berciklb Napisano 24 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 Jako, że jest to mój pierwszy post chciałbym wszystkich serdecznie przywitać. Mój problem polega na bólu rąk, który zaczyna się od momentu, w którym siadam na rower. Nie mam pojęcia czym jest on spowodowany dlatego proszę was o pomoc W załączniku dodaje zdjęcie z moją pozycją na rowerze. Z góry dziękuję za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrosporek Napisano 24 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 Miałem podobny problem ból był lekki natomiat mi część dłoni drętwiała pomogły ergonomiczne chwyty, możesz spróbować wydatek 20zł a jest dużo większy komfort. Może masz siodełko pochylone do przodu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Looser Napisano 24 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 moment, moment... od razu jak wsiadziesz boli? siup siadasz, lapiesz kierownice i bol? i cale rece czy np. tylko nadgarstki?probowales korzystac z innych rowerow aby sprawdzic czy to tak zawsze czy tylko na twoim? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
berciklb Napisano 24 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 No może nie tak od razu powiedzmy tak po przejechanie 0,5 - 1 km. Na moim starym rowerze nie miałem podobnych problemów ale tam rama jest dla mnie za mała. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gregor30x Napisano 24 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 bol rak to troche zbyt ogolnikowe stwierdzenie ktora czesc Cie boli? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adithetank Napisano 24 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 zrób takie zdjęcie z przodu , może kiera za wąska , ja musiałem zmienić na szerszą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pinio46 Napisano 24 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 Generalnie gdzie Cie boli ?? Bo ręce to mamy od końca palców do ramienia przecież.??Obstawiam na oko nadgarstki jak widzę to zdjęcie ale mogę się mylić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
berciklb Napisano 25 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2014 Po około 10 minutach jazdy ból czuje w dłoniach nadgarstkach i łokciach. Jeśli chodzi o dłonie to próbowałem jeździć z jak i bez rękawiczek i sytuacja jest taka sama. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rophoe Napisano 25 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2014 Ta sama długość kierownicy co w poprzednim w rowerze? Zobacz pod jaki kątem w tamtym rowerze miałeś ustawioną kierownicę wokół własnej osi - kiera jest lekko gięta. Ja np. po przesiadce zacząłem odczuwać nadgarstki i wpadłem na pomysł, że problem może leżeć w złym kącie pod jakim dłonie leżą na kierownicy, która ta jest gięta i wymaga odpowiedniego obrócenia na mostku. Jako, że mam regulowany mostek to po podniesieniu jego ból nadgarstków wrócił. Niestety jakbym chciał gdzieś jechać dalej to zmuszony byłbym dodatkowo obrócić kierę od siebie. Także na początek musisz kombinować z obracaniem kierownicy być może w tym leży problem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pinio46 Napisano 25 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2014 Spróbuj jeszcze siodło dobrze ustawić. Żeby nacisk na nadgarstki był mniejszy. Ja też tak miałem tyle tylko, że bolała mnie lewa ręka od łokcia do ramienia. Mnie pomogło obniżenie siodła dosłownie o niecały 1cm. Może trochę teraz za nisko mam, ale przynajmniej ból minął. I nie zaszkodzi może jakieś inne gripy i rogi spróbować, co by zmieniać trzymanie kierownicy podczas jazdy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
berciklb Napisano 26 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2014 Zastanawiam się jeszcze czy nie mam czasem za wąskiej kierownicy. Jaka powinna być szerokość kierownicy? Są jakieś zasady jej doboru? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pinio46 Napisano 26 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2014 No szerszą będzie lepsza na pewno. Wtedy ręce są szerzej na kierownicy i tez pewnie zmniejszy się nacisk na nadgarstki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
berciklb Napisano 26 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2014 Moja kierownica ma 620 mm. Czy to odpowiednia szerokość czy zdecydować się na jakąś szerszą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
copone Napisano 26 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2014 Nie wiem czy jest jakaś reguła odnośnie szerokości kierownicy, w moim przypadku , kiedy na 60 dodałem rogi i zawęził się obszar chwytu do 56 ból i cierpnięcie ustały jak ręką odjął Wysłane z mojego C5303 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pinio46 Napisano 26 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2014 Ja miałem 60 zamieniłem na 68 i co prawda mnie nadgarstki nie bolały ale poprawił mi się znacznie komfort jazdy. Wcześniej trochę mi doskwierał ból w okolicy łopatek po zmianie kierownicy jak ręką odjął Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.