Skocz do zawartości

[rower crossowy] Lazaro Evolution v3 za 1100zl- parę pytań przed zakupem

sliwka135

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich,

zastanawiam się nad kupnem roweru crossowego, z wszystkich opisów i opinii (i za dobra cenę) wynika ze najlepszy jest Lazaro evolution v3. Jestem kobieta, ale strasznie nie podobają mi się niskie rury przy rowerze, dlatego zdecydowałam się na model męski z rama 17 (mam 168cm).

Jednak z racji tego iz jestem początkująca to mam parę pytań: 

1)Czy wybrałam dobry rower, skoro zamierzam jeździć po asfalcie i utwardzonych leśnych drogach? I czy może polecacie jaki inny w podobnej cenie?

2)Rower można kupić tylko przez internet, wiec czy jest jakiś rower bardzo podobny w sklepach, który mogłabym "przymierzyć"?

3)Czy bezpiecznie jest kupować rower przez internet czy lepiej kupić w sklepie rowerowym i wymieniać potem sprzęt na lepszy?

Bardzo proszę o pomoc bo nigdzie nie mogę znalesc pomocy, a bardzo chciałbym zacząć jazdę na rowerze,a nie posiadam znajomych którzy na tym by się znali.

Z góry dziękuje za odpowiedzi.

Napisano

Posiadam dwa rowery w tym jeden właśnie Lazaro ( no moze zona go ma ). Jeżeli myslisz o drogach asfaltowych i lesnych  twardych  to pomysl o kolach 28" ( jazda lepsza, choc komfort gorszy ). 

Odnosnie samego Lazaro, drugim moim rowerem jest Merida 3000D (cenowa przepaść ) i porwnujac do niego  stwierdzam, ze Lazaro to swietny wybor, chociaz draznia mnie jego chwyty i brak spinki w łancuchu (  jej zalozenie nie jest problemem ). Oczywiscie kocham moja Meridke i nie oddalbym jej za zadne skarby, ale roznica w cenie nie jest adekwatn do roznicy w jezdzie:) W tej cenie i troche ponad nia nic lepszego nie znajdziesz..

Zakupy przez neta to fajna rzecz, ale musisz sie troszkę znac na regulacjach lub miec kogos kto się zna.

Napisano

a jak bym trochę dołożyła? mam w sumie trochę kasy odłożonej (na tzw czarna godzinę) ale w razie czego to wole dać te parę stówek więcej niż później żałować wyboru...

pisałam @ do jednego sklepu rowerowego w mojej okolicy i dostałam taka odp :

Witam ponownie,

Model Evado 1.0 będzie dobrym wyborem i pozwoli na wygodną i przyjemną jazdę.

Udało mi się znaleźć jeszcze jedną propozycję. Jest to model z zeszłego roku więc na większym rabacie. 

Jest to model firmy Giant. Dożywotnia gwarancja na ramę roweru. Ogólnie jest to model lepszy, gdyż marka Giant jest jedną z najbardziej rozpoznawalnych i renomowanych marek. Geometria roweru jest nieco inna i zazwyczaj jest tak, że jak Klienci przymierzają sie do roweru firmy Kross i roweru firmy Giant, to wybierają właśnie tą drugą markę z uwagi że pozycja na rowerze jest wygodniejsza.

Aczkolwiek wybór roweru firmy Kross będzie moim zdaniem także dobrym wyborem jeżeli akurat poszukuje Pani rowery w jasnej kolorystyce. Link: http://www.sklep.eurorower.pl/pl/p/ROWER-KROSS-EVADO-1.0-M-BIALO-GRAFITOWO-CZERWONY-2014/2686

Są też inne modele innych producentów, jednak tamte są przystosowane typowo do jazdy wyłącznie po asfalcie. Wspomniała Pani, że chce jeździć także w terenie wiec te dwa modele będą najbardziej trafne.
Napisano

Widzę, że ostatnio definicją dobrego roweru pod rozbudowę, jest rower, w którym trzeba prawie wszystko wymienić :)

A tak serio, to nikt nie odmawia Giantowi, Authorowi, czy innym zagranicznym liderom rynku "lepszości". Tyle, że tę lepszość najczęściej osiągają w okolicach 2,5-3 tys. Kupowanie tych marek w niskim budżecie to trochę tak jak kupowanie bieda-Ferrari z silnikiem od kosiarki i zawieszeniem od Garbusa, tylko z powodu nadziei, że spłynęły na niego jakieś technologiczne ochłapy ich prawdziwych, droższych modeli.

Po prostu nie są konkurencyjni w tym budżecie i tyle. W innych są i tam są polecane.

Napisano

Jakoś mi się nie wydaje, żeby giant dawał dożywotnią gwarancję na ramę. Nawet w podanym linku napisane jest o 5-letniej gwarancji na ramę i rocznej na podzespoły. Problemy za to bywały z polskim dystrybutorem marki giant bo nie chciał uwzględniać gwarancji i odsyłał ludzi z kwitkiem. Było o tym kilka tematów na forum. Dlatego ja jestem osobiście zrażony do marki giant

"... z serwisem na miejscu, lepszą ramą i bazą pod rozbudowę.

