Czopsztejn Napisano 30 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2014 Dzień dobry, chciałbym prosić o pomoc przy wyborze nowych hamulców. Zastanawiam się nad wyżej wymienionymi dwoma modelami ze stajni Shimano. Co możecie o nich powiedzieć dobrego/złego? Jaki wybór byłby lepszy? Byłoby super wziąć te tańsze, ale jednak stówka więcej nie robi aż takiej różnicy, jeśli w grę wchodzi większa żywotność i kultura pracy. Może macie jakieś inne propozycje w tym przedziale cenowym? Jeśli można prosiłbym również o dobór jakiś tarczy. Celuję w komplet przód/tył. Moja waga 70kg, więc myślę, że tarcza 160mm starczyłaby. Brać pod uwagę muszę też przebieg mojego amortyzatora - RS Dart 2 (11k km) i lekkie luzy na tulejach ślizgowych, które powstały podczas jazdy na v'kach. Jeszcze nie zdecydowałem czy tarcza będzie mocowana na 6 śrub czy na centerlock, bo jestem w trakcie wybierania nowych kół. Jednak chodzi mi, żebycie podali jakieś modele, na które potem będę zwracał uwagę. Z góry dziękuję za wszelkie porady i propozycję. Pozdrawiam, Cz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jokulus25 Napisano 30 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2014 jeżeli nie chcesz dopłacać , to bierz m615 mają bardzo przyjemną kulturę pracy , to że ważysz 70kg nie jest aż tak ważne przy doborze wielkosci tarczy , jak to jaki masz styl hamowania , jeśli cisniesz bardzo długie zjazdy cały czas trzymając hamulce , to spalisz tarczę nawet w Saintach , avidy bym z góry odrzucił ,bo niższe modele działają słabiej niż shimano + chyba nie chcesz zmieniac co roku uszczelek w klamkach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czopsztejn Napisano 30 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2014 Mieszkam na mozowszu, więc ciężko tutaj o jakieś strasznie ekstremalne zjazdy. Wiadomo raz czy dwa razy w roku robię wypad w góry, ale też bez jakiś szaleństw. Rozumiem, Avidy w takim razie odrzucam i czekam na więcej opinii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 30 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2014 Avidy poszły w górę z jakością ale i tak miną lata świetlne zanim zbliżą się do tego co robi Shimano. Przy takiej wadze Deorki i w górach spisywały by się znakomicie. Zbieraj kasę na nowy wideł bo będzie kiepsko z tymi luzami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czopsztejn Napisano 30 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2014 Masz na myśli zwykłe Deorki? Nie warto dorzucić trochę i zainwestować w SLX'y? Mam nadzieję, że jeszcze sezon co najmniej RS wytrzyma i będę mógł się martwić tym za rok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 30 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2014 Co tam kupisz to Twoja sprawa ale moim zdaniem nie wykorzystasz tych SLX'ów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czopsztejn Napisano 30 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2014 To czy wykorzystam czy nie okaże się w praniu, interesuje mnie jak się ma sprawa jakości użytych elementów i trwałości rozwiązań użytych w poszczególnych modelach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MokryxD Napisano 30 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2014 Jeżeli masz brać nowe to dołóż do SLXów. Mają lepsze tłoczki i bardziej nowoczesne mocowanie przewodu typu banjo (można sobie ustawić kąt wyjścia). Choć jeżeli M615 działają podobnie jak M596 to nie będziesz zawiedziony. Na spiekanych klockach są żylety. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 30 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2014 To czy wykorzystam czy nie okaże się w praniu, interesuje mnie jak się ma sprawa jakości użytych elementów i trwałości rozwiązań użytych w poszczególnych modelach. Technologicznie są bardzo zbliżone do SLX'ów a skoro już M596 były bardzo mocne i bezawaryjne to tu jest tak samo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czopsztejn Napisano 30 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2014 Właśnie trafiłem na taką aukcję: http://allegro.pl/hamulce-hydrauliczne-deore-br-m596-metal-tarcze-i4364724338.html Co powiecie na ten temat? Dziwi mnie, że w tej cenie dodali jeszcze tarcze. Gdzie jest haczyk? