mechanik2 Napisano 29 Czerwca 2014 Napisano 29 Czerwca 2014 Witam. Istnieje jakiś fajny środek, który pomoże w pozbyciu się rdzy? Piaskowanie mogłoby trochę zbyt mocno przekroczyć budżet, a plan na zasadzie: wyczyścić pordzewiałe miejsca, matowienie reszty, podkład i jakiś akryl wydaje się nieco tańszy. Kiedyś już bawiłem się w lakierowanie, ale szlifowanie aż do stali całej ramy było strasznie uciążliwe...
Mod Team Maniak Napisano 29 Czerwca 2014 Mod Team Napisano 29 Czerwca 2014 Coś takiego nazywa się Fosol, jest to 30% roztwór kwasu fosforowego przeznaczony do odrdzewiania stali, dosyć mocny i silnie żrący, jednak nie wymaga tak długiego moczenia jak coca-coli która również zawiera kwas fosforowy w bardzo małym stężeniu. Koszt ok 10zł za 0,5L (do kompletu należy doliczyć koszt rękawiczek gumowych i używać okularów ochronnych)
zadra1965 Napisano 30 Czerwca 2014 Napisano 30 Czerwca 2014 Pomysl , czy to sie oplaca robic. Ceny w w moim miescie- piaskowanie ramy 30 zl, malowanie proszkowe 30 zl
mechanik2 Napisano 30 Czerwca 2014 Autor Napisano 30 Czerwca 2014 To w takim razie muszę zobaczyć czy w okolicach znajdę coś równie atrakcyjnego.
mechanik2 Napisano 4 Lipca 2014 Autor Napisano 4 Lipca 2014 Jednak bardzo chciałem zdobyć jakieś doświadczenie i satysfakcję, kupiłem jakiś tańszy odrdzewiacz na bazie kwasu fosforowego, nie wiem ile go tam jest, bo nie zżerało to rdzy zbyt szybko, ale namaczanie z naprzemiennym zdrapywaniem + potem papier ścierny dało efekt nie najgorszy i generalnie dość tani, nie wiem czy był sens piaskować całą ramę z powodu kilku rdzawych miejsc... Jako ciekawostkę dodam, że nawet lakiernikom zdarza się czegoś takiego używać, tylko że jest w formie koncentratu, robi to DuPont i kosztuje około 100zł/litr, raczej coś mocniejszego, bo podobno przydaje się wtedy założyć maskę.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.