Skocz do zawartości

[składanie roweru] pomoc w ocenie konfiguracji

c20ne

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Nie wiem czy dobry dział ale do innych ten temat jeszcze mniej pasował.

Od kilku sezonów jeżdżę na rowerze MTB ale raczej rekreacyjnie czyli ulica, chodniki, trasy rowerowe a od czasu do czasu gdzieś w las ale nie jakieś extrelamne przejazdy. codzienne przejazdy jak jest ładna pogoda (do pracy i z pracy) to ok 15km a czasem dłuższy wyjazd to ok 30-50km

Aktualnie mam rower merida sbu 20 a wieć nic rewelacyjnego. postanowiłem zmienić rower na coś lepszego, lżejszego, na lepszych komponentach i przede wszystkim precyzyjniejszych.. rower jaki bym chciał kosztuje zbyt wiele i ma sporo elementów które są mi nie potrzebne a za które muszę płacić w sklepie, dlatego postanowiłem złożyć sobie rower samemu z komponentów jakie bym chciał żeby się znalazły w moim rowerze. przez kilka sezonów moją meridę rozebrałem i złożyłem kilka razy bo wcześniej oddawałem do serwisów ale się zawiodłem bo albo nic serwis nie zrobił a kasę zainkasował albo zostały włożone słabe komponenty pod pretekstem konieczności wymiany. kupiłem komplet kluczy i z pomocą tego oto forum większość rzeczy robię sam. dlatego jak palnę jakąś głupotę to proszę o wyrozumiałość bo mega biegły w temacie rowerów nie jestem ale początkujący też nie. Rower chcę złożyć na poje potrzeby, nie chcę wydawać pieniędzy na sprzęt którego nie wykorzystam, dlatego też wolę zainwestować w droższy napęd który spowoduje mniejszy wysiłek podczas jazdy niż np na hamulce tarczowe, hydrauliczne których nie wykorzystam bo nie osiągam zawrotnych prędkości i nie prowadzę zjazdów po górach.

chciałbym wypisać wam wszystkie komponenty jakie mnie interesują i chcę kupić i prosił bym o pomoc w ocenie. czy ma to sens, czy komponenty będą ze sobą współgrać. jeśli będzie coś nie tak to mam nadzieje, że znawcy wychwycą i pomogą mi ustrzec się przed zbędnymi kosztami.

mój wzrost 175cm waga okolice 70kg

Rama:

wheeler pro 900 rozmiar 19" - przymierzałam się do 18" ale po pierwsze ciężko znaleźć po drugie kolega ma rower firmy wheeler z tą samą ramą - przejechałem się i przymierzyłem się do niej i spełniała moje oczekiwania

Przerzutka przednia:

Shimano DEORE XT 3x9 FD-M771

przerzutka tylna:

Shimano DEORE XT 3x9 RD-M771

Kaseta:

Shimano DEORE XT CS-M770

Łańcuch:

Shimano HG-93

Korba:

Shimano DEORE FC-M590 44X32X22T

Suport:

jakiś jest w komplecie z korbami ale nie wiem jaki (często na allegro nie są podane oznaczenia) ewentualnie zamontował bym SM-BB51

Manetki:

Shimano manetka SL-M590 lewa i prawa

Hamulce:

Shimano DEORE LX BR-T670

Klamki:

Shimano Deore LX BL-T670

Amortyzator:

Spinner Air SW7

Koła:

26 cali V-brake AlexRims Ace 18

Piasty Novatec 751SB/802SB

nie będę wypisywał linek, pancerzy, kierownicy, siodełka czy mostku bo to sprawy indywidualne dopasowane do danej osoby.

jeśli mam przerzutki XT to wiem że fajnie było by do kompletu mieć manetki XT ale ze względu na dość wygórowaną cenę wolałem trochę niższy model. tak samo ma się jeśli chodzi o korby, pewnie że wolał bym XT ale cena jest 3x większa a jak wcześniej pisałem nie biorę udziału w mega zjazdach przełajowych, nie biorę udziału na maratonach a więc raczej odpuszczę.

mam problem ze zrozumieniem i w dopasowaniu trybów w kasecie i korbach do przerzutek chodzi o wielkość, ilość zębów, długość wózka w tylnej przerzutce. nie za bardzo wiem co oznaczają literki T przy niektórych trybach. czy jest ktoś w stanie dobrać mi zestaw z wyżej wymienionych produktów tak żeby to pasowało? korba ma 44x32x22T.

napiszcie proszę czy ten zestaw ma sens, czy coś byście zmienili jeśli tak to co i na co i dlaczego. 

Pozdrawiam 

Rafał

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...