mechanik2 Napisano 26 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2014 Witam. Jako że na 27" ciężko z porządnymi oponami, to już od dawna chodziła mi po głowie myśl małej modyfikacji, już nawet przymierzałem koło 28", ale jest pewien problem, mianowicie hamulce... Stare mają stosunkowo długie szczęki i pewnie dałoby się obniżyć klocki, ale to prawdopodobnie nieźle osłabi siłę hamowania, generalnie takie przedsięwzięcie nie jest specjalnie tanie i chciałbym się dowiedzieć czy da się hamulce jakoś dostosować. Myślę, że dałoby się obniżyć cały hamulec, ale nie wiem na ile to jest bezpieczne. Pomysł nr 2 to adapter z piwotami + zastosowanie V-brake lub Canti (wtedy stare klamki zostają), z Gugla widzę, że takie coś istnieje, ale nigdzie u nas nie znalazłem do kupienia, zrobić też by się dało - wyciąć coś o kształcie podkowy i dospawać piwoty, ale tych też łatwo się nie dostanie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cienkun Napisano 26 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2014 Poczytaj ten temat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mechanik2 Napisano 26 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2014 Dzięki, to już ciekawy pomysł, tylko co z tyłem?Mam taką ideę by zastosować blaszkę przykręconą do starego mocowania, ale na tyle szeroką żeby opierała się o tylne widełki, ale coś tak czuję, że będzie się to ruszać, ewentualnie jeszcze jakoś do widełek przytwierdzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.