Ale hejt musi być, bo Lazaro som faine, a reszto beee, przepłacajo za napis."

Z tego co mi wiadomo to giant nie jest jedyną marką dostępną w sklepach stacjonarnych.

Wydaje mi się, że to Ty w tej chwili "hejtujesz" wszystkie inne marki, a wychwalasz gianta. Ja od parunastu lat przestałem zwracać uwagę na marki i w pierwszej kolejności oceniam rower pod kątem podzespołów. Bo to one decydują wg mnie o tym czy rower posłuży nam parę lat rozsądnej eksploatacji czy po pół roku będziemy zmuszeni go "rozbudowywać" bo np padną kiepskie przerzutki.

A giant jest gorszy bo ma o dwie klasy niższy osprzęt (tourney vs alivio; kaseta 7-rzedowa vs 8-rzędowa), a do tego jest droższy o kilka stówek. Podobnie zresztą jak ten kross. W tym przedziale cenowym miedzy wytrzymałością ram nie będzie żadnej różnicy. Tak więc wg mnie przepłacamy właśnie za napis na ramie. Bo nic innego wartego różnicy w cenie nie widzę.

I do autorki tematu: oczywiście, że lepiej kupić w stacjonarnym. Ale tylko dlatego, że można się przymierzyć do danego modelu i przejechać te parę metrów. A to jest bardzo istotne przy doborze rozmiaru i geometrii (a nie marki). Ja na Twoim miejscu pochodziłbym po sklepach i przymierzył się do kilku różnych marek i modeli wstępnie wybrał te, które mi odpowiadają (pod kątem wygody, wyglądu itp). Ludzie na forum za to spokojnie Ci doradzą, który rower jest korzystniejszy pod kątem osprzętu.

I na koniec: Lazarro nie jest "najlepszy na świecie". Ale ma najlepszy stosunek  jakości/ceny. I czytając opinie użytkowników nie odbiega jakością i trwałością od konkurencji. I nie chodzi tu tylko o te "lepsze" marki pokroju gianta, meridy, treka itp ale także chociażby krossa.

P.S. Jeśli masz możliwość wyboru między rocznikami danego modelu to warto rozważyć starsze roczniki. Bo zwykle mają lepszy osprzęt, a do tego często są przeceniane.

Pozdrawiam

Napisano

Giant chyba od tego roku ma jednak tę dożywotnią gwarancję, choć chyba by ją utrzymać trzeba robić przez całe życie serwisy tylko w ich punktach i nie wymieniać żadnych części na nieoryginalne. Czy jakoś tak. W każdym razie dla mnie mocno nieżyciowa, choć być może są ludzie, którzy w ten sposób użytkują rower.

Z Crossami do jakichś 1700-1800zł generalnie jest problem. Bo przed tą kwotą bardzo ciężko o coś sensownego w sklepach stacjonarnych. W MTB jednak bywa trochę łatwiej.

Napisano

... z serwisem na miejscu, lepszą ramą i bazą pod rozbudowę.

Ale hejt musi być, bo Lazaro som faine, a reszto beee, przepłacajo za napis.

Kolego gdybyś nie zauważył to nawet napisałem jaka jest moja druga fura ( podstawowa ) wiec nie pisz mi głupot  ze "reszto bee" ( jakieś korepetycje by Ci się "przydoły " - szczególnie z kultury do drugiego człowieka ) Dziewczyna napisała przedział cenowy i oczekiwania wiec w tych pieniądzach i do takich zastosowań rower Lazaro bije inne na głowe, takie jest moje zdanie - mam go więc wolno mi oceniać. O serwisowaniu napisałem, ale nie wziąłeś tego pod uwagę, bo i tak chciałeś rzucić w moją stronę swoje uwagi, nie na poziomie. 

Napisano

Zamiast Lazaro lepiej kupić Scud Argon 3.0. Są to identyczne rowery produkowane przez firmę Kands (jest też Kands Energy 1300), z tym, że Scud jest w tej chwili za 998 zł (z przesyłką). Nabyłem tydzień temu, taki sam rower (zbliżonej klasy cały osprzęt tj. przerzutki, korba, piasty, kaseta, łańcuch, amortyzator, opony, hamulce, dźwignie itp.)) w sklepach stacjonarnych kosztuje ok 1700-2000 zł. Jedyna różnica to rama (w Lazaro i Scudzie bardzo dobra), oraz montaż.

Podane modele Gianta i Krossa są na najgorzym osprzęcie Skimano tj. Tourney. Lepszej klasy osprzę to kolejno Altus,Acera, Alivio (taki osprzęt ma Lazaro i Scud), potem jest juz osprzęt profesjonalny. Osprzęt Tourney bezie się dość szybko sypał.

