jakfra Napisano 29 Czerwca 2014 Napisano 29 Czerwca 2014 Witam posiadam rower szosowy. Mam korbę Truvativa GXP 2 rzędową , łańcuch kmc, oraz kasetę 9 rz Sram. Gdy zmieniam biegi, i z tyłu mam łańcuch na 8,9 biegu a z przodu na najmniejszej koronce , łańcuch zaczyna ocierać o 2 blat korby , a dokładniej o te małe delikatnie wystające kołeczki. Dzieje mi się to od nie dawna po umyciu całego napędu i złożeniu do na nowo wcześniej działał on bez zarzutu. Proszę i pomoc. Pozdrawiam
lyndowss Napisano 29 Czerwca 2014 Napisano 29 Czerwca 2014 Naucz się korzystać z przełożeń. Nic dziwnego, że ociera i zahacza. Tematów masz na ten temat mnóstwo. Zacznij jeździć normalnie.
Mod Team safian Napisano 29 Czerwca 2014 Mod Team Napisano 29 Czerwca 2014 8 i 9 bieg nic nie mówi - chodzi o najmniejsze, czy największe zębatki?
ugupu Napisano 29 Czerwca 2014 Napisano 29 Czerwca 2014 Naucz się korzystać z przełożeń. Nic dziwnego, że ociera i zahacza. Jak by nie krzyżował ani ocierać ani haczyć nic nie powinno. Szczególnie, że wcześniej było ok. Masz spinkę czy skuwasz łańcuch?
jakfra Napisano 29 Czerwca 2014 Autor Napisano 29 Czerwca 2014 Jak by nie krzyżował ani ocierać ani haczyć nic nie powinno. Szczególnie, że wcześniej było ok. Masz spinkę czy skuwasz łańcuch? Mam spinkę srama. A wracając do wczesniejszych odpowiedzi czytajcie dokładnie ja wiem że, istnieje takie coś jak liniowość łańcucha, ale zaznaczyłem że dzieje mi się tak po ostatnim czyszczeniu napędu. Od nośnie 8,9 bieg to na tych 2 ostatnich najmniejszych koronkach gdy mam łancuch to w tedy z przodu ociera o blat korby.
Jaca911 Napisano 29 Czerwca 2014 Napisano 29 Czerwca 2014 Głupie pytanie, czy czasem nie założyłeś odwrotnie mniejszej tarczy?
Looser Napisano 29 Czerwca 2014 Napisano 29 Czerwca 2014 hym hym a co robiles podczas tego czyszczenia napedu?
jakfra Napisano 29 Czerwca 2014 Autor Napisano 29 Czerwca 2014 Głupie pytanie, czy czasem nie założyłeś odwrotnie mniejszej tarczy? Właśnie zastanawiałem się nad tym i tarcz jest założona ok. hym hym a co robiles podczas tego czyszczenia napedu? Łańcuch został umyty benzyną , kaseta rozebrana i dokładnie wyczysznona beznyną oraz posciągałem zębatki z korby i również oczyściłem je.
lyndowss Napisano 29 Czerwca 2014 Napisano 29 Czerwca 2014 Do czyszczenia zdejmować zębatki korby, bezsens. Nadal obstawiam przy swoim. Naucz się korzystać prawidłowo ze sprzętu i przełożeń. Jeżeli wcześniej nie ocierało to łańcuch może był brudny i bardziej utwardzony, nie zwróciłeś na to uwagi po prostu. W dodatku jak rozebrałeś zębatki korby to po ponownym złożeniu pewnie zmieniło się ich położenie i przesunięcie nawet 1 mm mogło spowodować, że teraz ociera, a wcześniej nie. I tak nie jest to ważne, bo jeździsz ŹLE przez duże Ź, duże L, i duże E.
jakfra Napisano 29 Czerwca 2014 Autor Napisano 29 Czerwca 2014 To w takim razie jak się jeździ dobrze według cb ?
lyndowss Napisano 29 Czerwca 2014 Napisano 29 Czerwca 2014 Nie według mnie, a według wszystkich. To nie ja wydziwiam tylko Ty jeżdżąc na najmniejszej zębatce z przodu i z tyłu. Tematów masz na ten temat mnóstwo. Zacznij jeździć normalnie. Lewa strona kasety - najmarniejsza zębatka korby Środek kasety - środkowa zębatka korby Prawa strona kasety - największa zębatka korby (Wszystko patrząc w stronę jazdy roweru. Normalnej, nie do tyłu.)
Looser Napisano 29 Czerwca 2014 Napisano 29 Czerwca 2014 To w takim razie jak się jeździ dobrze według cb ? mowiac po ludzku nie powinno sie jezdzic na przekosach, choc skoro wczesniej takiego efektu nie bylo to mogles cos niedokladnie zrobic skladajac naped ;p np zla strona lancuch zalozyc? nie wiem jak w innych lancuchach ale shimano trzeba dobra strona zalozyc
lyndowss Napisano 29 Czerwca 2014 Napisano 29 Czerwca 2014 Strona to tylko w Shimano i w łańcuchach 10s. I powtarzam. Jaka by nie była tego przyczyna to i tak ma prawo ocierać na takim skosie. Tak się NIE JEŹDZI!
jakfra Napisano 29 Czerwca 2014 Autor Napisano 29 Czerwca 2014 Strona to tylko w Shimano i w łańcuchach 10s. I powtarzam. Jaka by nie była tego przyczyna to i tak ma prawo ocierać na takim skosie. Tak się NIE JEŹDZI! Wiem co to jest linowość łańcucha i że tak się nie jeździ. Tylko podczas regulcji przerzutek i sprawdzenia czy wszytko gra zaczeło mi tak ocierać i zgłupiałem co jest grane wiedząc że wczesniej było ok. Dzięki za przestrogi i Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.