Skocz do zawartości

[opony] ktoś używa/ zna schwalbe marathon z kevlarem?

sebasw

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam ! mam rowerek MTB - koła oczywiście 26 cali.

Ostatnio przeważają u mnie jazyd po asfalcie, utwardzonych ścieżkach, po lesie. Rzadziej po piasku i ostrych wertepach - coś jak Jura krakowska....

postanowiłem, więc bardziej odpowiednie oponki i trafiłem na Schwalbe Marathon z Kevlarem, szerokość 1.75, za ok. 74 zł sztuka.

Czy ktoś się może wypowiedzieć n/t tych oponek ?

czy warto je kupować oraz czy spełnią moje wymagania odnośnie zastosowania w trasie?

pozdrawiam.

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Hejka!

Kupiłeś już jakieś oponki?

Kilka dni temu nabyłem (na razie tylko na tył) Schwalbe Marathon Cross 28".

Z tego co oglądałem, to 26" mają identyczną budowę, tylko bieżnik wyższy.

Dla mnie bomba! Na asfalcie ich nie słychać, a na żwirze też sobie dają dobrze radę.

No i ten pasek odblaskowy :confused:

Obejrzyj też Marathon Plus ATB - droższa (ok. 100), ale ma (ponoć) lepszą ochronę przed przebiciem.

Pozdro!

Radek

Napisano

Witam!

kupuj shwalbe! ja mam maraton slick i sa cudowne. przejechane w tym roku 6000km i nie widac sladow starcia[jedynie pociete przez szkolo w niektorych miejscach ale nie wplywa na prace] oponki z serii maraton sa ogolnie jednymi z najlepszych[wg mnie najlepsze!!!] wiec sie nie zastanawiaj i bierz!

pozdro!

Napisano

Witam :)

Właśnie dzisiaj dostałem katalog opon Schwalbe na rok 2006.

Wyczytałem, że wszystkie "Marathony" są bardzo trwałe (najmniej Marathon Racer a najbardziej trwała opona to Marathon XR)

Szkoda że nie napisałeś jaki dokładnie model opony masz na myśli. Wtedy bym Ci powiedział wszystkie jej dane.

Wszystkie marathony mają jedną wadę. Jest nią waga. Np Marathon Plus ATB o której mowa wyżej waży... 1100 gram (sztuka!) Niby nieśmiertelny, ale waga naprawdę cieżka. Jeśli totalnie nie zwracasz uwagi na wagę, to bierz te oponki śmiało :) Będziesz naprawdę zadowolony i bedziesz robił na nich tysiące kilometrów :)

Mnie niestety waga martwi (komplet opon cieższy od ramy :P ) i szukam czego innego :)

pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...