Skocz do zawartości

[rower] baza pod rower wyprawowy

KapitanZubik

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

W dużym uproszczeniu chodzi mi o rower na który będę mógł załadować sprzęt (sakwy, namiot i inne takie). Mowa tutaj oczywiście o dłuższych wypadach nniż 2 dni do szwagra nad może. Nie chcę się kłucić odnośnie tematu rama alu vs stal i jeżeli masz jakieś ciekawe propozycje rowerów na ramie alu, to chętnie zobaczę, aczkolwiek preferuję cr-mo. Mój budżet to około 2000 tyś złotych i zaznaczam, że rower mam zamiar z czasem rozbudowywać o lepsze części  i nie jest mi od razu potrzeby sprzęt, na którym pojadę do okoła świata. :)

PS

I wcale nie lubię ram stalowych ze względu na to, że można je łatwo pospawać. Nie od dzisiaj wiadomo, źe nie da się zrobić tego pożądnie zrobić w pierwszym lepszym warsztacie, albo sprzętem z plecaka. 

Napisano

2000zł na ramę czy na rower?

Jeżeli na rower cały, to nie ma sensu składać, lepiej kupić jakiś rower używany, ale nowszy i wymienić przy nim to co zużyte. Ostatnio tu kolega z forum kupił fajnego cuba za 1300 zł z napędem deore LX

Napisano

No wolałbym kupic od razu coś czym można by było jeździć (ze względy na niski budżet). Jakiś sensowny rower na średnim osprzęcie. Chciałbym mieć 2000 na samą ramę. :)

Napisano

Hmmm... Ostatnio przeglądałem jeszcze rowery firmy Kross. Jak wypadają ich rowery "wyprawowe" w porównaniu z takimi Rometami. I co z używaną Kogą?

Tutaj link to modelu podobnego cenowo do Rometa: http://www.kross.pl/pl/2014/trekking/trans-alp.

Powiem jeszcze tak gwoli sprostowania: nie potrzebuję jakiś dodatków typu błotniki, bagażniki i inne oświetlenia w piaście. Rower może być "czysty", bo wszytko inne mam. 

I szczerze mówiąc preferowałbym coś bez amortyzatora, bo w tej cenie, to sobie raczej odpuszczę i to zawsze mniej elementów, które mogą się zepsuć.

Napisano

Krosy mają DMC 100 kg, co jest absurdem w wypadku trekingów. 

Tę Kogę bym sobie darował. Ma swoje lata i nie jest to jakaś szczególna rama. (firma jest zacna, rama zwyczajna) Jak nie potrzebujesz kupować roweru z błotnikami i bagażnikiem, bo masz, to może jakiegoś crossa? Co prawda mają na ogół bardziej zwarte ramy, ale kilku kumpli jeździ na uzbrojonych crossach unibika na wyprawy i sobie chwalą. 

Na rower ze sztywnym widłem nie mam specjalnie pomysłu. 

Napisano

Idąc tym tropem pytam o rowerki formy Checker Pig. Już wspominałem o modelu Cromoly (który był dla mnie idealny, ale oczywiście musieli zakończyć produkcję), któy był właśnie rowerem crossowym. W ich ofercie jest kilka innych fajnych crssów (wszystkie rama alu), a mi w oczy szczególnie rzucił się ten model. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...