Skocz do zawartości

[Rower] Szosa z otworami pod bagażnik

vucalur

Rekomendowane odpowiedzi

Szukam przyzwoitej (od Sora do 105, no może być nawet Ultegra) szosy,

która ma nawiercenia na bagażnik

dodatkowo miło jakby miała mocne koła, przynajmniej tylne

w bagażniku nie wożę dużo, na ogół nie przekraczam 5

polecicie jakiś model ?

cross, plecak, bagażnik na sztycę odpadają. Trust me

z wagą aż tak się nie liczę - nie rower jedzie, tylko noga podaje

No to trochę zależy jaki masz budżet, co chcesz z rowerem robić (dojazd do roboty, wyprawy, etc) i czy sam chcesz składać czy musi być gotowy. Kilka ramek się znajdzie. 

Tutaj za jedyne 799 funciaków gotowy do drogi rower, z tarczami, stalowy, klasyczny....

CBPXKAFF2TIA_P1.jpg

Planet X Kaffenback 2 (http://www.planetx.co.uk/i/q/CBPXKAFF2TIA/planet-x-kaffenback-2-shimano-tiagra-road-bike)

Ja sobie aktualnie składam rower na stalowej ramie Kona Honky Tonk. Polecam - pięknie się prezentuje, wyróżnia z tłumu szosowej "psiarni", a do tego jest to rama z właściwościami użytkowymi przy jeździe codziennej. Zmieściła opony 700x30 z bieżnikiem Schwalbe CX Comp.

Moja jest brązowa  :icon_cool:

http://www.sportsales.pl/rowery/szosowe/4617-kona-honky-tonk

Nowoczesne aluminiowe i węglowe ramy są jak miss piękności wymalowane aby zrobić wrażenie, z taką kobietą nie będziesz mieć dzieci. Natomiast stal to czyste, surowe piękno do używania na całe życie. Cokolwiek kupisz - pamiętaj o stali  :D

dzięki za rowerki

Ta kona nawet w sensownej cenie, tylko się boję tej stalowej ramy - "mnie zawsze uczyli" że aluminium i koniec kropka

Nie chciałem truć, bo mam spory dylemat co do wyposażenia mojej stajni, ale skoro chcecie coś wiedzieć o mojej jeździe :) :

• 100% po asfalcie, fakt że miejscami jest nieciekawy i kolarka na naszych drogach to moim zdaniem nienajlepszy pomysł, jeszcze jak ktoś lubi ostro jeździć: podjazdy, szybkie zjazdy z opóźnionym hamowaniem, itp. to już wogóle: raz że w szosie są słabe przełożenia do podjeżdżania, dwa że nie ma hamulców, tylko spowalniacze, jak to ktoś zauważył. No ale zawsze mogę mieć szosę z tarczami, niemniej wybór modeli się zawęża.
  • treningowo, z gpsem, pulsometrem, miernikiem kadencji i takie tam sprawy
  • licho chce, że mam domek poza Krakowem i na pół tygodnia wybywam z lekkimi sakwami (do 5 kg): głównie lapciak, elektronika i takie tam sprawy. Niestety nie mogę sobie pozwolić na totalny laid-back, więc muszę to brać.
    Tam też chciałbym pojeździć, bo okolica piękna (Jura) i nie ma krakowskiego syfu w powietrzu.
  • do jazdy po mieście mam inny rower
  • wożenie roweru autkiem odpada - to takie słabe, strata czasu (tak mam workout i dojazd w jednym), nie wydaję $ na benzynę, nie truję środowiska i takie tam

Już miałem kupować crossa / mtb29 z cienkimi oponami,

ale się przeszedłem na krakowskie IC na mtb 26 z oponami 2.1 (żebyście widzieli ich miny :D)

Oczywiście po kilkunastu km płaskiego mnie zgubili, niemniej tak się zajawiłem, że kupiłem jakąś tanią szosę - Merida Race Lite 901 (zawsze mogę sprzedać, bo cena była okazyjna).

Jednak sakwy odpadają.

Cross to słabe rozwiązanie, bo z najlepszymi nawet na szytkach nie miałbym szans, a ludziska oprócz IC inne fajne wypady organizują i też bym chciał tam pojeździć.

Pozatym słyszałem, że dużo osób kupiło crossa ale potem się przestawili na szosę i teraz sprzedają, więc ominąłem ten etap.

Drugi rower raczej odpada, bo robię sporo kosztownych upgradów do roweru podstawowego, których raczej nie da się przekładać:

siodełko Selle SMP, miernik kadencji

Tak kminię i kminię, i chyba wyjdzie na to że spróbuję zejść z wagą bagażu do max 3 kg., dobry plecaczek, wzmocnić mięśnie grzbietu żeby mi kręgosłup nie strzelił i zobaczę jak to się sprawuje, czy koła się nie centrują.

Jak będzie licho, to będę kombinował z drugim rowerem / sakwami.

