Kozek Napisano 21 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2014 (edytowane) Witam. Kupiłem jakiś czas temu rower z tym amortyzatorem (medano vanity vt.3), jednak dopiero dzisiaj miałem okazję dłużej nim pojeździć. Zauważyłem, że z amortyzatora wydobywają się dziwne dźwięki, kiedy nie jest on zablokowany. Na zablokowanym nie ma tego problemu. Podczas jazdy nic nie stuka, ale kiedy np. sprowadzam go po schodach to tłucze się gorzej, niż mój 11 letni arkus. Druga sprawa to kiedy wjadę na zablokowanym amortyzatorze w niedużą dziurę (czasem wystarczy nawet większa nierówność) to z blokady słychać dosyć głośne uderzenie. Taki urok tanich sr, czy wysyłać go na gwarancję? w drugim filmiku mam na myśli ten odgłos drgającej sprężyny Edytowane 21 Czerwca 2014 przez Kozek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 22 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2014 Różne są powody. Sam od lat prowadzę serwis Suntoura i tak przez forum ciężko to stwierdzić. Amortyzator kupiłeś ze sklepu nowy czy kupiony od kogoś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kozek Napisano 22 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2014 Amortyzator jest nowy. Właśnie go zdemontowałem, żeby upewnić się, że to on jest sprawcą. Wydaje mi się, że albo tłucze się sprężyna (miałem tak w starym duro) albo górne lagi tłuką się o dolne. Normalnie rozebrałbym go, ale wtedy gwarancja pójdzie się kochać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 22 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2014 (edytowane) Ja też sprzedaje Suntoury i klienci co u mnie kupili często sami sobie rozkręcają amorki, wymieniają olej, smarują Jeśli dasz radę go odkręcić to bez obawy, gwarancji nie stracisz!! Edytowane 22 Czerwca 2014 przez ACTIVIA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kozek Napisano 22 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2014 (edytowane) Hmm, w zasadzie to dostałem tylko paragon, więc nie wiem jak to jest do końca. Dzisiaj i tak nic nie wyczaruję, bo nie mam potrzebnych narzędzi zauważyłem też, że kiedy ustawię napięcie wstępne max na - to nic nie stuka przy odbijaniu Edytowane 22 Czerwca 2014 przez Kozek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 22 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2014 (edytowane) To co mówisz to wygląda na to ze sprężyna ma luz tak jak by była trochę za krótka. Jak dokrecisz korek naprężenia wstępnego i ci już nie stuka to znaczy że wtedy sprężyna jest naprężona. musiał byś w środku podkładkę podłożyć po to ze nawet po odkreceniu korka naprężenia wstępnego na min. sprężyna była wciąż lekko naprężona nie mając luzu góra - dół Edytowane 22 Czerwca 2014 przez ACTIVIA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kozek Napisano 22 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2014 (edytowane) Poświęciłem na to prawie godzinę, ale wszystko już jest cacy, udało się nawet bez specjalistycznych narzędzi Pomogło: -oklejenie sprężyny izolacją (dętka niestety nie chciała się zmieścić) -podkładki z dętki między korkiem i sprężyną, na dole to samo -tłumik owinięty dętką, ponieważ tłukł się o golenie -oczywiście nasmarowanie wszystkiego, bo fabrycznie jest tam susza Wielkie dzięki za pomoc kolego. Edytowane 22 Czerwca 2014 przez Kozek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 22 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2014 Nie ma problemu. Służę pomocą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi