Damian1654 Napisano 25 Czerwca 2014 Napisano 25 Czerwca 2014 Witam mam dość nie typowe pytanie czy przednie zębatki mogą mieć ''ósemkę'' gdyż jak jadę wydaje mi się ,że ruszają się one lewo prawo. Śruby są dokręcone na maxa. Czy to może złudzenie bo osłonka jest plastikowa?
Kiciok Napisano 25 Czerwca 2014 Napisano 25 Czerwca 2014 Przyjrzyj się, czy krzywe są zębatki, czy tylko osłonka. Jeśli zębatki, to śmietnik.
Damian1654 Napisano 25 Czerwca 2014 Autor Napisano 25 Czerwca 2014 Bo to nie daje się we znaki ,lecz mogą być później jakieś powikłania?
matkell Napisano 25 Czerwca 2014 Napisano 25 Czerwca 2014 Teoretycznie mogą, ale może to być również problem z dokręceniem korby, wyrobieniem suportu czy złudzeniem wizualnym (np przez osłonkę). Jeżeli nie czujesz dyskomfortu podczas jazdy, nic tam nie ociera, nogi nie pływają na boki, przerzutka przednia pracuję dobrze i wizualnie nie widzisz podczas postoju krzywizny to pewnie nic tam nie ma. Ja tak miałem w starszej korbie na kwadrat, okazało się, że wyrobił się suport, ale bardzo mocno to czułem podczas jazdy
BikoBiko Napisano 25 Czerwca 2014 Napisano 25 Czerwca 2014 Są też korby z zębatkami o kształcie jaja - biopace.
Damian1654 Napisano 25 Czerwca 2014 Autor Napisano 25 Czerwca 2014 Tylko ,że suport dopiero co zmieniałem ,ocierać ociera lekko o przednią przekładnię :/
matkell Napisano 25 Czerwca 2014 Napisano 25 Czerwca 2014 Autor miał chyba na myśli skrzywienie na boki, a biopace były jajowate patrząc na nie z boku Chodziło o lepsze wykorzystanie momentu obrotowego i obecnie bodajże można coś takiego znaleźć w ofercie Rotora a wizualnie na postoju co o nich sądzisz? Wrzuć jakieś foto
Damian1654 Napisano 25 Czerwca 2014 Autor Napisano 25 Czerwca 2014 Tak dokładnie ,a to może mieć coś wspólnego z ocieraniem łańcucha o przednią przekładnie?
BikoBiko Napisano 25 Czerwca 2014 Napisano 25 Czerwca 2014 Na boki tez jest całkiem często spotykane - słaba sztywność korby, nie musi być wykrzywiona, ale podczas obciążenia wygina się. druga sprawa, że te osłonki są często krzywo odlane i optycznie tez wtedy taki efekt powodują lub potęgują. Obcieranie jeśli w jednym miejscu to na pewno jest trochę krzywa korba, jak cały czas to trzeba podregulować przednia przerzutkę.
abdul95 Napisano 25 Czerwca 2014 Napisano 25 Czerwca 2014 Na boki tez jest całkiem często spotykane - słaba sztywność korby, nie musi być wykrzywiona, ale podczas obciążenia wygina się. Popieram. U mnie był taki sam problem. Wyrobiony suport.
matkell Napisano 25 Czerwca 2014 Napisano 25 Czerwca 2014 a więc 3 osoby mówią o wyrobionym prawdopodobnie suporcie, należy to sprawdzić
Kiciok Napisano 25 Czerwca 2014 Napisano 25 Czerwca 2014 Śruby są dokręcone na maxa Czytać nie umieją. Albo krzywa osłonka, albo korba "masło" i złapała ósemkę. Są też korby z zębatkami o kształcie jaja - biopace. Po co mieszasz, skoro nie ma to nic wspólnego z problemem?
tobo Napisano 25 Czerwca 2014 Napisano 25 Czerwca 2014 Zębatki można prostować, bardzo skutecznie. Jeśli widać że wszystkie tarcze korby falują w ten sam sposób to najprawdopodobniej jest to wina osi suportu lub zdeformowanej korby. Tych dwóch rzeczy skorygować się nie da.
Damian1654 Napisano 26 Czerwca 2014 Autor Napisano 26 Czerwca 2014 Trudno mi to zbytnio nie przeszkadza. Dziękuję za podpowiedzi.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.