Skocz do zawartości

[opona] 1,95 a 1,25 - prędkość maksymalna?

Tubaris

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Bardzo fajnie się jeździ na nowych oponach - lżej się jeździ, średnia prędkość wzrosła UWAGA o 5km/h, nie wypróbowałem jeszcze jak zachowuje się rower w zakrętach. W szopie natomiast, znalazłem 2 stare rowery, w jednym zauważyłem że ma fajną kasetę z najmniejszym trybikiem 11 ząbki - podmieniłem ją (różnica między 14 a 11 zauważalna, ale i opór powietrza zaczyna bardzo hamować).

W drugim rowerze wyczaiłem, że ma fajny mechanizm korbowy, największy blat ma 48 ząbków - jutro go podmienię zamiast tego co mam teraz 42 ząbki :) Czuję, że dużo mi to nie da bo opór powietrza będzie mnie w opór hamował. Zresztą, za jakiś miesiąc kupuję szosę, prawdopodobnie Giant DEFY 5.

Napisano

Przerzutki mają określoną pojemność czyli to jaką mogą obsłużyć różnicę pomiędzy ilością zębów najmniejszej i największej zębatki.

"Drugim czynnikiem, na który powinniśmy zwrócić uwagę przy wyborze przerzutki to jest jej pojemność. Pojemność to różnica w ilości zębów pomiędzy tarczą największą, a najmniejszą (Jeśli nasza przerzutka ma pojemność 22 zębów, to posiadając blat z 44 zębami, nie będziemy mogli zamontować najmniejszej tarczy mniejszej niż 22 zęby). Przerzutki mają też określoną największą i najmniejszą tarczę, jaką mogą obsłużyć. Przed zakupem zmieniarki policzmy dokładnie ile zębów ma najmniejsza i największa tarcza naszej korby."
cytat z http://mtbikes.pl/artykuly/warsztat/przerzutka-przednia-wybor-montaz-i-konserwacja/

Napisano

Dzięki Mandara, jutro się tym zajmę.

Mam pytanie, czy na MTB 14kg, amor w ramie, widelec sztywny, 26x1,50 slicki, brak SPD, mając ustawione 42x14 przejechać dystans 8km w 15min to dobry wynik? Średnia 32km/h wychodzi. Na tej podstawie da się coś powiedzieć o mojej kondycji? Jestem ciekawy czy mam predyspozycje do jazdy na rowerze, ważę 71kg.

Na jakich przerzutkach powinienem jeździć i z jaką kadencją, żeby móc osiągnąć takie łydki jakby wyrzeźbione w skale?

Chodzi mi o rzeźbę, bo niektórzy kolarze mają takie łydki jak poniżej, a u niektórych nie widać nic, zwyczajne nogi.

o_3704_650ec204.jpg

Napisano

Rozrost mięśnia uzyskuje się wskutek mikrouszkodzeń zachodzących przy dużych naprężeniach. Wtedy uszodzone włókna odbudowywane są przez komórki satelitarne mięśnia jako grubsze. Uzyskuje się to przez stosowanie metody nielicznych powtórzeń pod maksymalnym obciążeniem. Dobrym przykładem byłyby tu wspięcia na palce przy trzymaniu dużego obciążenia w rękach.

Rowerowym odpowiednikiem będzie jazda na twardych przełożeniach pod górę z niską kadencją.  Tylko że jeżdząc na rowerze powinno ci zależeć głównie na wydajności układu krążeniowo oddechowego i ćwiczeniu na wysokiej kadencji i ćwiczenie działających w wysiłku tlenowym czerwonych włókien mięśniowych (jednakowoż pierwszy sposób treningu rozwija umiejętności sprinterskie i i włókna białe). Wadą jeżdżenia z niską kadencją jest większe obciążenie stawów kolanowych i możliwe bóle, a w długiej perspektywie uszkodzenia. Warunki fizyczne zalężą miedzy innymi od składu twoich mięśni bo część ludzi ma więcej włókien białych które są szybsze silniejsze ale się szybko męczą, bo działają w warunkach beztlenowych i mniej efektywnie zużywają glukozę, a druga część więcej czerwonych, które są wolniejsze ale praktycznie mogą działać dopóki dostają cały czas wystarczająco dużo paliwa i tlenu, dodatkowo spalają one także tłuszcz.

