Skocz do zawartości

[oświetlenie] Przednia lampka ładowana przez USB

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam serdecznie wszystkim forumowiczów.

Stanąłem przed wyborem kupna przedniej lampki do roweru zasilanej za pomocą portu USB. Waham się między:

Kellys Index (52 zł) (http://allegro.pl/lampka-rowerowa-led-kellys-index-usb-wys-0zl-i4332594768.html)

Mactronic Shout 200 (130 zł) (http://allegro.pl/mactronic-shout-bpm-200l-200-lumenow-usb-i4347502044.html)

Moon Meteor 200 (140 zł) (http://allegro.pl/lampa-przod-moon-meteor-200-lum-usb-akumulatorowa-i4328616495.html)

Kellys ma z nich najmniejsza pojemność (300 mAh) akumulatora chociaż nie wiem jak to wygląda w praktyce.

Z kolei Mactronic i Moon (oba po 1200 mAh) to na pierwszy rzut oka to samo tylko z inną nazwą.

Czy ktoś z forumowiczów i nie tylko miał bądź ma okazję testować/posiadać wyżej wymienione lampki i mógłbym się nieco więcej o nich wypowiedzieć? (kąt strumienia, jasność, realny czas pracy i jak się sprawdza w miejskiej jeździe bo do tego celu będę ją wykorzystywał).

Nie mam zamiaru jeździć nocą po ciemnych lasach więc super mocne "takticale" odpadają. 

Ewentualnie jakieś inne propozycje lampek na USB. Cena - do 150 zł.

Z góry dziękuję za pomoc  :thanks:

Napisano

Właśnie dzisiaj odebrałem tę pierwszą lampkę, tyle że z logiem Meridy :) Niestety póki co mogłem sobie tylko poświecić po ścianie. Tak orientacyjnie to to mniej więcej poziom lampek lidlowych, nas widać, my też widzimy coś tam jak jeździmy wolno i ostrożnie. Ale raczej ciężko powiedzieć, by było to naprawdę pełnoprawne dobre oświetlenie rowerowe. Nie za takie pieniądze.

Napisano

Tak też właśnie myślałem, że za mocno to nie poświeci. Też widziałem z logo Meridy - poza nazwą pewnie wszystko to samo. W specyfikacji nie podano nawet mocy diody. Mam nadzieję, że dwa kolejne (w sumie to i tak to samo) wypadną lepiej: dioda cree i cena ponad dwukrotnie większa na to wskazuję.

Czekam też na krótki test z terenu :) 

Napisano
Nie mam zamiaru jeździć nocą po ciemnych lasach więc super mocne "takticale" odpadają.

Cytat z aukcji:

skoncentrowany strumień światła,

Wydaje mi się, że te obie pozostałe to właśnie typowe "latarki" na Cree. Nic nie wskazuje na to, by tam ten strumień światła był w jakikolwiek sposób rozproszony. To raczej taka latarka taktyczna, która ma inny kształt tylko i wyłącznie przez wbudowany akumulator.

A ta Merida/Kellys ma naprawdę oryginalne te soczewki. Są dwie mocne diody skierowane prosto, a mimo to strumień jest jednolity, pojedynczy i centralny, jak z jednej diody, przy czym dookoła głównego snopa tworzy się taka krystaliczna jasno-ciemna aureola jak w kalejdoskopie. Mam pewne wątpliwości, co do oddawania szczegółów w takim dziwnym polu o różnej jasności/kontraście.

No ale bez pojeżdżenia nie będzie pewności. Szkoda, że teraz tak późno robi się ciemno :)

Napisano

Im więcej zaczynam czytać i szczegółowo analizować tym mniej wiem. Znalazłem test Mactronica Shout 200: http://wrower.pl/sprzet/test-lampa-przednia-mactronic-shout-bpm-200l,5757.html. Wąski strumień światła jednak mi powinien w zupełności wystarczyć. Zdecyduję się na Mactronic/Moon chyba, że ktoś poda jakąś ciekawszą opcję ;) 

Mimo wszystko chciałbym zobaczyć co potrafi Kellys/Merida.

Wydaje mi się, że te obie pozostałe to właśnie typowe "latarki" na Cree

W Mactronic/Moon jest dioda XT-E R5 a w tacticalach XM-L2 i patrząc z grubsza na ich specyfikacje te drugie dają więcej lumenów. Poszperam jeszcze w sieci. Może znajdę coś ciekawego ;)

Napisano

Najtańsza mocna latarka na akumulatorki 18650.
http://allegro.pl/latarka-wf-501b-ultrafire-xml-t6-hit-317-i4347312579.html#tabsAnchor

Ładowanie usb to porażka wg mnie. Długi czas ładowania, brak możliwości wymiany akumulatora w trasie, w przyszłości też problem z wymianą zużytego akumulatora, zazwyczaj niewielka pojemność akumulatora.

Skoro jeździsz tylko w mieście, zapewne oświetlonym, to wystarczy zwykła lapka o mocy 50lm. Chyba, że przewidujesz jazdę po zakamarkach, krzakach itp.

Ciekawą propozycją na miasto jest lampka rowerowa Energizer, która ma wiąskę światła podobną do świateł mijania w samochodzie

http://www.wolnyrower.com.pl/2013/04/wolno-testowac-lampki-rowerowe.html

Napisano

Ja ostatnio zakupiłem lampkę rowerową z diodą Cree XM-L T6, zapewne jakaś podróbka, ale to jak świeci... Jestem mega zadowolony! Podczas pierwszej jazdy w nocy byłem w szoku, w całkowitej ciemności realnie oświetla bez najmniejszego problemu 30-40 metrów. Soczewka jak dla mnie idealnie rozprasza (i skupia) światło bo rozproszony strumień bardzo szeroko i naprawdę mocno oświetla boki a główna skupiona wiązka jest w stanie oświetlić naprawdę daleko drogę przed rowerem. Jadąc ok 25-30 km/h w całkowitej ciemności nie miałem żadnego problemu, jechało się bardzo przyjemnie a wzrok się nie męczył. W porównaniu z moją poprzednią lampką (4-diodowa Kellys NightWatch ) jest to przepaść. Różnica jest kolosalna. Lampka jest w zestawie z akumulatorem i ładowarką co (jak dla mnie) jest zaletą, bo nie muszę kupować baterii. Taka moja subiektywna opinia :) Kupiłem z tej aukcji: http://allegro.pl/lampa-rowerowa-halogen-led-cree-xm-l-t6-akumulator-i4359824842.html

Możesz zobaczyć jak to świeci na tym filmiku:

Wrzucam tutaj swoje fotki jak to świeci :)

Cree XM-L T6

Cree XM-L T6

Napisano

Ładowanie usb to porażka wg mnie. Długi czas ładowania, brak możliwości wymiany akumulatora w trasie, w przyszłości też problem z wymianą zużytego akumulatora, zazwyczaj niewielka pojemność akumulatora.

Ładowanie ok. 2h to nie jest długo  :icon_wink: Do UltraFire potrzeba dokupić akumulatorek 18650, którego nie (?) naładuję w swojej BC-700 więc dochodzi koszt ładowarki i akumulatorków (dobrych Panasoniców a nie tych za 5 zł z zaniżoną pojemnością) więc sam koszt zasilenia jest większy niż cena latarki. 

Energizer odpada (zasilany 3xAA) niewygodnie to naładować i jakaś taka ciężka.

Ja ostatnio zakupiłem lampkę rowerową z diodą Cree XM-L T6

Wszystko fajnie tylko ten system zasilania mi nie odpowiada. I jak wcześniej pisałem: jazda po mieście. Aż takie monstrum mi nie potrzebne  :icon_wink: A świeci kosmicznie mocno!

Popatrzę jeszcze na UltraFire

Napisano

Jak jednak byś chciał coś na xm-l2 to przynajmniej jakiegoś convoy'a. Chociażby s2 czy m1. Jakościowo nie ma porównania z tą UltraFire.

Koszt convoy'a s2 to około 50zł w Chinach. Dobre akumulatory o znanej pojemności możesz kupić na forum swiatelka już za kilka zł za sztukę.

