Skocz do zawartości
  • 0

Trasa 400km+

Gość Jakub

Pytanie

Napisano

Witam, planuję trasę rowerową na ponad 400km, jeżdżę średnio 2-3 razy w tygodniu po 10-20km max 30km ze średnią prędkością ~20km/h zaś najdłuższe moje dotychczasowe trasy to były lekko ponad 100km, w związku z czym jestem niedoświadczony w tak długich trasach jak 400km i tu rodzą się moje pytania:

1. co wziąć ze sobą? będę jechał przez miasta więc problemu z zajechaniem do sklepu być nie powinno, jednakże coś wziąć ze sobą trzeba (+ jakiej wielkości brać plecak)

2. co jeść i pić podczas postojów? zarówno tych w szczerym polu jak i tych w jakiejś restauracji na obiad (+ ile jeść, dodam że z liczenia kalorii wyszło mi, że będę musiał dostarczyć ok. 16-20Mcal), o piciu czytałem tu u was że woda z cytryną jest ok

+ co zjeść przed trasą

3. czy brać coś do picia ze sobą i ile? czy kupować na bieżąco? naczytałem się was tu trochę i ciut przeraża mnie wizja ciągłego zajeżdżania do sklepów po 5l wody gdyż jak dotychczas to na trasy nie biorę nic ze sobą (wyjątek te po 100km, mały plecaczek, kanapki i woda)

4. jakie ubranie? myślę nad koszulką termoaktywną + jakaś bluza, również termoaktywna, a także chusta buffa albo ki diabła, dopiero zamiaruję kupić, która zastąpi mi czapkę w razie mocniejszego słoneczka

5. z racji użytkowania w drodze gpsa w telefonie myślałem nad jakąś ładowarką solarną, jeśli ktoś miał styczność prosiłbym o rady i opinie a jeśli to kijowy pomysł to czy używa ktoś może powerbanku?

a co do mojej trasy to:

6. kiedy najlepiej wyjechać?

7. jaka pogoda jest najkorzystniejsza na tak długie trasy?

a tak jeszcze uzupełniając, jestem 18-latkiem, średniej wysokości, zaś ważę ok. 85kg, rower cross, nie znam specyfikacji poszczególnych części, ale jak na moje potrzeby mi wystarczał, jedyne co wiem to że ma 29" koła, siodełko twarde, sportowe (następne pytanie - czy dam radę wysiedzieć tyle h na takim siodełku? czy zainwestować w jakieś wygodne?) jeżdżę amatorsko, nie biorę udziału w żadnych zawodach ani nie jestem "lifetime athlete"

0 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Nie udzielono jeszcze odpowiedzi na to pytanie

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...