Rulez Napisano 15 Lipca 2014 Napisano 15 Lipca 2014 Dobrze, rozumiem, że jesteś zachwycony swoją nawigacją, lecz często w prawdziwym terenie nie patrzy się na wyświetlacz na skrzyżowaniu, a sygnał dźwiękowy jest mocny i łatwo go usłyszeć ... może nie jesteś na etapie takiego terenu ...
MikeSkywalker Napisano 15 Lipca 2014 Napisano 15 Lipca 2014 Z tego co wiem to autor tematu szuka nawigacji do szosowej wyprawy na Hel
Mod Team adamos Napisano 15 Lipca 2014 Mod Team Napisano 15 Lipca 2014 @up A to nawigację kupuję się tylko na jedną, daną wyprawę?
MikeSkywalker Napisano 15 Lipca 2014 Napisano 15 Lipca 2014 A to każdy kto jeździ po szosie musi kiedyś wjechać w tak czarną du** w teren że będzie do tego potrzebował nawigacji? Niemniej jednak byłem już w miejscach z których nie wiem czy i kiedy byłbym w stanie wydostać się bez GPS-a - na szczęście jest opcja niewyłączania wyświetlacza i maksymalne podświetlenie - nie ma w nocy nic lepszego.
Rulez Napisano 15 Lipca 2014 Napisano 15 Lipca 2014 W tym temacie nawigacją jest zainteresowanych więcej osób niż autor , niektórzy wyraźnie chcą nawigacji z sygnałem, jakoś ciężko ci to zauważyć ...
MokryxD Napisano 15 Lipca 2014 Napisano 15 Lipca 2014 Skoro temat przerodził się w dyskusję to nasunęło mi się pytanie. Czy w Dakocie 10 jest możliwość nagrywania śladu? Czy nawigacja pokazuje przebyty dystans, czas, prędkość i wysokość (z barometru czy mapy?)?
FigoiFago Napisano 15 Lipca 2014 Napisano 15 Lipca 2014 Wszystko o co pytałeś jest możliwe. Dakota 10 nie ma wysokościomierza barometrycznego.
MokryxD Napisano 15 Lipca 2014 Napisano 15 Lipca 2014 Czyli w sumie można z niego korzystać jak z licznika. BTW Wysokość z mapy pokrywa się z rzeczywistością?
MikeSkywalker Napisano 15 Lipca 2014 Napisano 15 Lipca 2014 Na pewno nie jest tak dokładna jak odczytana z wysokościomierza ale nie jest źle. Pewnie sporo zależy też od mapy. W terenie lepiej chodzi mi się z topo Garmina ale na drogach i szlakach na darmową UMP nie mogę narzekać. W Tatrach na szczytach różnice były rzędu kilku metrów ale przy dłuższej trasie myślę że różnica nie będzie znacząca a ze śladu który rejestruje możne przy użyciu odpowiednich aplikacji wyrysować profil wysokościowy. Komputer podróży który można łatwo resetować wyświetla: dystans, prędkość aktualną, średnią i średnią ruchu, czas ruchu i czas postojów.
Piehursson Napisano 16 Lipca 2014 Napisano 16 Lipca 2014 pytanie trochę z innej beczułki. A propos map i Basecamp. Zassałem wczoraj OSmapę oraz OSmapę-SZLAKI (nakładkę ze szlakami pieszymi i rowerowymi) i teraz pytanie. Jak w Basecampie (o ile w ogóle to możliwe) nałożyć warstwę ze szlakami na OSmapę?
MikeSkywalker Napisano 16 Lipca 2014 Napisano 16 Lipca 2014 Z tego co ja wiem Basecamp jest w stanie wyświetlić tylko jedną mapę. W takim przypadku trzeba by dwie mapy połączyć w jedną i dopiero otworzyć w programie. Albo znaleźć taką mapę (ze szlakami)
Piehursson Napisano 16 Lipca 2014 Napisano 16 Lipca 2014 no właśnie, też mi się wydaje, że BC nie potrafi wyświetlić jednorazowo dwóch map. Przeryłem go od lewej do prawej i ni chuchu. Dzięki.
zekker Napisano 16 Lipca 2014 Napisano 16 Lipca 2014 Można próbować połączyć mapy i z takiego podkładu korzystać w BC. Jaki będzie efekt trudno powiedzieć, PL Topo ze Ścieżkami_PL nie bardzo wyszły. Owszem drogi były z obu map, ale kolory zrobiły się dziwne i dużo informacji topograficznej wcięło.
jatu4 Napisano 16 Lipca 2014 Napisano 16 Lipca 2014 Polecam niemiecki odpowiednik OSmapy. Zawiera wiecej danych niż polski odpowiednik, poza tym jest bardziej czytelna. http://freizeitkarte-osm.de/en/poland.html a stąd można pobrać jej spolszczona wersję (instalacja do Basecamp lub gotowy plok do wgrania do Garmina) http://osm.geoclub.de/index.php?dir=freizeitkarte%2FPOL%2F1407%2F
MKce Napisano 16 Lipca 2014 Napisano 16 Lipca 2014 Ja zadam trochę inne pytanie: Orientuje się ktoś ile można ustawić w EDGE 800 swoich pól danych które są wyświetlane na mapie?
