caynon Napisano 22 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2014 Witam posiadam rower marki canyon https://www.canyon.com/_pl/mountainbikes/bike.html?b=3206 wazy 12kg moje pytanie ile kasy trzeba zeby zejsc z nim do 10kg i na czym najwiecej bym uzyskal -kg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szybkilopez Napisano 22 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2014 Najszybciej na kołach, amortyzator, ale koszty ... nie wiem czy warto aż tak inwestować czy od razu szukać lekkiej bazy czytaj ramy i na niej coś zmontować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MokryxD Napisano 22 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2014 Dużo urwiesz na widelcu. Zmieniając na np. Rock Shox REBA/SID masz ponad 500g mniej. Kaseta na XT i kolejne 200g mniej. Koła na DT350+DT Revo + np ZTR Crest 29 i śmiało można powiedzieć, że 700g w kieszeni. Hamulce na R1 i ponad kolejne 200g mniej. Korba na 2blatowego SLXa i pewnie koło 200g mniej. Dętki na mleko i kolejne 250g mniej. Jednak czy pieniądze, które włożysz w to odchudzanie są warte tych gramów. Bo chcąc zejść do tych 10kg to musisz włożyć ponad drugie tyle, co zakup tego roweru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
caynon Napisano 22 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2014 (edytowane) MokryxD a mozesz jeszcze ceny podac z gory dziekuje bo co do widelca i kol to na pewno bede chcial wymienic i jeszcze pytanko jak dziala te mleko ? opona bezdetkowa tak ? Edytowane 22 Czerwca 2014 przez caynon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MokryxD Napisano 22 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2014 Tak, wyjmujesz dętkę z opony. Oklejasz dedykowaną taśmą lub Duct Tape obręcz, do tego wentylki. Zalewasz mlekiem, uszczelniasz oponę i masz opony bezdętkowe z opcją załatania małych dziurek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tor23 Napisano 22 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2014 Ten amortyzator nie ma złej wagi, z tego co znalazłem na stronie Harfy to 1828g. W sosunku do Reby jest to więc nie całe 200g. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MokryxD Napisano 22 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2014 Faktycznie, mój błąd. Zasugerowałem się wagą wersji COIL, która waży 2150g. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zazi Napisano 22 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2014 Zmiany zaproponowane w tym temacie [MokryxD] to jakieś 5tys zł [bez szukania okazji, tylko nowe rzeczy]. Rower, który już masz+terapia odchudzająca= ponad 8 tys. Oczywiście nikt Ci tego nie zabroni, ale lepiej było złożyć rower od podstaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pulse Napisano 22 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2014 (edytowane) ... Koła na DT350+DT Revo + np ZTR Crest 29 i śmiało można powiedzieć, że 700g w kieszeni. Dętki na mleko i kolejne 250g mniej. ..... Zalezy tez ile wazy jezdziec, jezeli wiecej niz 85kg, to cresty srednio wskazane. Detki Canyon daje dosyc lekkie wiec zysk na mleku to jakies 100g na dwoch kolach. Ogolnie wydaje mi sie ze troche przesadziles z oszczednosciami wagowymi. Zejscie na nim do 10kg z pedalami z rozsadnymi czesciami to spory wydatek i ogolnie ciezke zadanie. Zacznij od kol ale tu pewnie 1.5-2k zl bys musial wydac. Na pocieszenie dodam ze powinienes to mocno odczuc. Siodlo jest dosyc ciezke, z tego co kojarze kolo 300g, zmiana na slr xc daje 120g zysku. Na oponach na samej zmianie z XK na RK mozna zbic kolo 100g. Naped plus hamulce kolejny zysk. Edytowane 22 Czerwca 2014 przez Pulse Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
