Gość Michi23 Napisano 26 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2006 Przyjęło się, iż szeroko pojęte ochraniacze to domena stylów grawitacyjnych. Nie dotyczy to oczywiście kasku rowerowego. Ja uprawiam coś w okolicach XC/Enduro/mocne Enduro (ale już nie Freeride), i właśnie ze względu na te bardziej ekstramalne (jak dla mnie) "odchylenia" postanowiłem pomyśleć nad zasadnością zakupu ochraniaczy. Ja myślę obecnie nad kupnem takiego zestawu: (głowa) - Met Veleno (ręce) - SixSixOne Race Elbow (nogi) - SixSixOne Race Lite Czy jest większy sens dokładać do tego zestawu usztywniacze na kostki oraz nadgarstki? A może warto kask typu full-face... no ale jest znacznie droższy i trzeba doliczyć gogle.... kurcze, a poza tym, to full-face to strasznie uciążliwy byłby raczej do XC/Enduro... tak myślę... a co Wy sądzicie? Może ktoś miał już podobne wątpliwości "w co się uzbroić"? Dodam jeszcze, że nie mam zamiaru non-stop jechać w ochraniaczach na nogi/ręce (dopuszczam możliwość zdjęcia takowych na bardzo "lajtowych" odcinkach). Liczę na Wasze rzeczowe odpowiedzi i pozdawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paszczak Napisano 27 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2006 SixSixOne Race Lite Mam te ochraniacze i uchronią Cię przed każdą glębą! One są świetne! A co do kasku..NIe lepiej sobie orzecha kupić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paviarotti Napisano 27 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2006 Na głowe moze coś pośrednie miedzy typowym kaskiem do XC a full-facem? np. taki Met Parachute z odpinaną szczęką. IMO sprawdziłby się idealnie. A ochraniacze wziąłbym jakies w miarę lekkie i "zwinne" jeśli ma to być XC/enduro. Sam stoje przed dylematem jakie kupic do szeroko pojętego dirtstreetu/FR i chyba sobie na rączki kupie AXO Elbow Cups Evo ew Azonica albo 661. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ulf Napisano 28 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2006 Czy jest większy sens dokładać do tego zestawu usztywniacze na kostki oraz nadgarstki? Z własnego doświadczenia wiem że jeśli miałbym na sobie owego feralnego dnia usztywniacze na kostki to teraz śmigałbym rowerkiem a nie czekał na zdjecie gipsu (bardzio mocno wykręciłem nogę łamiąc kość strzałkową). Najprawdopodobniej kupię sobie takie ochraniacze na kostki. http://www.sixsixone.com/catalog.aspx?id=E...706E378&pl=BIKE Pasują do każdych butów (zakładasz je na nogę a potem całość wkładasz w but ). W Łodzi w sklepie na piotrkowskiej 44 kosztują 99zł. Co do kasku to Met Parachute jest calkiem wypaśny ale kosztuje 500zł a za tą kase dałoby się kupić komplet ochraniaczy: -nakolanniki wraz z osłoną piszczeli, -usztywniacze na kostki -naramienniki, -kask do XC np. Bell Venture (sam mam taki i jestem zadowolony) Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Michi23 Napisano 29 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2006 Pooglądałem, przemyślałem i w końcu kupiłem taki oto zestaw: 1. Strike Helmet (szary) 2. Race Knee / Shin 3. Comp Elbow / Forearm Do podjazdów toto się nie nadaje, ale na wszystko jest jakaś rada: "pod górkę" będę wozić ze sobą dopięte do plecaka (który i tak zawsze ze sobą wożę). Wolę tak, niż podczas zjazdu wpie... się w jakieś "krzary" BEZ tego ekwipunku na sobie :mrgreen: P.S. Nie żebym się skłaniał do freeride... chociaż... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bikerman Napisano 29 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2006 To naprawde musi być szalone enduro skoro chcesz zakupic FF wg. mnie sie zagotujesz.....no ale Twój wybór.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paviarotti Napisano 29 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2006 Chyba juz zakupil calkiem fajny zestawik. Tez chce taki a przynajmniej ff... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.