Skocz do zawartości

[wyścig] III Iławski Maraton MTB 2014

Arek76

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

20 lipca wyscig.

4 osoby zapisane.

Cos wiecej? Trasa regulamin, ile przewyzszenia jakie petle, o ktorej start, jakas mapka dojazdu?

Napisano

Podpatrzyłem na SportsTrackerze opublikowane treningi z okolic Iławy, nie widać tam wielkich podjazdów, max po 50m. Jak by nie było dużo asfaltów to nad jeziorami może być ciekawie.

Z braku laku można by się wybrać. Zobaczymy czy fundusze na to pozwolą.

Napisano

No cóż, szału nie ma. Taki tam tlenik...

Trasa maratonu rowerowego dystansu Rodzinnego oraz Mega przebiegać będzie

okolicznymi lasami, łąkami i szutrami. Zawodnicy, którzy zdecydują się na start na

dystansach Rodzinnym (7 km), Mega (48 km) będą musieli zmierzyć się płaską ale

techniczną trasą zawierającą krótkie podjazdy i odcinki techniczne wymuszające

maksimum koncentracji. Dodatkowo na trasie znajduje się kilka piaskowych odcinków

a w terenie leśnym miękka ściółka, która nie pozwoli nabrać prędkości. Drogi polne i łąki

z nierównościami. Będzie też odcinek trasy prowadzony po drodze asfaltowej oraz

odcinek zmuszający do zejścia z roweru.

Zawodnicy dystansu Rodzinnego mają do pokonania 1 pętle, dystansu Mega 2 pętle.

Na zakończeniu pętli przejeżdżamy koło bufetu, który ulokowany będzie na skraju lasu.

Na trasie zawodów będą ulokowane 1 punkt pomiarowy.

Napisano

mant3z,

wszystko jest kwestią intensywnosci jazdy a nie tylko rodzaju terenu. Uważasz, że na płaskiej szosie też nie da się zmeczyć ?

Przyjedź do tej Iławy, zrób średnią 30km/h albo wiecej, zobaczymy jak bedziesz wyglądał na mecie.

Napisano

Tu nie o to chodzi. Na płaski umiem się styrać, wystarczy interwał zrobić albo w piaski się wybrać.

Tu chodzi o to, że jak mam za coś zapłacić to wlałbym się powspinać i pozjeżdżać. Jak bym się chciał ścigać po płaskim to bym wybrał się na Skandię czy coś. Wyleciała Liga Północy z tego terminu więc szukam godnego zastępcy... a niestety takim nie wydaje się być Iława.

Napisano

no pewnie nie jest alternatywą dla ligi północy ale nie ma co pisac tlenik o płaskim wyscigu bo równie dobrze można w tlenie zrobić trasę z ligi północy, wszystko kwestia tego ile ma się czasu ;)

ja tez nie mam w tym terminie nic ciekawszego wiec iławę zaliczę chyba

Napisano

Lokalizacja trasy na Pojezierzu Iławskim gwarantuje ciekawą i bardzo malowniczą trasę.Malkontenci którym mało przewyższeń muszą szukać czegoś na południu.  

Napisano

To pytanie należałoby zadać Wojtkowi. On tu jest szefem:) Myślę jednak że będzie podobna. Na pewno bardzo klimatyczna,bo ta część pojezierza jest wyjątkowo piękna. 

Napisano

dołączam się do pytania o dokładną lokalizację biura zawodów, gdzie trzeba dojechac itp.

poza tym proszę o info czy w pobliżu biura zawodów gdzieś nad jeziorem jasnym jest jakaś plaża czy miejsce gdzie może rodzina poleżeć, poleniuchować w trakcie kiedy ja będę jechał zawody ?

Napisano

Otrzymałem potwierdzenie na maila, że to miejsce które wskazałem jest miejscem biura zawodów.

Co do plaży, to jest tam coś takiego, ale nie wolno się tam kąpać. Sugeruje zostawić rodzinkę w Siemianach np tutaj: http://tnij.org/jfz3hac

Czekam cały czas na mapkę trasy, ale się doczekać nie mogę :(

Napisano

W sumie to już się zapisałem i zapłaciłem, ale....

Przypomniało mi się, że 2 lata temu byłem na imprezie, którą pod względem organizacyjnym określam jako najgorszą w mojej "karierze". Imprezę robił jeden człowiek, który chciał sam zrobić wszystko, co zaskutkowało jednym wielkim bublem. Trasa oznakowana źle, przez co połowa ludzi błądziła. Na mecie org biegał pomiędzy ludźmi pytając w jakiej kolejności wjeżdzali na metę, bo nie zauważył, nie pamięta. Ogólnie masakra.

No i tak się zastanawiam, czy to ten sam człowiek robi tą imprezę. Jeżeli tak, to mam nadzieję, że z poprzednich edycji wyciągnął odpowiednie wnioski. 

A i jeszcze jeden punkt regulaminu jest dość ciekawy. Ja rozumiem chęć współzawodnictwa, liczenia czasów, nawet w przypadku tras rodzinnych. Ale jak org chce liczyć czas w trasie rodzinnej familii, która składa się np z 1 rodzica i dwóch dzieciaków? Regulamin zakłada uśrednianie czasów rodzica i dziecka, więc co? Rodzica czas będzie podzielony na pół, czy jak?

No i nie wiem, czy nie popełniłem babola, gdyż zapisałem na wyścig syna 12 lat, ale ja jadę mega a on miał jechać rodzinną. Nie wiem co org na to, że będzie jechał sam. Doświadczenia nieco ma, na mazovi jechał sam i się nie pogubił, układa i sprząta ze mną trasę kwidzyńskiej skandii, więc wie jak trasa powinna być oznakowana i jak się po niej poruszać. Mam nadzieję, że nie będzie to stanowiło problemu dla orga.

Napisano

Po co kolega wytyka błędy młodości:) Zeszłoroczna edycja przebiegła bez zarzutu. Kategoria przejazd rodzinny liczona będzie na zasadzie wjazdu poszczególnych członków zapisanych rodzin. Np. pierwszy wjeżdża Pan Kowalski -wygrywa rodzina Kowalskich. Nie utrudniajmy sobie życia. Przejazd rodzinny to absolutna zabawa bez pretensji do jakiegoś wielkiego wyczynu. 

Napisano

Przejazd rodzinny to absolutna zabawa bez pretensji do jakiegoś wielkiego wyczynu. 

I o to chodzi. Więc mam nadzieję, że org się nie obrazi, jak mój młody pojedzie sam, a tatuś w tym czasie będzie kręcił mega ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...