caynon Napisano 22 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2014 (edytowane) waze 93-95kg i sie zastanawiam czy jest sens zmniejszac wage roweru o 2 kg ;p czy wszystko wytrzyma moja wage z bagazem bedzie 100kg co do kol to widzialem tu na forum w fullu kola z iloscia duzo mniejsza niz 32 szprychy bardzo mi sie takie kola podobaja ale czy do mojej wagi takie mozna ? Edit rower wazy 12,22 Edytowane 22 Czerwca 2014 przez caynon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tor23 Napisano 22 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2014 Jeśli ten rower naprawdę waży 12 kg to daj sobie spokój, to dobra waga jak na 29er. Zważ go bo bardziej obstawiał bym wage bliższą 13 kg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pulse Napisano 24 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 (edytowane) taniej Ci wyjdzie zrzucic z siebie Zartuje sam mam taka wage. Zeby sprzet byl lekki i trwaly to naprawde musialbys sporo wydac. Ja mam canyona carbonowego i z trudem udalo sie osiagnac 10.7kg. Spore rezerwy w kolach, ale lzejszych niz 1650-1700g pod taka wage i tak nie ma co szukac. Kolejnym sporym ubytkiem mogla by byc... rama. Tak jak mowili poprzednicy, waga jak na 29er calkiem ok. Edytowane 24 Czerwca 2014 przez Pulse Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojciecho Napisano 24 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 Tego sprzedaj i kup innego ,,...odchudzisz portfel ...za duzo kasy musisz wtopić na takie gadżety,,taniej wyjdzie nowy rowerek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
caynon Napisano 24 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 No wlasnie bede chyba zmuszony sprzedac. Jeszcze pytanko na moja wage ile kolo najmniej szprych moze miec? Kolega ma canyona nerva wazy 100 i ma 24 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 24 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 To modne i piękne ale zdecydowanie niezbyt mądre z punktu użyteczności roweru rozwiązanie przy takiej wadze. Jeśli chcesz mieć wizualny szał - nie ma problemu, jeśli ma być bardziej bezproblemowo - zostaw tak jak jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
remlik Napisano 24 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 Koła z pewnością warto wymienić. Przy Twojej wadze mogę Ci polecić ZTR Arch EX na piastach DT350s. Używam od 4 miesięcy i super się sprawują (ważę podobnie). Tyle, że kupiłem przed sezonem, teraz to wydatek 1,5-1,6k minimum. Wymianę kół odczujesz natychmiast w jeździe, pozostałe elementy ewentualnie przy wnoszeniu po schodach/pod górę. Aby ocenić czy warto ...musiałbyś rozłożyć rower na części pierwsze i zważyć każdą część z osobna. Jeśli chcesz się w to bawić, to warto - przy okazji przetestujesz, czy chce Ci się "grzebać" przy rowerze. Ja zszedłem ponad 2kg w stosunku do fabrycznej specyfikacji (13,6->11,3), ale po prostu kupiłem ramę i kolejne części luzem później. Tak jak pisali koledzy, niewiele ponad 12kg to bardzo dobra waga, o 1 kg mniej bym powalczył na Twoim miejscu, ale zejście <11kg rzeczywiście byłoby już baaardzo kosztowne -> możesz się w to bawić robiąc jak pisałem dokładny bilans wagowy i metodycznie polując na kolejne części. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
caynon Napisano 24 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 2k za kola sporo przymiarka by sie przydala czy taka roznica w jezdzie by byla zeby wymienic ma ktos na przymiarke:p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
remlik Napisano 24 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 (edytowane) Nie ma sprawy, ale w Katowicach ;-) Pamiętaj, że dobra kółka to podstawa. Nawet, jeśli zdecydujesz się opchnąć rower, to koła zostaną Ci do następnego, ewentualnie odsprzedasz luzem. Wiele osób robi tak, że kupują fabryczny rower patrząc głównie na ramę i wymieniają w pierwszej kolejności właśnie koła, odsprzedając z marszu "standardowe" (zwykle kiepskie) Edit rower wazy 12,22 Ważyłeś ? Tyle waży zapewne "goły" rozmiar XS, a nie Twój XL - stawiałbym, ze waga pokaże nieco więcej Edytowane 24 Czerwca 2014 przez remlik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
caynon Napisano 24 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 (edytowane) dokladnie wazy 12,10 bez pedalow co do kol to chetnie bym zmienil ale za bardzo sie nie znam a w okolicy fachowcow brakuje Edytowane 24 Czerwca 2014 przez caynon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi