Gość rider89 Napisano 5 Lipca 2014 Napisano 5 Lipca 2014 Stive CF fajna propozycja, ciekawe jak sprawdza się ten system Shapeshifter w praktyce. Co do Spectrala to trudno tak jednoznacznie pisać czy rozmiar ramy przy L będzie nieodpowiedni. Patrząc na geometrię to wymiary są do siebie zbliżone. Może trochę przesadzam i dramatyzuję z tą sztywnością koła 29" przy mojej wadze, sam nie wiem. Do tej pory jeździłem i jeżdżę na kole 26", więc nie mam żadnego odniesienia, ani też porównania.
SNM Napisano 5 Lipca 2014 Napisano 5 Lipca 2014 Obie opcje są dostępne. Gdzie, bo ani na stornie harfy, ani na stronie srama nie ma wersji 150mm z linką na zewnątrz. rider89, w wydaniu Enduro nr 11 jest test porównawczy kilku 29er i jednego 27,5, można poczytać do poduchy. Ja wchodzę tam przez stronę emtb.pl.
Gość rider89 Napisano 6 Lipca 2014 Napisano 6 Lipca 2014 Nie znalazłem tego artykułu, może już nie ma. Bynajmniej wczytując się w lekturę, pomiędzy 27,5" i 29" różnica jest na tyle mała, że musiałbym trafić na naprawdę marne koła aby były wiotkie podemną. Zresztą jak się uda to może jesienią wezmę coś na testy:)
tobo Napisano 6 Lipca 2014 Napisano 6 Lipca 2014 Gdzie, bo ani na stornie harfy, ani na stronie srama nie ma wersji 150mm z linką na zewnątrz. rider89, w wydaniu Enduro nr 11 jest test porównawczy kilku 29er i jednego 27,5, można poczytać do poduchy. Ja wchodzę tam przez stronę emtb.pl. Zamawiałem dwie sztuki z różnym prowadzeniem, 125 mm, i pamiętam że 150tki były w obu wersjach.
Tomek21001 Napisano 6 Lipca 2014 Napisano 6 Lipca 2014 27,5" i 29" różnica jest na tyle mała cały pic,że jest ogromna ( w odczuciach co do zachowania roweru) w sztywności,dla dobrze zrobionych kół trzeba znawcy.
SNM Napisano 6 Lipca 2014 Napisano 6 Lipca 2014 Nie znalazłem tego artykułu, może już nie ma. Na stronie startowej emtb.pl masz 3 duże obrazki, przewijasz 1 w prawo i widzisz okładkę któregoś numeru ENDURO, co dalej nie będę tłumaczył... W którymś numerze jest również porównanie 10 topowych maszyn enduro i, o ile mnie pamięć nie myli, ilościowo przeważają 27,4, są 2szt. 29er, a 26 nie pamiętam ile było. Jak pisałem do poduchy można poczytać, podobnie jak to forum, zwłaszcza, że do jesieni daleko. Na 27,5 nie jeździłem, ale koledzy, z którymi mam przyjemność czasami gdzieś pojechać i objechali już trochę rowerów, twierdzą, że różnicę są i to istotne. Największy fan jest na 26, ale nie ta prędkość, 27,5 to już lepsza przyczepność i w sumie większa prędkość, a 29er na technicznych/krętych odcinkach trudniej szybko złożyć w zakręt/bandę i ich odczucia bynajmniej nie wynikały z braku techniki. Razu pewnego czekając pod wyciągiem jeden z downhill-owców pokazał na mojego 29er, chyba jedynego w towarzystwie 20 oczekujących rowerów i powiedział coś w stylu "ja to bym się bał na nim skakać", a chodziło mu o wielkość kół. Ja też się boję... Na razie koła proste, ale ja ważę 83kg.
Gość rider89 Napisano 7 Lipca 2014 Napisano 7 Lipca 2014 SNM Teraz trafiłem, poprostu szukałem tego w artykułach na dole strony.
Gość rider89 Napisano 26 Października 2014 Napisano 26 Października 2014 Temat do zamknięcia. Rower kupiony.
Rekomendowane odpowiedzi