Skocz do zawartości

[rower] jaki rower na uzupelnienie treningu ultra?

lucasblack

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

To mój pierwszy post na forum, dlatego w tym miejscy chciałbym przywitać wszystkich użytkowników... Cześć, jestem Michał,

wracając do tematu szukam roweru, który bedzie uzupełnieniem treningu niegowego do maratonów i ultramaratonów, wiec roczny kilometrarz nie bedzie przekraczał 2000. Na rower nie chciałbym przeznaczyć wiecej niz 1000-1200 zł, trasy jakie będę pokonywał to głownie asfalt raczej nie planuje jazdy po bardzien wymagającym terenie.

Mam upatrzone modele jednak nie moge do końca określić czy dany rozmiar bedzie odpowiadał mojej sylwetce wzrost 185cm i 80kg(chyba nieistotny parametr :P ).

Następujące modele:

http://allegro.pl/merida-speeder-i8-nexus-8-nexave-rolkowe-28-i4346546274.html

http://allegro.pl/kolarzowka-szosowka-rower-kross-i4361720695.html

nie znam dokładnie specyfikacji poszczególnych modeli jedyne czym się kierowałem to cena i marka, która ma poważanie (przynajmniej tak mi się wydaję).

Jeżeli ktoś jest w stanie cokolwiek powiedzieć na temat tych egzemplarzy i uzasadnić sens kupienia bądź totalnego zrezygnowania  z powyższej operacji, lub jest w stanie przedstawić alternatywne wyjście, które będzie słuszniejsze w moim przypadku to już w tym miejscu dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.

lukasblack

Napisano

tak jak napisalem w poscie pierwszym wzrost to 185 cm, długość nogi to tak w granicach 88-90cm.

I ogólnie czy decyzja o zakupie używanego roweru jest słuszna? Na zdjęciach prezentują się fajnie, ale mogą być w rzeczywistości tak zajechane, że będę się stresował z każdym przejechanym kaemem.

Napisano

I ogólnie czy decyzja o zakupie używanego roweru jest słuszna?

Z używkami w tej cenie różnie to bywa. Możesz trafić na rower w którym na dzieńdobry będzie napęd do wymiany, a możesz pojeździć jeszcze sporo.

Z szosowych nówek to tylko Triban 300 za 1500zł, czyli nieco ponad założony przez Ciebie budżet. Nie jest to nic wysokiej klasy, ale podobno jest przyzwoity jak za tę cenę. 

Napisano

@@lucasblack, Jeżeli chodzi Ci o czysty wysiłek fizyczny, to możesz wybrać cokolwiek, co ma dwa koła i nie jedzie w bok. Co do używanych rowerów... Stan technicznych rowerów z piastą wielobiegową i rolkowym hamulcem trudno ocenić, bo wszystko, co kluczowe znajduje się w środku. Aukcje, gdzie zdjęcia nie pokazują zbliżeń na kluczowe komponenty (zębatki, przerzutki, manetki) omijałbym szerokim łukiem.

Napisano

A miał ktoś może już do czynienia z tym modelem Triban 300 lub zna jego parametry i moglby sie podzielic swoja opinia? 

I kolejne pytanie czy do podanych wymiarów(wzrost 185cm, dl. nogi ok 88-90cm) rama 18' bedzie wystarczająca?

A może coś takiego, niby nowy ale czy nie bardziej opłaca sie kupić coś lepszej marki używanego?

http://allegro.pl/rower-szosowy-romet-huragan-26-czerwony-2011-i4350647566.html

Napisano

Nie no makrokesz to już trochę przesada. Triban 300, mimo że na komponentach BTWin wydaje mi się znacznie lepszą opcją. Macałem go, ale nie jeździłem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...