Wojtek97 Napisano 25 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2014 (edytowane) W moim rowerze Kross Hexagon X6 2012r. pojawił się pewien dziwny problem z hamulcami tarczowymi mechanicznymi. Mianowicie tarcza tylna przy silnym rozpędzeniu tylnego koła (przy serwisowaniu, w piwnicy - w czasie jazdy nie patrzyłem ale czasami przy ok. 40-50 km/h słychać lekkie ocieranie) zaczyna kręcić się trochę jajowato jakby była przesunięta. Przy słabym obracaniu lub w czasie jazdy do około 40km/h nie ma żadnych objawów. Rower był kupiony w połowie kwietnia tego roku jako nówka, ma przejechane 500km, dotychczas bez awarii. Wcześniej nie patrzyłem w te hamulce co się może dziać - ktoś potrafi powiedzieć za co się wziąć na początku? Edytowane 25 Czerwca 2014 przez Wojtek97 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 26 Czerwca 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2014 A rozpędzasz sie na płaskim do 50 ? Zakręć kołem powoli przyłóż do tarczy jakiś znacznik, np długa śrubę i sprawdź czy tarcza ma bicie i ile. Przy bardzo szybkim kręceniu sie koła, wibracje mogły by teoretycznie powodować falowane tarczy która sztywna specjalnie nie jest ale o czymś podobnym jeszcze nie słyszałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek97 Napisano 26 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2014 Na płaskim nie, ale z górki owszem spróbuję, dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ronina Napisano 27 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2014 Wyprostuj/zmień tarczę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi