Skocz do zawartości

[rama] Chemiczne odrdzewianie?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Istnieje jakiś fajny środek, który pomoże w pozbyciu się rdzy?

Piaskowanie mogłoby trochę zbyt mocno przekroczyć budżet, a plan na zasadzie: wyczyścić pordzewiałe miejsca, matowienie reszty, podkład i jakiś akryl wydaje się nieco tańszy.

Kiedyś już bawiłem się w lakierowanie, ale szlifowanie aż do stali całej ramy było strasznie uciążliwe...

• Mod Team
Napisano

Coś takiego nazywa się Fosol, jest to 30% roztwór kwasu fosforowego przeznaczony do odrdzewiania stali, dosyć mocny i silnie żrący, jednak nie wymaga tak długiego moczenia jak coca-coli która również zawiera kwas fosforowy w bardzo małym stężeniu. Koszt ok 10zł za 0,5L (do kompletu należy doliczyć koszt rękawiczek gumowych i używać okularów ochronnych)

Napisano

Jednak bardzo chciałem zdobyć jakieś doświadczenie i satysfakcję, kupiłem jakiś tańszy odrdzewiacz na bazie kwasu fosforowego, nie wiem ile go tam jest, bo nie zżerało to rdzy zbyt szybko, ale namaczanie z naprzemiennym zdrapywaniem + potem papier ścierny dało efekt nie najgorszy i generalnie dość tani, nie wiem czy był sens piaskować całą ramę z powodu kilku rdzawych miejsc...

Jako ciekawostkę dodam, że nawet lakiernikom zdarza się czegoś takiego używać, tylko że jest w formie koncentratu, robi to DuPont i kosztuje około 100zł/litr, raczej coś mocniejszego, bo podobno przydaje się wtedy założyć maskę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...