Skocz do zawartości

[do 3300] Trek FX 7.4 czy Cube SL Road

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam Wszystkich!

Przymierzam się do kupna pierwszego poważnego roweru. Poruszam się po mieście (głównie ścieżki rowerowe i ulice), lubię szybko się przemieszczać, wydaje mi się, że na moje potrzeby najlepszy będzie rower typu fitness/hybryda. Od czytania i wybierania (wirtualnie ;)) już mam mętlik w głowie. Mam takie typy:

1) Cube SL Road

2) Trek FX 7.4 (jedyny, którym jechałem) - pozycja była zaskakująco wyprostowana

3) Scott Sub 20/30

4) Giant Escape N8

5) Giant Escape Rx (trochę drogi dla mnie)

Niestety Radon Skill 7.0 jest niedostępny już, więc go nie biorę pod uwagę. Nie wiem też jaki rozmiar ramy brać pod uwagę? Mam 176cm wzrostu, a długość nogi po wewnętrznej stronie ~85cm, jeżdżę dość szybko. Pomóżcie w wyborze - chętnie sprawdziłbym tego Cuba SL Road, ale nie wiem gdzie go mogę znaleźć w Warszawie. W sklepach wymienionych na stronie producenta niestaty go nie ma. Może ktoś gdzieś go widział :)

Napisano

Witam,

teoretycznie tutaj: http://www.sklep.eurorower.pl/pl/p/ROWER-GIANT-ESCAPE-RX-1-M-2013/2130 mają jeszcze RX-a z 2013r. Fajny rower, tylko oponki, jak dla mnie, trochę za cienkie na miasto

Skoro szybkość to jeden z priorytetów to raczej odpuść sobie Escape N8, ze względu na zastosowany napęd.

Jest szansa, że znajdziesz sobie w Warszawie do przymiarki jakąś Meridę Speeder:http://www.rowerymerida.pl/produkt723/speeder-t3-rower-merida.html

Napisano

Jest szansa, że znajdziesz sobie w Warszawie do przymiarki jakąś Meridę Speeder:http://www.rowerymer...wer-merida.html

Meridę brałem pod uwagę, ale nie pamiętam już dlaczego odrzuciłem. Przymierzę się też do niej na żywca.

Udało mi się znaleźć Cube Sl Road i pojeździłem nim, ale tylko po sklepie (polityka sklepu). Pozycja w porównaniu z Trekiem 7.4  była bardziej pochylona i chyba bardziej mi odpowiadała, o ile można to ocenić jeżdżąc w kwadracie 10x10m :/ No i Treka mierzyłem ramę 50cm, a Cube był 56cm. To chyba stąd wrażenie bardzo wyprostowanej pozycji na Treku. Czy uważacie, że rozmiar 56cm będzie dla mnie dobry (nie za duży)? Całkiem wygodnie siedziało mi się na tym Cube.

W jednym ze sklepów polecili mi Ghost Speedline 1800 http://www.ghost-bikes.com/en/bikes-2012/bike-detail/speedline-1800/. Z geometrii ramy wnioskuję, że Cube jest bardziej zwrotny od tego Ghost'a (czy coś pomieszałem - jeszcze tego nie ogarniam)? Za to osprzętu i technologii wykonania ramy kompletnie nie wiem jak porównać - mógłby ktoś pomóc, kto ma to w jednym palcu? Jak ma się do siebie osprzęt/rama w Trek FX 7.4, Merida Speeder T3, Cube Sl Road, Ghost Speedline 1800? ;)

Napisano

Jak ma się do siebie osprzęt/rama w Trek FX 7.4, Merida Speeder T3, Cube Sl Road, Ghost Speedline 1800? ;)

tak z grubsza:

-Trek, jako jedyny z towarzystwa ma osprzęt z grup MTB, reszta rowerów ma mieszankę elementów z grup szosowych

-Trek, jako jedyny ma trójrzędową korbę, a więc masz do dyspozycji również b. miękkie przełożenia

-Trek to droga marka, więc generalnie klasa osprzętu w stosunku do ceny roweru szału nie robi, jednak plus dla niego, że jako jedyny ma carbonowy widelec

-najrówniej jest złożony Ghost, bo ma praktycznie homogeniczny napęd Tiagra

-Cube to mieszanka Tiagry i niższej grupy Sora

-Merida to mieszanka Sory z tylną przerzutką z najwyższej, w tym zestawieniu, grupy 105 oraz korby FSA, którą ciężko mi odnieść do konkretnego odpowiednika Shimano

-FSA to dobra i uznana firma, a korba z Meridy na 99% ma zintegrowaną oś, więc powinna być sztywna.

Ramy? Trek to dla wielu synonim ramy wysokiej jakości. Merida to jeden z największych i najbardziej doświadczonych producentów ram na świecie. Ghost to również w pełni markowy rower, o którego bym się nie bał. Tak więc bardziej bym się skupił na kwestii wygody, a nie samej marki.

Napisano

Dziękuję za odpowiedzi. Niestety w obecnej chwili miałem drobny wypadek domowy, który wyeliminował mnie z jazdy na rowerze na około 2 tygodnie, więc testowanie rowerów odłożone w czasie :/

Napisano

Jeszcze odnośnie tych elementów Shimano 440 z Cube'a to wiele sklepów nazywa je Tiagra, ale widzę, że w europejskim katalogu producenta widnieją, jako tzw. elementy szosowe do prostej kierownicy. Czyli takie, powiedzmy, pozagrupowe.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...