Skocz do zawartości

[rogi] Merida Ergo Anatomic

qusiu

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś z Was używa albo słyszał jakieś opinie na temat tego produktu, tak się składa, że planowałem kupić rogi i gripy osobno a tutaj trafia się taki zestaw 2w1 http://allegro.pl/rogi-merida-ergo-anatomic-lock-on-gp-md014-lublin-i4345378238.html. Jedyne co mnie zastanawia to czy całość będzie stabilna tzn. czy nie będzie się ruszać przy mocnym naciskaniu na rogi lub ciągnięciu ich do siebie szczególnie na podjazdach.

W rogach nie chodzi o to, żeby robić sobie wajchę i ciągnąć, albo ją giąć. Tutaj chodzi o zmianę pozycji nadgarstka tylko. Dłoń i tak powinna się opierać w miejscu gdzie jest kierownica, a nie gdzieś tam na końcu. Z reszta to widać po samej budowie. Dlaczego ludzie tego nie rozumieją to nie wiem. Jeżeli będziesz łapał za samą końcówkę to na pewno to urwiesz, wyrwiesz, wygniesz. Zależy jak to jest zrobione.

Chyba do końca się nie zrozumieliśmy. Oczywiście, że bezsensowne jest ciągnięcie rogów za same końcówki bez oparcia dłoni o kierownicę. Chodziło mi bardziej o kwestię montażu, jak wiadomo rogi są przykręcane więc są zamocowane stabilnie natomiast te gripy są CHYBA tylko nasuwane na kiere jak zwykłe gripy tak więc zastanawiam się czy jest możliwość ich "luzowania" się podczas jazdy szczególnie na podjazdach gdzie najczęściej zmienia się pozycja dłoni 

Raczej powinno to być na wcisk od strony zewnętrznej, bo od wewnętrznej jest mocowanie na śrubę. Te rogi są tak krótkie, że nie powinno się nic takiego zdążyć, a wcisk powinien być wystarczający. Jako, że to MERIDA można wierzyć, że znają się na rzeczy i nie wypuścili bubla. Nie przekonasz się jak nie będziesz miał. Po mojemu możesz śmiało kupić. Ciężar ciała przy prawidłowej jeździe i tak oprze się o kierownicę, a nie na samych rogach, a wypustka jest tylko po to, żeby było gdzie położyć palce tak naprawdę.

Z drugiej strony rozważam taki zestaw http://allegro.pl/chwyty-rowerowe-velo-vlg-172d2-gripy-kraton-w-wa-i4318806034.html http://allegro.pl/rogi-na-kierownice-bbb-big-gorilla-bar-ends-r58-i4366243362.html Cenowo wychodzi bardzo podobnie a gripy jednak są klasyczne takie jakie miałem do tej pory, a rogi nieduże takie jakich szukam. Tylko, że nie miałem jeszcze nigdy styczności z produktami BBB

Hej, kupiłem te rogi Meridy w tym tygodniu i musze powiedzieć że są bardzo okej. Montowane są dwiema obejmami (po jednej z obu stron) więc o żadnym zsuwaniu nie ma mowy, no chyba że ich nie przykręcisz :P. Jedyny mankament to zatyczki (plastikowe) które są o dziwo za duże i po prostu się nie mieszczą do otworów na końcach chwytów. Ale można spokojnie je trochę 'przypiłować' i problem znika. Nie wiem czy tylko ja się z tym spotkałem ale mówie jak jest (kupione z tej samej aukcji jaka jest podana w pierwszym poście). Co do wygody to jeszcze cieżko coś powiedzieć gdyż nie miałem czasu na jakieś dłuższe przejażdżki ale i tak jedzie mi sie dużo przyjemniej niż na zwykłych gripach. Jednym słowem, polecam!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...