MsRIFU Napisano 26 Czerwca 2014 Napisano 26 Czerwca 2014 Witajcie, kupiłem rower. Oczywiście nie mogło iść wszystko pięknie, jedynym mankamentem jest to że jakiś za przeproszeniem idiota wbił w rame młotkiem co widać po wyklepaniu jarzma sztycę o za dużej średnicy.. Po konsultacjach z mechanikami wychodzi na to, że jedynym sposobem jest uciąć sztyce i pozniej nacinać ją od środka, moje pytanie brzmi czy ktoś coś takiego kiedyś robił ? Ehh szkoda bo sztyca karbon :/
realkrzysiek Napisano 26 Czerwca 2014 Napisano 26 Czerwca 2014 Próbowałeś złapać sztycę kluczem francuskim i przekręcić. Mniej więcej jak rurę hydrauliczną. Nacinać sztycę od środka może się nie udać, gdyż np. jak będzie siedzieć dość głęboko to jej nie wyjmiesz. Jeżeli się zdecydujesz i spróbujesz powalczyć z kluczem napsikaj trochę WD40, żeby się to wszystko jakby to ująć rozeszło.
MsRIFU Napisano 26 Czerwca 2014 Autor Napisano 26 Czerwca 2014 Próbowałem kluczem, nic a nic... z topora też nic.
tobo Napisano 26 Czerwca 2014 Napisano 26 Czerwca 2014 Sposób nr 1 - pryskać preparatem rozluźniającym po sztycy do środka rury podsiodłowej, następnie odwrócić rower do góry nogami i przez otwory śrub do bidonu prysnąć do środka ten sam preparat. Sposób nr 2 - wkręcić sztycę w imadło i ciągnąć obracać rower. Sposób nr 3 - podgrzewanie rury podsiodłowej opalarką
djwiocha Napisano 26 Czerwca 2014 Napisano 26 Czerwca 2014 Ja ciąłem kiedyś alu sztuce w stalowej ramie. Opisałem kiedyś nawet na blogu: http://www.bike4-life.blogspot.com/2013/04/wyciaganie-zapieczonej-sztycy-z-ns-bitch.html
MsRIFU Napisano 26 Czerwca 2014 Autor Napisano 26 Czerwca 2014 Właśnie czytałem, a karbon nie bedzie jakiś problematyczny w cięciu go ?
Mod Team Maniak Napisano 27 Czerwca 2014 Mod Team Napisano 27 Czerwca 2014 Carbon pójdzie o wiele lżej, cienki brzeszczot, dużo cierpliwości i do zrobienia ale traktowałbym to jako ostateczność. Puki co wykorzystaj wszelkie opcje (patrz post tobo).
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.