Do tego kupujesz ładowarkę, jak tak bardzo lubisz ładowarki USB to ta jest bardzo dobra http://www.fasttech.com/products/0/10001919/1137904-miller-ml-102-universal-usb-smart-charger-version. Do tego może pełnić funkcję power banku, więc wkładasz do niej drugi akumulator i w razie potrzeby będziesz mógł coś naładować bądź wymieć akumulator z latarki gdy ten się rozładuje. Uchwyt koszt kilku/kilkunastu złotych.

Kupując w Chinach spokojnie zmieścisz się z latarką, kilkoma akumulatorami ~2400mAh, ładowarką i uchwytem w 150 złotych.

A jeśli wystarczy ci niewielka ilość światła to spokojnie możesz wybrać latarkę ze sterownikiem 1.4A czy 1,05A i dodatkowo używać jej w trybie 40% czy 5%. Co pozwoli znacznie dłuższy czas pracy niż tych latarek wyżej podanych i ładowanych z USB. A jednocześnie zawsze w razie potrzeby będziesz miał tryb 100%, gdzie tego światła jest już naprawdę sporo

Napisano

Z każdym postem coraz trudniejszy wybór. Z Chin się boję zamówić. Na innym forum jeden z użytkowników prowadzi sprzedaż Convoy'ów, które sam ulepsza. Każdy kto zakupił jest bardzo zadowolony i chwali ich jakoś wykonania. A cena nieco ponad 100 zł. Przede mną jeszcze kilkanaście wątków do poczytania.

Napisano

Roxim świeci fajnie z tego co widać ale nie podoba mi się ;/ ... i cena ciut niższa by mogła być. Zapomniałem dodać, że interesuje mnie zakup dwóch takich samych - dla mnie i dziewczyny. Roxim zasilany jest 4xAA a mam jedną ładowarkę. Ja sobie naładuję ale dziewczyna już nie i będzie marudzić ;p Stąd też główne nastawienie było na ładowanie poprzez USB, żeby każdy łatwo mógł sobie ją użytkować bez ponoszenia dodatkowych kosztów. W Cnonvoy'ach przeważnie jest do dokupienia specjalna mini ładowarka, która nie jest specjalnie droga więc taka opcja jest do przyjęcia ;)

Napisano
Napisano

http://www.rowerysty...ock-ls-750-i-go (na 3xAA ale ma wejście usb)

Szkoda, ze na 3xAA a nie 2. Fajny pomysł z tym ładowaniem. Przeczytałem test, że mocowanie lubi się luzować i lampka opada. Takie rzeczy strasznie mnie irytują więc chce sobie to oszczędzić.

Union... na wstępie firma mnie nie przekonuje.

A ostatnia propozycja niestety za droga.

Mimo wszystko dzięki za propozycję bo mogłem zobaczyć coś co wcześniej umknęło mojej uwadze  :thumbsup:

Napisano

Sorry za post pod postem ale moją uwagę przyciągnęła Sigma Lightster w zestawie z akumulatorkami 4xAA i ładowarką w cenie ok. 130 zł. Ktoś ją posiada i może się o nie wypowiedzieć? Czy faktycznie tyle trzyma, dobrze oświetla itp.

Napisano

Trzymać pewnie trzyma, choć wątpię żeby 20 godzin pełnym światłem. Kwestia też jak pojemne akumulatory dają.

20 luksów to bardzo podstawowe oświetlenie. Będzie widać leżące przeszkody, ale w słabo oświetlonym mieście (widzisz światła, ale na drogę niewiele pada) dojrzenie dziury w asfalcie może być trudne (na mokrym zapomnij).

Napisano

Znalazłem opinię (z 2011 r., więc trochę od tego czasu się pozmieniało w oświetleniu), że trzyma 10-12 godzin. Do tego jeden tryb świecenia. Prawdopodobnie zdecyduję się Convoy S2/S3. 

• 3 tygodnie później...
Napisano

Ostateczny wybór padł na modowany Convoy S2. Z akcesoriami (uchwyt, 2xakku, ładowarka) wyszło 160 zł. Dziękuje wszystkim za sugestie i porady :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...