Narzew Napisano 28 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2014 Witam. Do tej pory przejechałem co najwyżej 170 km. Chce jednak podnieść poprzeczkę i spróbować dużo większego dystansu, a mianowicie 280 km. Czy tak drastyczne zwiększenie dystansu może odbić sie jakoś bardziej na moim zdrowiu? Jeśli tak, to jak przygotować sie do takiego dystansu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MsRIFU Napisano 28 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2014 Ja jak zaczynałem jeździć robiłem po 40 max 70 km, a pewnego dnia nagle 240km i nawet wcale tego bardzo nie odczułem, ale wiadomo, takim lekkim kręceniem. Zabierz na pewno jedzenie i narzędzia.. Jakaś kurtka przeciw deszczowa i pieniadze. Na dobrą sprawe tyle wystarczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtas7 Napisano 30 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2014 jeżdżenie na rowerze to sport kondycyjny. ilość czasu przy danym wysiłku można obliczyć robiąc test terenowy na LT (próg przemian), np. 20 minutowy wg Friela. Otrzyma się tętno, obliczając odpowiednie procenty z tabelki można się dowiedzieć, że do pewnej granicy można na rowerze jechać dowolnie długo i jedynie jest to ograniczone potrzebą snu, jeść można jadąc. Oczywiście czy prędkość będzie duża/mała zależy od wytrenowania a więc jaka jest moc w nogach przy tym niskim tętnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RemarSportPL Napisano 8 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2014 Myślę,że wszystko jest do wykonania tylko w granicach rozsądku bo jeżeli znacznie zwiększysz dystans tak od razu to moze się to negatywnie odbić na Twoim zdrowiu,mieśniach i kondycji. Jestem zwolennikiem systematycznego i stopniowego zwiększania dystansu,plus rzecz jasna wcześniej takze odpowiedni trening. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 8 Lipca 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 8 Lipca 2014 Jak dasz za dużo w palnik to przez miesiąc nie będziesz spoglądał w stronę roweru. W ubiegłym roku kolego robił podobny dystans, w stosunku do standardu x2 i miał przez pewien czas wstręt do roweru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.