goliat Napisano 17 Lipca 2014 Napisano 17 Lipca 2014 Ja się w końcu zdecydowałem na Etrex'a 20. Bardzo fajna nawigacja, cieszę się, że nie dopłacałem do "trzydziestki", bo w zasadzie mam wszystko co potrzebuję. Ktoś powyżej wspominał o "zadach i waletach" dakota vs etrex i potwierdzam, że wyświetlacz w etrex'ie jest bardzo czytelny ( w pełnym słońcu bez żadnego podświetlenia elegancko widać co jest na ekranie!) i potwierdzam, że obsługa kursorem (thumbstick) w terenie (przynajmniej w pierwszych dniach zabawy urządzeniem) jest wkurzająca. Inna sprawa, ze po dopasowaniu układu ikonek na wyświetlaczu nie trzeba dużo grzebać w czasie jazdy, albo nawet i wcale, więc problem z czasem zniknie. Chciałem Was zapytać jakiej strony internetowej (bądź programu komputerowego) używacie do wyświetlania zapisanych plików z wypadów. Ja korzystając z komórki używałem endomondo, teraz widzę, że pliki gpx też można tam importować, ale może jest jakaś lepsza strona, gdzie po wgraniu pliku będą wyświetlane bardziej szczegółowe informacje i statystyki będą darmowe.;-)
Piehursson Napisano 17 Lipca 2014 Napisano 17 Lipca 2014 najprościej będzie skorzystać z serwisu garmina http://connect.garmin.com/pl-PL/
Rulez Napisano 17 Lipca 2014 Napisano 17 Lipca 2014 Pliki można importować do Google Earth, lub otwierać w Garminowskim BaseCamp ... http://www.garmin.com/pl-PL/shop/downloads/basecamp
Piehursson Napisano 21 Lipca 2014 Napisano 21 Lipca 2014 Jeszcze ostatnie pytanie. Czy firmowy uchwyt garmina do dakoty/etrexa jest coś wart? Czy nawigacja pewnie i bezpiecznie w nim siedzi nawet na wertepach pokonywanych z większą prędkością? Czy można go bezproblemowo zamontować na mostu 100mm? Czy jednak lepiej kupić uchwyt Ram?
MKce Napisano 21 Lipca 2014 Napisano 21 Lipca 2014 ja używam oryginalnego uchwytu i jak na razie nie narzekam. jest mocowany przy pomocy zipek, także nie ma mowy o obracaniu, często jeżdżę dosyć szybko po lasach i nic się nie wypięło czy tez przesunęło. Choć ostatnio zauważyłem że nie wpina się tak jak na samym początku, że przy wpinaniu/wypinaniu było czuć opór (całkiem możliwe że trochę się już wyrobił zaczep). Teraz czuć bardzo delikatny luz, ale dalej pewnie. Jedynie po ostatniej większej wywrotce garmin się wypiął, na szczęście nic się nie uszkodziło, bo od początku dodatkowo przypinam linką. Ja mam mostek ok 90mm i nie dało rady go tam zamocować. Nie miałem okazji widzieć RAMa ale wygląda solidniej.
MikeSkywalker Napisano 21 Lipca 2014 Napisano 21 Lipca 2014 Na początku też myślałem o RAM-ie ale okazał się zbędny - uchwyt rowerowy wystarcza w zupełności. Odbiornik siedzi w nim bardzo solidnie i nie ma mowy o wypięciu.
Piehursson Napisano 21 Lipca 2014 Napisano 21 Lipca 2014 fajno, tylko jeśli faktycznie jest problem z montażem garminowskiego uchwytu na mostku to ta opcja odpada i będę jednak musiał zainwestować w ram'a. Kierownica jest już zawalona szpejem, jedyne wolne miejsce to właśnie mostek
MikeSkywalker Napisano 21 Lipca 2014 Napisano 21 Lipca 2014 Wszystko zależy od tego jaki masz mostek. Bo uchwyt jest do takiej formy montażu przystosowany.
MKce Napisano 21 Lipca 2014 Napisano 21 Lipca 2014 dokładnie, wszystko zależy jaki masz mostek. Widziałem zdjęcia gdzie ludzie mają zamontowany na mostku. Z racji tego, że mój wygląda tak: http://www.gravityshop.eu/environment/cache/images/300_300_productGfx_a4207dd8ebb52761fafa544dd8baccb0.jpg to niestety nie miałem możliwości inaczej zamontować, ponieważ miałbym problem z wpięciem navi.
Piehursson Napisano 21 Lipca 2014 Napisano 21 Lipca 2014 mój to dokładnie ten http://ctbike.pl/product/image/7179/smica-pro-mostek-ct-ctbike.jpg zatem podejrzewam, że też może być problem z montażem... chyba, że 10 mm robi różnicę
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.