fylyp Napisano 26 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2006 Witam Chciałbym sie poradzić bikerów jeżdżących na przerzutkach obu firm. Zamierzam kupić przerzutke (ok. 70-90zł). Jeżdże w FR i potrzebuje dokładnie zmieniać przełożenia na cięższe przy dużych prędkościach. Pytanie brzmi: produkt której firmy lepiej sobie z tym poradzi ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrJ Napisano 27 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2006 Kulturę pracy zdecydowanie lepszą ma SRAM, zwłaszcza jeśli chodzi o szybkość i dokładność przerzuceń. Tyle, że dla ciebie będzie miał jedną (no, dwie) wadę: za długi wózek i trochę słabą sprężynę napinającą ów wózek, co we FR objawi się ciągłym tłuczeniem łańcucha o ramę. Aha - jeszcze jeden plus - jedziesz np. na 6ce a przed tobą nagle podjazd - no to robisz grip shiftem pół obrotu i zaraz jedziesz na 2ce - w drugą stronę też działa bez problemu. Zresztą - co przełożenie linek 1:1, to 1:1. PS Jest jedna fajna rzecz - przerzutki Suntoura. Jest taka z krótkim wózkiem, za jakieś 70 zeta, działa i z manetkami SRAM i Shimano. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fylyp Napisano 27 Czerwca 2006 Autor Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2006 aha. na pewno bede kożystał z gripshifta tylko chciałem wiedzieć z jaką przerzutką. A masz jakiś link do tego suntoura ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karolyfer Napisano 27 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2006 słabą sprężynę napinającą ów wózek, :lol: Jest dokładnie odwrotnie to Shimano mają słabe sprężyny Ja poleciłbym ci Srama X7 bo 5.0 jest słaba a szkoda kasy na X9 lub X0, za bardzo narażona jest na uszkodzenie przy FR żeby wywalać kase Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rogas Napisano 27 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2006 Sram, sram, sram ... osobiście udało mi się jakiś roku temu dorwać 9,0SL chyba z 2000 roku (ten karbonowy, ale nie biały). Nie mam najmniejszych zastrzezeń do tej przerzutki, jest wręcz idealna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jo_jacek Napisano 27 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2006 Niedawno przeszedlem z Shimano na Srama i w dół zrzuca 150 razy szybcej :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fylyp Napisano 27 Czerwca 2006 Autor Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2006 no to dzięki, wezme srama. 5.0 kosztuje chyba koło 90 zeta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin5611 Napisano 28 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2006 mysle ze robisz błąd kupując 5.0:/ powaznie lepiej kup x.7 mozna juz wyrwac za 119zl.. a powinna być mocniejsza.. ze względu na użyte materialy.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrJ Napisano 28 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2006 Ten suntour to model XCM (nie mam dokładnego linka) - w sklepie koło mnie jest za 79PLN. SRAM X-7 to faktycznie zaj. przerzutka - ale skąd ją wyhaczyć za 119 zeta??? Jak ktoś wie, niech zaraz mowi!!! PS W moim 4.0 sprężyna jest nie za mocna - może teraz się poprawili? Ale i tak kultura pracy jest nieporownywalna z Shimano Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
secki Napisano 28 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2006 Ja uzywan sachsa quartz'a, nabylem na allego za jakies 80-90zl (nie pamietam dokladnie). Dziala to to z manetkami shimano (a w zasadzie w systemie shimano bo manetki mam sram attack) i dziala swietnie, dodatkowo masz stystem D.I.R.T. czyli linka na koncu, przy przerzutce, jest prosta co zmniejsza opory linki w pancerzu i jeszcze lepiej sie przerzuca. Szczerze polecam ten sprzet, chociaz jak jezdzisz z FR to musisz sie liczyc ze zawsze kompozytowe przerzytki beda mnije trwale (kruche) niz shimano. Sam polamalem srama 9 (przod) przy sciaganiu (sic!). POzdr. S. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grabo Napisano 28 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2006 Sam polamalem srama 9 (przod) przy sciaganiu (sic!). No i własnie to jest największa wada Srama-plastikowe przerzutki, plastikowe klamki hamulców... