adhed Napisano 22 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2014 (edytowane) Cześć, Sprawa dotyczy sprzętu Rock Shox SID RLT Dual Air ustawiony na 100mm. Chodzi o to, że wcześniej uciekało mi powoli powietrze z komory negatywnej i amor wtedy był sztywny. Ostatnio zrobiłem pierwszy serwis, wymieniłem oleje, nasmarowałem co trzeba i teraz problem jest taki że: - powietrze ucieka z komory pozytywnej, a więc amor traci sztywność i skok - lagi po jakichś 30 minut chowają się niemal na maxa - nie działa blokada amora Dodatkowo po tym jak amor straci ten skok (jakieś 15-30 minut) jak podłączam pompkę do komory pozytywnej (zawór na górze), to tam właśnie nie ma powietrza, a z kolei gdy podłączam na dole - do komory negatywnej, to wtedy ciśnienie jest tam większe niż gdy ja je pompowałem. Nie wiem co się stało, coś zepsułem, będę musiał jeszcze raz zrobić serwis, ale może komuś te informacje nasuną jakiś wniosek i może będzie wiedział co jest źle. Z góry dzięki za odpowiedź! Edytowane 22 Czerwca 2014 przez adhed Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciek226 Napisano 22 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2014 możliwe że pał ci oring który oddziela te komory i powietrze z jednej idzie do drugiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 22 Czerwca 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2014 Jeżeli tak sie dzieje może być: - źle zakręcony, nie dokręcony lub nie nasmarowany oring korka z zaworkiem komory pozytywnej - oring komory pozytywnej - jeden z 2 oringów miedzy komorowych ( albo oba) - wcześniejszy objaw jak by przez oringi końcowe. Brak blokady to za mało oleju lub także uszkodzony oring tłumika. Najlepiej będzie kupić cały zestaw uszczelek i wymienić wszystkie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adhed Napisano 30 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2014 W zeszłym tygodniu zrobiłem ponownie serwis, tym razem jednak nasmarowałem wszystkie uszczelki bardzo porządnie, aż za dużo Na pewno też dałem je na właściwe miejsca i teraz powietrze już na szczęście nie ucieka. Został problem z blokadą - nadal nie działa, ale nie mam teraz czasu (i chęci) na ponowne rozbieranie amora. Nowe uszczelki już czekają na mnie na poczcie, więc za jakiś czas wszystkie powymieniam i zobaczę czy blokada wróci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 30 Czerwca 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2014 Jeżeli nie działa mimo prawidłowej ilości oleju śmiałbym twierdzić ze jest mechanicznie uszkodzona. Łatwo to sprawdzić. Wykręć tłumik i zobacz czy sie zamyka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi