Skocz do zawartości

[Piasta z dynamem] Problem ze złożeniem po rozkręceniu

Konrad56

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Posiadam piastę z dynamem firmy Shimano model HB C051-D 6V 3W,

http://techdocs.shimano.com/media/techdocs/content/cycle/EV/bikecomponents/HB/EV-HB-C050-C051-D-2163A_v1_m56577569830608966.pdf

Nie długo czeka mnie spora trasa a miałem w tym kole spore opory. Po odpięciu dynama wyszło, że to one w czasie pracy stawiało taki opór, po odpięciu kostki było już ok. Ale jednak to mnie nie powstrzymało i musiałem sprawdzić stan dynama i łożysk. Teraz żałuje tej głupoty bo wszystko było ok ale ciekawość mnie zgubiła. Do sedna.

Rozkręciłem je od strony wyprowadzeń z dynama, tam od strony podpięcia kostki. Rozłożyłem wszystko, wyczyściłem, sprawdziłem stan prądnicy. Nasmarowałem łożyska, złożyłem i tutaj zaczął się koszmar. Ośka zamiast obracać się normalnie szarpie, przeskakuje przy obrocie z dźwiękiem wkładanego kija w szprychy. Złożyłem wszystkie części kolejno tak jak były. Próbowałem regulować luzy, przesuwać ośkę raz w jedną stronę bardziej, raz w drugą. Jest albo jeszcze gorzej ale właśnie taki pulsacyjny opór. Rozbierałem tą piastę kilka razy. Nic tam nie wpadło. Nie widać żeby coś tarło. Trudzę się z tym cały dzień. Już nie wiem ile razy to rozbierałem, ciągle to samo i nie mam już pomysłów. Znajdzie się ktoś kto pomoże mi uporać się z tym problemem?

Napisano

No sęk w tym, że kolega napisał, że są dziwne dźwięki.

przeskakuje przy obrocie z dźwiękiem wkładanego kija w szprychy

Dynamo powinno obracać się skokowo po osi. Opór jest wyczuwalny, ale powinno się dać obracać palcami.

Napisano

Dzięki za odpowiedź. To muszą być stożki, nic innego nie pozostaje. Są trochę wyrobione jednak nie wiem jakim cudem przedtem wszystko chodziło płynnie a teraz są takie problemy. Czekam na części i je wymienię.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...