Skocz do zawartości

[zawieszenie] przysposobienie do cięższej jazdy (DH)

Lock

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

W tym poście chciałbym zapytać, posiadam rower Giant Revel Disc 3 chciałbym go lekko stuningować pod DH, nie mówię tu o niczym profesjonalnym lecz małych zmianach.

Przednie amortyzatory sprawują się bardzo dobrze, lecz chciałbym abym były bardziej miękkie, jak profesjonalnych rowerach do Downhillu.

Czy jest to możliwe?

(Podobno wystarczy wyjąć jedną małą cześć i amortyzator będzie bardzo miękki)

Chodzi Ci o amorek Suntour XCT? Jeżeli tak to "polepszenie pracy" polega na zdemontowaniu plastikowej podkładki wewnątrz amorka, ma ona około 50mm długości, jak rozbierzesz amortyzator z pewnością ja zauważysz, ale zmiana nie będzie jakaś mega wielka. Weź też pod uwagę, że jak chcesz używać roweru niezgodnie z jego przeznaczeniem (DH???) to z pewnością nie będzie to ani przyjemne, ani bezpieczne, ani korzystne dla całego roweru i widelec nie posłuży Ci zbyt długo

*zmień nawias w nazwie tematu na kwadratowy ;)

Profesjonalne rowery do DH mają dość twardo ustawione zawieszenie (mówa o zawodnikach), to raczej preferencje amatorów są takie, żeby amor się uginał od byle gałązki ;)

Ten amortyzator co masz nie będzie pracował jakoś super, bo to bardziej atrapa prawdziwego amortyzatora niż amortyzator (jeśli patrzeć przez pryzmat katowania roweru w terenie).

Napisz co dokładnie chcesz robić na tym rowerze, co rozumiesz przez downhill. Bo jak np. chcesz skakać to nie polecam, bo dość szybko się może połamać.

Chodzi Ci o amorek Suntour XCT? Jeżeli tak to "polepszenie pracy" polega na zdemontowaniu plastikowej podkładki wewnątrz amorka, ma ona około 50mm długości, jak rozbierzesz amortyzator z pewnością ja zauważysz, ale zmiana nie będzie jakaś mega wielka. Weź też pod uwagę, że jak chcesz używać roweru niezgodnie z jego przeznaczeniem (DH???) to z pewnością nie będzie to ani przyjemne, ani bezpieczne, ani korzystne dla całego roweru i widelec nie posłuży Ci zbyt długo

*zmień nawias w nazwie tematu na kwadratowy ;)

Tak, jak napisałeś mi w tym poście, mam właśnie ten sam amortyzator. Nie chodzi mi o wielką zmianę tylko właśnie o tą plastikową podkładkę. (Nie chcę go używać do profesjonalnego dh, tylko chodziło mi oto aby amortyzator był miększy).

Z góry dzięki wszystkim.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...