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janisław Napisano 28 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2006 No i własnie to jest największa wada Srama-plastikowe przerzutki, plastikowe klamki hamulców... Raczej była. Najwyraźniej nie oglądałeś nowszych produktów z serii x-generation, ciężko w nich cokolwiek połamać. No i sram już nie robi klamek - pozwolił aby Avid się tym zajął. Wracając do tematu - X7 będzie bardzo dobrym wyborem, jeżeli nie masz kasy spróbuj poszukać gdzieś SX5 - też powinna być niezła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin5611 Napisano 28 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2006 SRAM X-7 to faktycznie zaj. przerzutka - ale skąd ją wyhaczyć za 119 zeta??? Jak ktoś wie, niech zaraz mowi!!! Na allegro? Ja kupowalem hm.. 2tyg temu sram x.9 to widzialem kilka sztuk x.7 za 119-129zl i w sumei zastanawialem sie czy nie kupic bo sporo bym oszczędzil ale jednak wbralem sredni wozek i mniejszą wagę zamiast 100zl:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mody Napisano 29 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2006 Ten nowszy quarz ,ktory wyprodukowal SRAM ,to czytalem o nim opinie i mowia ,ze jest super. Podobno nie do zdarcia i malo wazy. A cena na allego to ok.90zl Tu masz adres: http://www.allegro.pl/item112581192_sram_q...kiej_klasy.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrJ Napisano 30 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2006 A to przypadkiem nie jest model do Shimanoskiego systemu 1:2? Bo o kulturze i możliwościach SRAMa decyduje głównie właśnie ich 1:1! Jak ktoś wie coś konkretniej na temat tych przerzutek (tzn. sprawdzał je w praktyce) - niech pisze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin5611 Napisano 30 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2006 quarz,neos,plasma itd są pod system shimano mają dobrą wagę jednak sa plastikowe:) Najlepiej wypada x.7 cena/jakosc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
secki Napisano 2 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2006 A to przypadkiem nie jest model do Shimanoskiego systemu 1:2? Bo o kulturze i możliwościach SRAMa decyduje głównie właśnie ich 1:1! Jak ktoś wie coś konkretniej na temat tych przerzutek (tzn. sprawdzał je w praktyce) - niech pisze. kilka postow wczesniej napisalem o niej wlasnie. Chodzi doskonale, wczesniej mialem stx rc i mysle, ze sachs chodzi nawet troche lepiej (no ale sachs jest nowy a stx byl uzywany i sie skonczyl niedawno). Jest lekka aczkolwiek pewnie niezbyt wytrzymala choc dla mnie (xc, miasto) jest ok. Przerzytki z seri sachsa pracujace w systemie shimano maja patent zwany D.I.R.T. co niewatpliwie wplywa na ich kulture pracy. Srama nigdy nie mialem wiec do nich porownywac nie moge POzdr. S. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LeeS Napisano 2 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2006 SRAM tez posiada system D.I.R.T w chyba kazdym modelu przezutki. Kumpel ma X7 i powiem szczeze ze za ta cene to chyba nie ma nic lepszego Nic tylko brac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Napisano 2 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2006 Krótko SRAM jest lepszy Shimano ma kiepską sprężyne a do kulturey pracy mojej Alovio mam coraz większe zastrzeżenia. I na byle wybojach łańcuch atakuje moją ramę mocnym biciem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fylyp Napisano 2 Lipca 2006 Autor Udostępnij Napisano 2 Lipca 2006 Ok. Dzięki wszystkim. Wezme SRAMa. A którego to zależy ile bedzie funduszy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sixer Napisano 20 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 20 Lipca 2006 A SRAM X-7 nie będzie chodził z manetki Deore co nie?? hehe, bo mam zamiar kupić X-7 za stóe, ale manetki kolejna stówa więc się pytam, ale chyba znam odpowiedz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jo_jacek Napisano 20 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 20 Lipca 2006 Nie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.