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 30 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2014 Te tarcze kosztują z 25zł szt więc to nie specjalna okazja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 30 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2014 Dokładnie tak. Przecież bez tarcz krzyczą sobie za nie w okolicach 330 zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czopsztejn Napisano 30 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2014 W sumie masz rację, myślałem, że troszkę lepsze te tarcze są. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 30 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2014 Przecież Shimano klepie tarcze z takiego samego materiału więc jakościowo w niczym nie ustępują innym. Kwestia wizualna, systemu mocowania i takich tam pierdół. Z klockami metalicznymi będzie żyleta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czopsztejn Napisano 30 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2014 Myślałem, że ta tarcza jest wyżej, jeśli chodzi o katygorię w grupie osprzętu. Mówisz, że nie ma zbytniej różnicy pomiędzy tarczami jak te za 25, a np xt? Nie mówię o kwestii wizualnej i wadze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MokryxD Napisano 30 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2014 W kwesti samego hamowanie to nie ma. No może tą tańszą łatwiej przypalić jak XT na pająku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 30 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2014 Miałem podobne tarcze w moich Deore tyle że na centerlock. Jeśli czuć cokolwiek to przede wszystkim w jakości i materiale klocków i pracy samych tłoczków. Nie liczył bym na to, że przykładowo RT75 XT będzie lepsza. W sprawie przypalenia to zdarzyło mi się to raz na tyle ale to był zjazd z Pilska więc masa km w dół i maja waga spora. W normalnym użytkowaniu trzeba się postarać aby przypalić tarczę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czopsztejn Napisano 30 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2014 Rozumiem, czyli podsumowując mam celować w 615, a jakbym chciał dołożyć parę groszy to mogę 675, ale nie ma ta nie aż takiego parcia, ze względu na niewielką różnicę w wykonaniu/działaniu. Co do tarczy, to jest to właściwie indywidualna kwestia w zależności od zasobności portfela. A jeszcze jedno, centerlock czy 6 śrub Waszym zdaniem? A jaki jest rezultat przypalonej tarczy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MokryxD Napisano 30 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2014 Rezultat? Piękny fiolet na powierzchni ciernej (ponoć fiolety w tym roku są w modzie) i u mnie podkładka klocka zmieniła kolor na czerwony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 30 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2014 Na śruby jest większy wybór. Problem tylko w tym, że jak kupisz przykładowo taką RT53 to może się okazać iż prędzej zmienisz rower nisz ją wykończysz. U mnie wytrzymała blisko 10 kkm jazdy tylko po górach. Kolejna sprawa to jak dla mnie na wielki plus centerlocka jest błyskawiczny demontaż i montaż. Ze śrubami chyba by mnie krew zalała. Co do przypalonej tarczy to złapie charakterystyczną ciemną barwę i tyle. Potem wszystko wraca do normy. Bardziej trzeba się wtedy martwić o klocki i je sprawdzić w jakim są stanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Synergy Napisano 30 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2014 RT86 strasznie szybko się ściera, ale jest mega sztywna. Poza tym tłoczki w 615 i 675 mają tą samą średnicę 22mm (mierzyłem) więc mają taką samą moc ba nawet jak XTR M987. Bierz m615 i Ładuj klocki metaliczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 1 Lipca 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 1 Lipca 2014 Do piasty na CL zawsze można założyć tarczę na 6 śrub, odwrotnie już nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czopsztejn Napisano 1 Lipca 2014 Autor Udostępnij Napisano 1 Lipca 2014 A czy przypadkiem m675 nie mają tych tłoczków ceramicznych? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czopsztejn Napisano 5 Lipca 2014 Autor Udostępnij Napisano 5 Lipca 2014 Ponawiam pytanie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 5 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 5 Lipca 2014 Tak m675 mają tłoczki ceramiczne . Modele poniżej m675 ich nie mają Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.