źródło: studiowałem fizjoterapię

Napisano

Tak tak, trochę to ogarniam bo studiowałem na AWF i miałem przez 2 semestry fizjologię ;) Ale fakt, trochę się pozapominało.

Chodzi o to, że łydy mam nienaturalnie duże i umięśnione, ogólnie nogi mam potężne jak u ciężarowca a od pasa w górę jestem chudy.

Tylko, że jak na twardych przełożeniach pedałuję, to od tyłu nie widzę "pociętych" mięśni brzuchatych łydki. Czy istnieje jakaś możliwość treningu, aby nie budować masy mięśniowej łydki (która już jest b. duża), tylko po prostu ją "pociąć" i wyrzeźbić?

Budowa moich nóg jest bardzo podobna do tych, tylko łydy jeszcze szersze :D i niżej schodzą, przy kostce mam większy obwód.

http://oi58.tinypic.com/vfavea.jpg

Napisano

Ja tak jeszcze odnośnie tych prędkości...

Zainstaluj sobie waćpan aplikację na telefon z symbianem/androidem, posiadającym GPS, albo kup Pan licznik i porządnie go ustaw.

Bo liczenie średniej z zegarkiem i google, jest bez sensu.

Napisano

Ja mam z lidla bezprzewodowy i niestety dynamopiasta skutecznie go zagłusza, a zamontowany na tylnym kole sygnał nie sięga do kierownicy. Łapał jak dałem na rurę ramy, ale spoglądanie sobie w krocze by odczytać prędkość jest raczej niewygodne :D

Napisano

Hehe. A powiedz, czy nie masz problemu z początkowym pomiarem? Bo z tego co wiem, w licznikach bezprzewodowych lubią się "gubić" pierwsze sekundy przejazdu a i samo wskazanie prędkości lubi uaktualniać się po 3-4 sekundach. Też tak masz?

Napisano

A to zależy, czy rusza się po dłuższej przerwie czy krótszej. Bo jak po dłuższej to musi się ten nadajnik się najpierw obudzić, a potem licznik załapać że coś się dzieje i zacząć wyświetlać. Podczas jazdy ok. Tylko to działa na te duże baterie litowe które są dość drogie  i rozładowuje się dość szybko. W zwykłym liczniku wystarczy jedna, a tu potrzeba dwie. Na plus można zaliczyć wbudowany termometr.

lepiej spisują się aplikacje na komórkę, np. endomondo. Tylko, że tu dokładność wskazań zależy od klasy układu GPS. I o ile w Tablecie samsunga, który miałem GPS był świetny. O tyle w budżetowym telefonie LG Swift II jest fatalny, często się gubi i kiepsko odczytuje wysokość. A profil wysokościowy trasy to coś czego ci żaden licznik nie zapisze.

Napisano

Właśnie, przypomniałeś mi o czymś. Mam pytanie, w jaki sposób mogę mierzyć trasę którą przejechałem, wraz z profilem topograficznym przebytej trasy z jednoczesnym pomiarem tętna? Jak się takie urządzenia nazywają? Sportestery zwykłe + GPS?

Napisano

Kup sobie jakiś nawet tani licznik przewodowy, przecież on będzie działał w trybie automatycznym - jedyne co trzeba to kasowanie ostatniej trasy, oraz do tego smartfona z GPS-em - zarejestrujesz tracka, będziesz miał też profil terenu i inne statystyki, średnie, max-y itd. - polecam aplikację navime i stronkę navime.pl

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...