Skocz do zawartości

[Lampka] rowerowa chroniąca twój rower.

Shootee

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć, mam nadzieję że nie było nic o tym. Z wyglądu przypomina zwykłą lampkę z marketu za 4.99 (bądź za 5.99 jeśli w komplecie są baterie).

spylamp_01_720x600.jpg

Nic bardziej mylnego. Jest to bardzo zaawansowany technologicznie sprzęt. Może nie jest jakoś technologicznie innowacyjna, ponieważ tego typu trackery są dosyć popularne, ale wpadła mi w oko z powodu wyglądu. SpyLamp3.jpg

Jest całkowicie nie pozorna. Pozwala ona śledzić rower, oraz sama powiadamia gdy zniknie on z wyznaczonej strefy. Posiada ona wbudowany nadajnik GPS, i slot na karty SIM.

spylamp2_gps_tracker_light.jpg

Według mnie fajny gadżet, szczególnie jak ktoś turla się kozą za parę tysięcy po mieście. Pozostaje koszt "SpyLamp", jest on dosyć wysoki, ponieważ wynosi 150 euro. A co wy o tym sądzicie?

WWW -> http://www.integratedtrackers.com/GPSTrack/spylamp2.jsp

Firma posiada jeszcze inny ciekawy gadżet w swojej ofercie, i jest Top Cap. Jeszcze droższy gadżet.

arm_far_1.jpg

Ps. Zdjęcia "kradzione" z google.

Napisano

Jak ktos jezdzi na sprzecie za 10 czy 30 tys to spoko. Chociaz w sumie tez srednio to wtedy wyglada, rower za 30 tys, lampka "za 5 zl".

Jak dla mnie to niezbyt przydatne, jako, ze sama lampka kosztuje prawie tyle co moj rower :P

Ale dla zabezpieczenia warto moze takie cos rozwazyc.

Napisano

Nie wiem, jak w tej niby lampce, ale w lampkach tego typu po pewnym czasie urywają się - pękają mocowania.

Przykre byłoby zgubić coś co kosztuje kilkaset złotych.

Napisano

Fajna sprawa, sms-y co prawda kosztują, ale dla droższych rowerów- alternatywa straty paru kafli i ulubionego bikea kontra parę setek - do przemyślenia.

Napisano

Przepraszam że nie znalazłem tematu który umarł niemal rok temu :(

Nie ma co przepraszać, tylko użyć wyszukiwarki forumowej (takie małe okienko w prawym górnym rogu) ;)

Temat był w pierwszej piątce wyników wyszukiwania.

Napisano

Co chroni lampkę przed kradzieżą?

Jeżeli ktoś jest świadomym złodziejem, to wywali taką lampkę do pierwszego śmietnika.

Skoro cały system opiera się na niepozornym wyglądzie, to jest zbyt prosty do złamania i kompletnie nieprzydatny.

Przykre byłoby zgubić coś co kosztuje kilkaset złotych.

Przecież masz w tym lokalizator, więc bez problemu odnajdziesz ;)
Napisano

Tylko to wpuszczane w amor średnio mi się widzi bo trzeba by wbić gwiazdkę głęboko, czy to nie zagrażałoby nic bezpieczeństwu ?

Ciekawe czy w sztyce dałoby radę to upchać jakoś...

Napisano

Na filmiku z ich strony widać że to jest wsadzane i wkręcane jak normalny top cap, z w tym wyjątkiem że dużo głębiej, według mnie to i tak wystarcza na skasowanie luzów.

spybike_packaging_3.jpg

Napisano

Przecież masz w tym lokalizator, więc bez problemu odnajdziesz

A który to lokalizator w technologii gsm zlokalizuje coś wielkości kilku cm w trawie w lesie, gdzie może to odpaść?

Napisano

To ma wbudowany GPS, z którego współrzędne są wysyłane smsem, a także można na bieżąco  sprawdzać na stronie internetowej, i na mapach w telefonie. Prostsze?

Napisano

Kiciok, ale zanim do piwnicy/garażu dojedzie - jest zapis śladu. Innymi słowy można kukać i może się poszczęści.... Wolę taką alternatywę niż good bye od razu!

Napisano

Z tym że kradną i dobrze zabezpieczone rowery, dwa ostatnie przypadki. Pierwszy to rower czasowy, a drugi to ten Specialized z Gdańska Osowej. No i są tacy których "mama  ma, mama da" jeżdżą po bułki sprzętem z górnej półki nie zastanawiając się że ktoś może go zajumać w 5 sekund.

Napisano

Problemem mogą być typowe polskie warunki mieszkaniowe. Co zrobisz jak ślad doprowadzi do bloku na 100 mieszkań i 100 piwnic? Albo do trzech bloków po 50? Na ile chętna do pomocy będzie wtedy Policja? Czasem może być frustrujące "wiedzieć" i nic nie móc.

Napisano

Trochę drogo, może i warto.

Bardziej ciekawiłoby mnie dlaczego policja nie interesuje się takimi zabawkami i za pomocą takich urządzeń nie wyłapuje złodziei?

Nie skąd, ja prawie nie czepiam się władzy, ale jakoś tak mnie naszło, że nasi dzielni struże prawa są nam niepotrzebni...

Napisano

Jeśli dobrze rozumuję, to z twojej wypowiedzi wynika, że policja powinna każdemu nabywcy roweru fundować taki sprzęt. Bo nie wyobrażam sobie w jaki inny sposób mogliby namierzać każdy skradziony rower -_-

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...