"mnie zawsze uczyli" że aluminium i koniec kropka

O Bosz - akurat mam spiętrzenie w robocie. Czy ktoś może temu Panu wytłumaczyć? Adamos? Anarchy? Kazafaza?

A koledze poleca się wątek:  http://www.forumrowerowe.org/topic/130279-rowery-nietypowe-tlusciochy-roznokolowce-29-monstercross-jedynaki-bezprzerzutkowce-itp/

I ten wątek do połknięcia również: http://www.forumrowerowe.org/topic/103354-rower-romet-29er-czyli-pretekst-do-dyskusji-o-stali/

• Mod Team

ja tyż mam dym w biurze ;)
Ale tak jak chłopaki radzą i wskazują - dobre szybkie lekkie.
Ewentualnie wrzuciłbym Genesisa, cenowo do przeżycia, ładnie się prezentuje, STAL i TYLKO STAL
i ma oczka o jakie prosisz http://www.genesisbikes.co.uk/bikes/adventure/multi-sport/cdf
Wart zaprawdę rozważenia. A jak byś był mocnej zainteresowany ściągnę na FR rzadko tu zaglądającego Kovala (ma takowy i bardzo chwali)

Czemu stal? 
- ponieważ ładnie pracuje (komfort)
- bo różnice w wadze między taka ramą a przeciętną alu nie są tak znaczne w całości roweru jak niektórzy opowiadają (załóżmy 400 gram w skali 10,5kg roweru), nie mówiąc o tym, że bywają stalówki lżejsze od alu
- bo stal masz na lata i lata i jeszcze lata aż Ci się znudzi, stal dobrze się starzeje (alu szybciej traci swoje "właściwości"), 
- bo łatwiej naprawić, zmodyfikować, przerobić (dorobisz oczka, przerobisz haki), jak się wygnie to wyprostujesz .. w imadle ;) poważnie.
- mało to technicznie - ale stal zawsze będzie wyglądała dobrze i klasycznie
uff chyba tyle na szybko ;)

co do reprymendy, to poczytam o tej stali w wolnej chwili

a tymczasem na allegro znalazłem jakiegoś Btwina Triban 5: http://allegro.pl/rower-szosowy-b-twin-triban-5-i4367136997.html z nawierceniami

Niby makrokesz, ale kurczę patrzę, a tu pełna Sora, suport Hollowtec II, więc nie jest źle

no i cena, może stal faktycznie jest świetna, no ale jest różnica pomiędzy 1500 a 4600  ;)

• Mod Team

i tak jest zbudowana przeważająca część świata....
idee ideami, marzenia marzeniami a potem człowiek wyłapuje jakąś "promocję", "okazję" i zapomina o całym świecie 
ech....
(a milion razy na całym naszym globie człowiek napisał sławetne "sercem roweru jest rama a nie Sora i Hollowtech") :D

Absolutnie nie neguje Kony ani nie forsuje Pluga, bo na zadnym z nich nie jezdzilem. Po prostu widzialem ze autor tematu rozwaza tarcze, wiec podsuwam alternatywy. No i do Pluga mozna dokupic BB7 i masz dobre hamulce na kazde warunki, w Konie jestes skazany na obreczowe "spowalniacze".

musi być cały? jeśli chcesz składac to za 450zł mam rame giant scr w komplecie: wideł , mostek , kierownica  , hamulce przerzutka tył przód, to jest stary model ultegra są sprawne tylko wizualnie nie bardzo. i za 230zł  2 blatową korbe FC R700 z suportem. to nie jest ta ze zdięcia

5822d01a3482ad56m.jpg

Wyobraź to sobie - jest rześki, letni wieczór. Słońce znika powoli za horyzontem, a ty przekraczasz próg drewnianych drzwi do baru na uboczu Route 66. Siadasz na stołku przy ladzie i czekasz aż barman zwróci na Ciebie uwagę. Tą nonszalancją zwracasz uwagę kobiet. Mógłbyś mieć każdą. Kobiety z tych stron mają duże piersi. Mówisz do barmana - "to co zwykle, Rich". Barman podaje szklankę świeżo schłodzonej, zimnej whiskey z lodem. Przychodzisz tu codziennie i wciąż nikt nie wie jak masz na imię. Chodzą tylko pogłoski, że poprzedniego dnia znowu uratowałeś stado dzikich mustangów przed przyjezdnymi rabusiami.

Wypijasz jednym duszkiem i zmierzasz do drzwi. Ludzie wstają z miejsc zaniepokojeni. Wychodzisz ignorując wszystkich wokół, z niezmiennym wyrazem twarzy. Na zewnątrz wiernie czeka Twój rower na stalowej ramie, oparty o drewnianą fasadę baru. Wsiadasz na niego i odjeżdżasz w nieznanym kierunku wioząc świeży chleb dla swojej kobiety...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...