Wojtek97 Napisano 25 Czerwca 2014 Napisano 25 Czerwca 2014 (edytowane) W moim rowerze Kross Hexagon X6 2012r. pojawił się pewien dziwny problem z hamulcami tarczowymi mechanicznymi. Mianowicie tarcza tylna przy silnym rozpędzeniu tylnego koła (przy serwisowaniu, w piwnicy - w czasie jazdy nie patrzyłem ale czasami przy ok. 40-50 km/h słychać lekkie ocieranie) zaczyna kręcić się trochę jajowato jakby była przesunięta. Przy słabym obracaniu lub w czasie jazdy do około 40km/h nie ma żadnych objawów. Rower był kupiony w połowie kwietnia tego roku jako nówka, ma przejechane 500km, dotychczas bez awarii. Wcześniej nie patrzyłem w te hamulce co się może dziać - ktoś potrafi powiedzieć za co się wziąć na początku? Edytowane 25 Czerwca 2014 przez Wojtek97 Cytuj
Mod Team Puklus Napisano 26 Czerwca 2014 Mod Team Napisano 26 Czerwca 2014 A rozpędzasz sie na płaskim do 50 ? Zakręć kołem powoli przyłóż do tarczy jakiś znacznik, np długa śrubę i sprawdź czy tarcza ma bicie i ile. Przy bardzo szybkim kręceniu sie koła, wibracje mogły by teoretycznie powodować falowane tarczy która sztywna specjalnie nie jest ale o czymś podobnym jeszcze nie słyszałem. Cytuj
Wojtek97 Napisano 26 Czerwca 2014 Autor Napisano 26 Czerwca 2014 Na płaskim nie, ale z górki owszem spróbuję, dzięki. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi