RockShox. Ważne, by amor olejowy albo powietrzny.

Waga? Byle bez przesady, w tej cenie chyba mogę wymagać mniej niż 13.5kg.

Ważne, by było na raty, niestety budżet "stały" wynosi całe 1400zł (za które mogę kupic 29er'a z Tesco z napędem Tourney).

Jakie zastosowanie? Uniwersalne: Las, zawody i góry, asfalt (odpada cross i szosówka przez środek).

27.5 wchodzi w grę, ale to ostatnie miejsce.

Napisano

LTD jest rzeczywiście tak lepszy od Acid'a, że warto dopłacać te 300zł? Romet też fajną opcją się wydaje. A w tej cenie można dorwać jakiegoś fulla 29'?

Napisano

Ok, więc tak:

http://sklep.sportprofit.pl/pl/p/Cube-LTD-black-anodized-2013/2934 Namber Łan. 3800.

-300g lżejszy

-Lepszy amortyzator

-Gorsze manetki

-Gorsza korba

-Dużooo gorsze hamulce (chyba takie same wsadzili teraz do Kandsa za 1300zł :P)

-Klasyczne 1 1/8

-Koła troszke lepsze - lżejsze, z tego co czytałem w wytrzymałości takie same

Na plus poza sprzętem: Disajn - lepszy jak na mój gust, szarość Rometa wygląda jakoś tak... szaro :P

http://www.sklep.romet.pl/produkt/rambler-29er-r-line-4-0,12241.html - 3500zł

-O wiele lepsze hamulce (Deore, a w Cube - Altus).

-Lepsza korba (Deore/SLX i Hollowtech II, w Cube - Alivio/Deore, Hollowtech I)

-Taperowana główka (większa sztywność)

-Lepsze siodełko (porównując ceny).

-Opony w zasadzie tej same jakości

-Lepsza przerzutka przednia

-Lepsza geometria (troszkę dłuższa górna rura)

Na plus poza sprzętem: Rodzimy producent.

Czyli zaoszczędzić 300zł i dostać lepszy napęd i hamulce, czy dolożyć 300zł i dostać słabszy napęd, lepszy amortyzator i lżejsze koła? 

Napisano

Według mnie romet będzie lepszym wyborem. W romecie większość osprzętu jest znacznie lepsza. Korba w Cube to octalink a nie Hollowtech I. Do tego hamulce w Cube są najtańsze hydrauliczne, a w romecie już są Deore. Które jednak są znacznie lepsze i mają znaczenie ważąc trochę więcej. Jest co prawda gorszy amortyzator, choć w romecie masz już powietrzny, więc nadal jest dobrze.

A o hamulcach jest już cały temat http://www.forumrowerowe.org/topic/141989-hamulce-tarczowe-roznica-miedzy-br-m596-br-m615-a-br-m675/ .

Napisano

Ok, dzięki za odpowiedź, zdecydowałem się na Rometa, pod pierwszy ogień pójdzie hamulec na tyle (tyłem hamuje głównie), na Deorka XT. Akurat teraz po 350zł są, tak więc budżet mi wyjdzie tak samo jakbym kupił Cube, więc myśle, że warto :)

Napisano

I nie wysyłają poza USA, chyba że masz kogoś kto zapłaci hamerykańską metodą płatności i prześle ci to dalej z USA:

Q: Do you ship internationally? (Back to Top of Page Click Here)
A: Not directly, sorry. There are far too many customs restrictions to be able to accommodate this. Our website DOES NOT ACCEPT international credit cards.  Canadians see below.   All other international customers, if you make arrangements with a freight forwarding company or with family or friends in the U.S. we can sell you a bike but payment MUST BE MADE with a wire transfer or with a U.S. Money order.  Please email bikesdirectbikes@aol.com for details

Napisano

Ma trochę długi tylny trójkąt. Górna rura nie jest specjalnie długa. Ten rocznik chyba nie ma taperowanej główki, jeśli jest to dla Ciebie istotne. Sam osprzęt zdecydowanie na plus przy takiej obniżce.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...