Skocz do zawartości

[rama] chiński carbon v-brake

Daimon

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Obecnie posiadam rower złożony na ramie Merida Matts HFS Special Edition 20" (bodajże 2004r). Chciałem ją wymienić na inną z dwóch powodów:

1. Waga (nie dam sobie głowy uciąć ale jeżeli się nie mylę, to 1900g)

2. Rozmiar (mam 182cm wzrostu, ale stojąc okrakiem nad tą ramą nie mam praktycznie w ogóle miejsca)

Niestety musi to być rama pod v-ki (właściwie to Magury) więc zadanie jest to jest bardzo utrudnione. Natknąłem się na taki wynalazek: http://www.ebay.pl/itm/331174824853

Czy ktoś ma doświadczenia z takimi no-name'ami?

Czy są do kupienia inne ramy (lekkie, v-brake)?

Czy owa rama w rozmiarze 18" nie będzie za mała (nie mogłem znaleźć geometrii obecnej ramy, żeby porównać)?

Czy będzie kompatybilna z korbami Deore LX ze zintegrowany suportem?

Na jakie dodatkowe zakupy powinienem się nastawić (na pewno stery, być może sztyca i zacisk jeżeli rura podsiodłowa ma inny rozmiar)?

Napisano

Gdybym dorwał gdzieś schemat mojej obecnej ramy to może mógłbym porównać :) nie jestem na tyle biegły, żeby z jednego schematu stwierdzić czy jest ok :(

Napisano

Schemat własnej, możesz sobie sam rozrysować... i porównać.

Rozumiem, że wziąłeś pod uwagę, iż jest to CHIŃSKI CARBON? Poczytałeś o tym tematy chociażby na forum?

Napisano

Poza narzekaniem na dziwną geometrię, innych problemów nie widziałem.

Jak jest coś o czym powinienem wiedzieć to chętnie skorzystam z wiedzy ☺

Napisano

F**k... tycznie. Jest jeszcze taka, sporo tańsza, dostępne dwa rozmiary, ale wagowo w sumie nie wychodzi bardzo lekko.

No wagowo to wychodzi tak samo jak i nie gorzej niż mam teraz więc taka zmiana mija się z celem :)

Natomiast jak ktoś ma namiary na inne tego typu cudeńka (tj. ta poprzednia, tyle, że conajmniej 18") to chętnie pooglądam :)

Napisano

Ale ten przypadek ktory opisywal tobo sie glownie tyczyl chinskich podrobek. A ta rame niczego nie udaje. Zapewne ta rame robil flyxii, jak wiekszosc na ebayu. Mozesz kupowac.

Wysłane z mojego LG-F180L przy użyciu Tapatalka

Napisano

Witam.

Jeśli szukasz ramy, to mam do sprzedania ramę Giant XTC Composite w kolorze Carbon  i rozmiarze M.

Nie wiem czy będzie rozmiarowo pasowała.

Kupił ją braciszek, żeby złożyć rower i wyjechał za granicę.

Jutro wystawiam ją na tablicę i allegro więc jeśli był byś zainteresowany to mogę wstawić linka w post.

A propos czy ktoś mógł by mi doradzić z ceną tej ramy, bo nie znam się na tym, a nie mogę znaleźć takiej nigdzie.

post-176518-0-80809000-1403773976_thumb.jpg

Dzięki z góry.

Pozdrawiam.

Napisano

Nie ma, tylko serwisował, to po pierwsze. Po drugie, to kupa luda jeździ na chińskim carbonie i jakoś specjalnie nie narzeka. No ale trzeba się nastawiać na to że 10 lat taka rama może nie wytrzymać. 

Tu masz lekką ramę w sensownej cenie:

http://lemonbike.eu/koba-rama-racetool-26-niebieska-v-brakedisc.html

Czy miał czy serwisował - dla rozkraczenia się nie ma to wielkiego znaczenia - raczej :)

A zasugerowany karbon pod v-brake przypomina mojego - ja z niego byłem bardzo zadowolony. To stosunkowo ciężka rama, niezbyt finezyjna ale raczej bezproblemowa konstrukcja - można ją spotkać jako produkty wielu znanych producentów rowerów :)

Napisano

To teraz 2 pytania jeszcze:

1) Czy geometria owej ramy będzie współgrała z amorkiem 100mm?

2) Jaki typ sterów do tej ramy trzeba kupić?

Napisano

Akurat pytałem się o chińską ramę z pierwszego posta.

Ten giant niezbyt zachęca - nieznana waga, ślady wskazują, że była ze złożonego roweru, obtarcia w kilku miejscach. Słabo pasuje do opisu "Kupił ją braciszek, żeby złożyć rower" :) rower ewidentnie był złożony i jeździł

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...