Napisano

A MTB to nie jest czasem rower górski? Udało mi się uzbierać na koncie około 1500 i wiem że za tą kwotę nie dostanę idealnego roweru, ale przez cały rok zapierdzielałam jak mały beduin żeby to uzbierać i nie chciałabym kupić czegos co zacznie się sypać po paru depnięciach

Napisano

A MTB to nie jest czasem rower górski?

Też się pomyliłaś, bo w temacie jest Lazaro Evolution (czyli MTB), choć miałaś na myśli Integrala v3 ;) x666 się po prostu zasugerował ;)

Udało mi się uzbierać na koncie około 1500 (...) i nie chciałabym kupić czegos co zacznie się sypać po paru depnięciach

Czyli jak zarazy unikaj wszystkiego, co w specyfikacji ma napis "Tourney", ew. "TZ" czy "TX". Altus (czyli następna klasa osprzętu) może jakoś dużo lepszy nie jest, ale... to przynajmniej nie Tourney ;)

Napisano

Jutro wybieram się do paru sklepów i na co powinnam jeszcze zwracać uwagę żeby nie próbowali wcisnąć mi kitu?

Kitu, nie kitu - za 1500 najlepsze co w sklepach dostaniesz to Author Horizon (Linea damski odpowiednik z tego co pamiętam). Na kasecie przynajmniej, a to już sukces w porównaniu do wolnobiegowego Evado 1.0 i jemu podobnych...

Napisano

Hmmm czyli najlepszym rozwiazaniem jest zakup przez internet. Mam jeszcze jedno pytanie czy skoro mam zamiar na rowerze jeździć na rowerze około 60% asfalt i 40% lekki teren to lepszy będzie cross czy MTB?

Napisano

Dodam coś od siebie, bo akurat też stałem przed wyborem roweru, mam podobny wzrost i podobna była kwota. Tak jak pisano wyżej w tej cenie nie dostaniesz roweru na lepszym osprzęcie niż ten Lazaro/Spartacus - stosunek cena:osprzęt mają nie do przebicia.

Jeżeli chodzi o Scuda czy Kand Energy/Maestro to problem jest taki, że te rowery są z ramą 19 cali, które będą na Ciebie na pewno za duże i je już moższ odrzucić. Problem z Lazaro jest taki, że ramy 17 cali nie dostaniesz wcześniej jak pod koniec sierpnia (tak wygląda oficjalna odpowiedź na dzień dzisiejszy). Zostaje Spartacus Cross Elite 3.0 i tego bym Ci polecił jeżeli chcesz męską ramę. Rower na osprzęcie jak Lazaro, a do tego bardzo ładny - jesteś kobietą, ale nie tylko one obracają się za tym rowerem na mieście ;) Ja wybrałem biały i prezentuje się świetnie.

Weź pod uwagę, że mierząc w sklepie stacjonarnym rower 17 calowy np. marki Kelly's będzie on mniejszy niż 17 cali od Lazaro/Spartacusa, gdyż są to odpowiedniki Kelly's 19 cali. Od podłoża do napisu cross na ramie (w przypadku Spartacusa) jest 77cm także osoba ze wzrostem 170cm - w przypadku mężczyzny - będzie muskać kroczem (dosadniej to jajcami) o ramę stojąc nad rowerem. Czy jest to problem ? W przypadku mega awaryjnego spadku na ramę owszem, ale w przypadku kobiety o tym wzroście już niekoniecznie, bo nic nie wisi ;p. Na początku rower może się wydawać ogromny, ale po godzinnej jeździe już przestaje taki być. Oczywiście co osoba to inne odczucia.

Jeżeli wybierzesz biały rower to od razu przejdź się do sklepu stacjonarnego i zakup sobie osłonę na ramę pod łańcuch - ten na nierównych drogach rowerowych będzie bił o ramę i po prostu ją zniszczy w kilka dni, a na białym kolorze to widać od razu.

W kwestii Spartacusa - po zapłacie masz go w ciągu 2 dni w domu. Pamiętaj też o prawie zwrotu towaru zakupionego na odległość - stracisz najwyżej na przesyłkach jak ci nie podpasuje jego geometria itp.

Napisano

dziękuje za konkretna odpowiedz która rozwiała wszelkie moje wątpliwości :) i za inne równie pomocne odp również dziękuje :) a co do ramy to sprzedawca sklepu rowerowego do którego napisałam @ to stwierdził ze 19 (M) będzie dla mnie dobra....

w każdym bądź razie wybieram spartacusa 3.0 z biała rama 17 (oczywiście męska bo damskie według mnie wyglądają jak rowery komunijne)

i jeszcze raz dziekuje za pomoc :)

Napisano

Witam wszystich na forum. Szukam roweru głównie na asfalt, czasami jakieś polne, leśne drogi czyli jak większość. Kasy nie mam zbyt wielkiej, więc zainteresowałem się rowerami lazaro. Wszystko pięknie tylko tak naprawdę czym one różnią się od siebie? Bo jest kilka modeli:

LAZARO INTEGRAL V3 LAZARO INTEGRAL V5 LAZARO INTEGRAL V2

i podobne:

Kands Maestro

SCUD CROSSLAND

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...