Skocz do zawartości

[Okulary] Uvex Sportstyle 107 Black Mat

Yego

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Zastanawiam się nad kupnem tych że okularów i potrzebuję opinii o nich. Jeżeli ktoś je posiada bądź posiadał, to prosił bym o poradę czy warto wydać tyle kasy? Bardzo mnie ciekawi czy posiadają one polaryzację. Jeśli macie jakieś inne ciekawe propozycje o podobnej konstrukcji do tych to bardzo będę wdzięczny. 

Uvex Sportstyle 107 Black Mat

pol_pm_Okulary_sportowe_z_wymiennymi_szy

Biorąc pod uwagę cenę to raczej powinny mieć i to nawet coś lepszego http://goldenset.pl/p3078-Okulary_Uvex_Sportstyle_107_Vario_Fotochrom_Black_Mat_2203.html przynajmniej z tego opisu tak bym wnioskował. Mogę się mylić, ale ciężko może być z znalezieniem kogoś takowe posiadające bo cena jednak nie jest przeznaczona dla zwykłych śmiertelników xD Z tego co wiem to soczewki fotochromatyczne nigdy nie osiągają całkowitej przezroczystości ale jak na rower to nie powinno stanowić problemu. 

Ponad 300zł za okulary na rower to też nie jest wcale mało ale co ja tam wiem xD Natomiast co tego modelu to "Lustrzana powłoka Litemirror, odbijająca światło zapewniając w ten sposób całkowitą ochronę przed promieniowaniem podczerwonym" W sumie brzmi trochę jak powłoka polaryzacyjna ale to tylko moje gdybanie więc raczej poczekałbym na potwierdzenie kogoś kto lepiej się zna bądź ma/miał ten model. Gdyby nie cena, to opis raczej zachęca do kupna. Osobiście mam raczej radykalne podejście bo takich akcesoriów, poza tym jeżdżę (jak z resztą robię praktycznie wszystko) w okularach korekcyjnych. 

Nic więcej się nie dowiedziałem, i nie miałem możliwości ich przymierzenia :yucky: , jedynie pokrewne modele (sportstyle 103). Decyzja- kupno w "ciemno" :woot:  zaufałem swojej empatii i postanowiłem zamówić te okulary w sklepie internetowym PRESTO i tu uwaga w promocyjnej cenie 249 zł, a po rozmowie przez chat dostałem je za 240 zł + 15,90 zł za kuriera co daje łączną kwotę 255,90 zł  :sorcerer: . Także czekam z niecierpliwością na paczkę, później postaram się co nieco je opisać bo nigdzie nie znalazłem jakiegoś testu o nich.

Uvexs Sportstyle 107 Black Mat

http://r.twenga.pl/g3.php?pg=VDs3NTMwNDQwNTMxMDI2Njg1NTY3OzUwOTIyMzE7aHR0cDovL25va2F1dC5wbC9DbGljay9ST2ZmZXIvP2NsaWNrPVpic0RDdFlrOENUUGk5bFhDdGFZV3EycTdkWHlBcG42JHFhTUxtR3JVY1hCeGVST3pQM0dGTzFFNjRiJHRvRm41MkV4dTZFQVBXNnBiWmFvMzB4bnlHd2JSbzlURkFqRio3eWJIbWt3SzJWcFZrZEY3dkV0bkFfLkFQSTsyZDc5NWY3YTU0ZTFhODYzNWE3YTJlMDhiN2JmMWViZA%3D%3D&dac=1

ewentualna ochrona przed owadami
Z doświadczenia mogę Ci powiedzieć, że ten warunek spełnią nawet najtańsze okulary bhp, które bywają również w wersji przyciemnianej. Ja osobiście używałem przezroczystych przez jakiś czas bo potrzebowałem tylko ochrony przed wiatrem i owadami. Teraz mam korekcyjne i w nich jeżdżę. Nie mam doświadczenia w okularach na rower, ale wydaje mi się, że jeżeli ktoś nie kręci przez 8 godzin dziennie w słońcu i potrzebuje porządnej filtracji promieni słonecznych to okulary poniżej 100zł powinny wystarczyć. Zaznaczam że to jest moja skromna opinia i może być błędna. Miałem kiedyś takie oksy za 100zł accenta z 3 kolorami soczewek ale z racji krzywego nosa/niesymetrycznych uszu bądź obu, okulary źle mi leżały. Noski w takich okularach są gumowe i nie mają takiej ruchomości jak noski w okularach korekcyjnych. Poza tym z racji pozycji rowerowej, w tych accentach wkurzała mnie oprawka okularów, która przesłaniała trochę obraz, dlatego dodatkowe takie moje spostrzeżenie, to żeby okulary miały możliwie najcieńsze te oprawki. 

Kolega wyżej ma sporo racji. Mam kilka par okularów po 100-150 PLN. Ostatnio kupiłem ochronne okulary BHP Uvexa przyciemniane i drugie przeźroczyste, chyba po 2x PLNów i w sumie nie ma się w nich do czego przyczepić.

