Skocz do zawartości

[pytanie] Pump Track na działce

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

W ostatnim czasie otrzymałem do dyspozycji działkę o rozmiarze 1500m²(a więc bycza :D) Planuję zbudować na niej Pump Track.

Ale nie wiem jak to zrobić. Jak wygładzić trase i jak ją zraszać. Jeśli ktoś ma jakieś doświadczenie w tych sprawach a także sugestie, oraz plany takich torów chętnie wysłucham ;)

• Mod Team

O ile wiem nie jest to specjalnie trudne, usypujesz górkę z ziemi i uklepujesz łopatą, polewasz wodą żeby siadło i się zbiło, podeschnie to wygładzasz i znów poprawka co jakiś czas. Nawet na "Strength in Numbers" tak robili więc chyba daje radę :D

Idealna byłaby zagęszczarka do podłoża ale jak mniemam ma być ekologicznie i ekonomicznie. Jak masz dużą ekipę to dacie radę!

Trochę inspiracji: http://www.pinkbike.com/forum/listcomments/?threadid=129101

• Mod Team

Zorganizuj zbiórkę ekipy chętnych na forum, w zamian dożywotnio wstęp wolny i jedziecie z koksem  :thumbsup:

W sumie masz trzy warianty wykonania tego, a) robisz sam przez dłuższy okres czasu b ) zbierasz oddział z łopatami c) wynajmujesz ciężki sprzęt i ew. ekipę.

Na początek rozrysowałbym kształt i wielkość toru, zaplanował przeszkody, skonsultował to z dirtowcami a potem dopiero myślał nad realizacją. Być może po drodze znajdzie się grono zainteresowane realizacją tej idei.

Ja kiedyś popełniłem artykuł o budowaniu takich rzeczy:

http://www.blogmtb.pl/2013/04/materiay-jak-zbudowac-rowerowa-sciezke.html

Jak zjedziesz niżej to masz wymiary ile takie muldy powinny mieć centymetrów/metrów.

Żadnych maszyn Ci nie trzeba, z kolegą spokojnie zrobicie taki pumptrack łopatami.

Tylko przydała by Ci się ziemia dodatkowa. Bo jak będziesz brał ze swojej działki, to zostanie Ci spora dziura. Możesz ewentualnie trasę drążyć w ziemi, ale wtedy woda tam może się zbierać, więc nie polecam tej metody. Świeża ziemia mega szybko schodzi, bo jak się ją ubija to znika w oczach.

Tak obrazowo to na jedną muldę będziesz musiał wykopać z 2-3 razy większą dziurę, żeby mieć na nią ziemię :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...