Skocz do zawartości

[dętka] dętka kendy za duża na obręcz?

OutOfMemory

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Znajoma poprosiła mnie, żebym naprawił jej rower. Przyciągnęła do mnie coś, co ma opony Schwalbe o oznaczeniu 28-622 (28 x 1.10 - 700 x 28C) HS 392.

W środku jest dętka Kenda 27/28 x 1.1/8 + 1.1/4 + 1.3/8 + 1.1/2 + 1.75  700 x 28-45C, 28/47-622/630/635

Koło było bez powietrza, sprawdziłem, szybko ucieka, więc w środku dziura. No i spuściłem resztki powietrza, zdjąłem jedną krawędź z obręczy. Opona zeszła z normalnym trudem, nie była ani za luźna ani za mała.

A w środku zonk, byłem tak zdziwiony, że zapomniałem zrobić zdjęcie. Dętka była złożona na zakładkę tak ok 2-3 cm. Komuś nie mieściła się do opony więc ją sobie elegancko złożył.

Zgodnie z przewidywaniami dziura jest w miejscu złożenia, nawet nie mam zamiaru tego łatać.

I teraz pytanie. Pierwszy raz mam do czynienia z takimi kołami, czy ten przypadek dętki jest odosobniony, czy po prostu te koła i te dętki tak mają? 

Ja na swoim rowerze od lat używam dętek Continentala 26" i nigdy nie miałem problemu, że dętka była jakaś nadmiarowa....

Napisano

Jak włożysz za dużą dętkę, to tak może się zdarzyć. Nie ważne jaki producent gumy. Trzeba kupić dętkę do węższego koła i tyle, aby nigdzie nie miała szansy się podwinąć.

Napisano

to że nie może się podwijać to jasne, tylko czy muszę do sklepu jechać z obręczą i przymierzać dętki?

"Węższego koła" - ona nie podwinęła się na szerokości, a na długości, tak jakby była na obręcze 29-30 cali :)

Napisano

28/47-622/630/635

Z tego wynika, ze ta dętka jest większa niż zwykłe i niby można zakładać do 3 różnych rozmiarów kół, a co się z tym wiąże dla tego najmniejszego - 622 będzie pewnie za duża i trzeba podwijać.

Kup standardową dętkę na koło 622 i będzie OK.

Napisano

No ok. Ale na tyle na ile rozumiem oznaczenia opony i dętki, to one teoretycznie powinny do siebie pasować. A organoleptycznie stwierdzam, że nie pasuje.

No nic, mam nadzieję, że to po prostu wybryk natury, ale jakoś do kendy moje zaufanie zmalało.

Napisano

No nic, mam nadzieję, że to po prostu wybryk natury, ale jakoś do kendy moje zaufanie zmalało.

To nie jest problem firmy Kenda, tylko osoby, która dobrała zbyt szeroką dętkę do opony.

Napisano

mklos1 ale ty nie rozumiesz. Dętka nie jest ułożona źle wzdłuż obręczy, jej szerokość wydaje się być dobrze dobrana. Jej obwód jest o dobre 4 cm za długi, przez co nie mieści się w żaden sposób w oponie....

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...