Uvex Sportstyle 107 Black Mat

Okulary już dotarły do mnie, więc na razie wrzucę parę fotek oraz pierwsze wrażenie. Po jakimś czasie napisze moje odczucia związane z ich użytkowaniem.

2014_06_30_0731.jpg
Okulary prezentują się naprawdę świetnie- na żywo ich wygląd potwierdza, iż mamy do czynienia z czymś wyjątkowym.

2014_06_30_0725.jpg
Z racji tego, że nie miałem możliwości ich przymierzenia jedyną rzeczą jaką się obawiałem to ich wielkość. Okazało się, iż nie są one takie duże (przede wszystkim soczewki), a wręcz idealne (moja twarz pasuje idealnie do nich :icon_cool:).

2014_06_30_0733.jpg
Noski, które daje się w prosty sposób uformować sprawiają, że okulary opierają się i leżą tak jak powinny. 

2014_06_30_0723.jpg
Podobnie jak noski, zauszniki także można indywidualnie dopasować do swojej głowy.

2014_06_30_0713.jpg
Same szkła nie powodują jakich kol wiek zniekształceń oraz przebarwień, gradientu itp.

2014_06_30_0719.jpg
Sama wymiana soczewek jest dziecinnie prosta. Jednakże na samym początku miałem małe obawy by nic mi nie pękło. Po kilku próbach doszedłem do wprawy i mogę stwierdzić, że materiał z którego są zrobione oprawki nie jest jakimś tam zwykłym plastikiem. Jest to dosyć specyficzny jak dla mnie materiał (twardy, a zarazem plastyczny co powoduje, że oprawki nie są filigranowe i nie trzeba będzie się z nimi obchodzić delikatnie). Jak doczytałem jest to poliwęglan MAKROLON firmu BAYER  :woot:

2014_06_30_0711.jpg
Dołączony do okularów zestaw soczewek pozwala na dobór ich pod kątem pogody:
przeźroczyste (S0)-ochrona przed wiatrem i owadami
- Litemirror Silver (S3) 8-18% - ochrona przed słońcem
- Litemirror Orange (S1) 43-80% - potęguje kontrast
- Clear (S0) 80-100% - ochrona przed wiatrem i owadami

2014_06_30_0734.jpg

Przesyłka jaka otrzymałem zawierała:

- oryginalne pudełko,

- twarde etui na okulary wraz z kieszonkami na dodatkowe soczewki

- woreczek z mikrofibry (chyba)

- zestaw soczewek, pomarańczowe, przeźroczyste

- oprawki z ciemnymi soczewkami

2014_06_30_0730.jpg

Co do nie parowania tych szkieł to jestem w szoku, rzeczywiście para się na nich nie osadza. Test z parującą wodą z czajnika  :thumbsup:

C.D.N...

Kupione to już po sprawie :) ale lepiej było dołożyć i kupić te http://www.sklep-presto.pl/product-pol-33772-Okulary-sportowe-SGL-202-Race-Uvex.html  Zabawa z tym wymienianiem szybek nigdy nie jest fajna.

Czy warto wydać tyle na okulary?  Warto :)  miałem trochę różnych okularów, ale te to poezja dla oczu, a na oczach nie ma co oszczędzać. 

Czy warto wydać tyle na okulary?  Warto   miałem trochę różnych okularów, ale te to poezja dla oczu, a na oczach nie ma co oszczędzać. 
Czy raczyłbyś rozwinąć tą myśl ? bo mówimy tutaj o sporych sumach jak na przeciętnego obywatela, wiec temu stwierdzeniu przydałoby się dopowiedzenie.  

Po pierwszym przymierzeniu w sklepie i wyjściu na słońce jeszcze nigdy wcześniej w okularach tak dobrze się nie czułem :)  to pojęcie subiektywne, ale stwierdzam fakt. Cena odstrasza fakt i pomimo, że tak dobrze się w nich czułem nie kupiłem od razu. Etap przekonywania siebie trwał ;)  Po namyśle wróciłem i kupiłem. Żadnych refleksów, parowania, odbić i czuć, że te filtry są w tych szkłach. Transmisja światła jest bardzo dobra można w nocy jechać bez przeszkód czyli jedne okulary całodobowe i to jest to.  Licząc ile wydałem na wcześniejsze okulary to suma jest ta sama, a komfort zupełnie inny.  Noski można regulować jak i zauszniki mają metalowy rdzeń.

ale lepiej było dołożyć i kupić te http://www.sklep-pre...-Race-Uvex.html  Zabawa z tym wymienianiem szybek nigdy nie jest fajna.

Zastanawiałem się nad fotochromami, ale ze względu na to, iż jeżdżę rowerem często po szybko zmieniającym się nasłonecznieniu (drzewa na trasie leśnej) postanowiłem z nich zrezygnować. Przejście z S0 do S3 trochę trwa. Odnośnie szybek to też trochę studiowałem temat i postawiłem na wymianę szybek. Jak się dzisiaj okazało nie jest to takie straszne i frustrujące, ale za krotko je posiadam żeby dobrze tę funkcję ocenić.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...