Skocz do zawartości

[stara szosa] Modyfikacja z 27" na 28".

mechanik2

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Jako że na 27" ciężko z porządnymi oponami, to już od dawna chodziła mi po głowie myśl małej modyfikacji, już nawet przymierzałem koło 28", ale jest pewien problem, mianowicie hamulce...

Stare mają stosunkowo długie szczęki i pewnie dałoby się obniżyć klocki, ale to prawdopodobnie nieźle osłabi siłę hamowania, generalnie takie przedsięwzięcie nie jest specjalnie tanie i chciałbym się dowiedzieć czy da się hamulce jakoś dostosować.

Myślę, że dałoby się obniżyć cały hamulec, ale nie wiem na ile to jest bezpieczne.

Pomysł nr 2 to adapter z piwotami + zastosowanie V-brake lub Canti (wtedy stare klamki zostają), z Gugla widzę, że takie coś istnieje, ale nigdzie u nas nie znalazłem do kupienia, zrobić też by się dało - wyciąć coś o kształcie podkowy i dospawać piwoty, ale tych też łatwo się nie dostanie...

Dzięki, to już ciekawy pomysł, tylko co z tyłem?

Mam taką ideę by zastosować blaszkę przykręconą do starego mocowania, ale na tyle szeroką żeby opierała się o tylne widełki, ale coś tak czuję, że będzie się to ruszać, ewentualnie jeszcze jakoś do widełek przytwierdzić.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...