jhmp Napisano 28 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2014 Witam! W ostatnim czasie otrzymałem do dyspozycji działkę o rozmiarze 1500m²(a więc bycza ) Planuję zbudować na niej Pump Track. Ale nie wiem jak to zrobić. Jak wygładzić trase i jak ją zraszać. Jeśli ktoś ma jakieś doświadczenie w tych sprawach a także sugestie, oraz plany takich torów chętnie wysłucham Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 28 Czerwca 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2014 Działka płaska jak mniemam czy pochyła? Masz dostęp do maszyn czy nie bardzo ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Maniak Napisano 28 Czerwca 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2014 O ile wiem nie jest to specjalnie trudne, usypujesz górkę z ziemi i uklepujesz łopatą, polewasz wodą żeby siadło i się zbiło, podeschnie to wygładzasz i znów poprawka co jakiś czas. Nawet na "Strength in Numbers" tak robili więc chyba daje radę Idealna byłaby zagęszczarka do podłoża ale jak mniemam ma być ekologicznie i ekonomicznie. Jak masz dużą ekipę to dacie radę! Trochę inspiracji: http://www.pinkbike.com/forum/listcomments/?threadid=129101 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shootee Napisano 28 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2014 W hopy można dać rury, to będzie mniej ziemi do sypania, warstwa ziemi, potem jakieś sklejki, i potem jeszcze warstwa piachu. Ja bym tak robił, wtedy powinno wytrzymać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Maniak Napisano 28 Czerwca 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2014 Byle tylko nie sprężynowały i się nie uginały bo będzie kiszka. Potem chyba też trzeba więcej dbać bo jak się rozjeździ to może się taka rura odsłonić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 28 Czerwca 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2014 Ważna też matematyka jest żeby obliczyć odległości itd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jhmp Napisano 29 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2014 Działa jest płaska, do maszyn nie mam dostępu ;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Maniak Napisano 29 Czerwca 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2014 Zorganizuj zbiórkę ekipy chętnych na forum, w zamian dożywotnio wstęp wolny i jedziecie z koksem W sumie masz trzy warianty wykonania tego, a) robisz sam przez dłuższy okres czasu b ) zbierasz oddział z łopatami c) wynajmujesz ciężki sprzęt i ew. ekipę. Na początek rozrysowałbym kształt i wielkość toru, zaplanował przeszkody, skonsultował to z dirtowcami a potem dopiero myślał nad realizacją. Być może po drodze znajdzie się grono zainteresowane realizacją tej idei. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jhmp Napisano 29 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2014 Dzięki wielkie za wszystko Jako że idą wakacjee to sam z kolegą spróbuje coś obmyśleć, ma on troche doświadczenia z pump trackiem, dirtem.. Damy rade! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Keke Napisano 30 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2014 Zrób z budowy relację, jakieś zdjęcia opisy itp. Może się komuś przydać i fajnie będzie popatrzeć jak idą prace Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TrzecieKolo Napisano 30 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2014 Ja kiedyś popełniłem artykuł o budowaniu takich rzeczy: http://www.blogmtb.pl/2013/04/materiay-jak-zbudowac-rowerowa-sciezke.html Jak zjedziesz niżej to masz wymiary ile takie muldy powinny mieć centymetrów/metrów. Żadnych maszyn Ci nie trzeba, z kolegą spokojnie zrobicie taki pumptrack łopatami. Tylko przydała by Ci się ziemia dodatkowa. Bo jak będziesz brał ze swojej działki, to zostanie Ci spora dziura. Możesz ewentualnie trasę drążyć w ziemi, ale wtedy woda tam może się zbierać, więc nie polecam tej metody. Świeża ziemia mega szybko schodzi, bo jak się ją ubija to znika w oczach. Tak obrazowo to na jedną muldę będziesz musiał wykopać z 2-3 razy większą dziurę, żeby mieć na nią ziemię Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.